Din oras

Capitala Tineretului ii va astepta pe turisti cu porti in ruina

La mai putin de un an pana la data in care Clujul va deveni Capitala Europeana a Tineretului, toate intrarile in oras arata jalnic si nu exista nici macar un plan de inlocuire a lor. O noua “editie” a concursului de proiecte initiat de Asociatia Cluj-Napoca 2021, este blocata de lipsa finantarii. 

Intrarea de pe Calea Turzii este marcata de acelasi obelisc demodat, oblic, cu o inimioara mov desenata pe “soclu” de vreun graffer jovial. Sus de tot, spre Feleac, un panou rutier anunta numarul deceselor din accidentele petrecute cu peste 10 ani in urma. Un obelisc comunist marcheaza si intrarea dinspre Dej. Nu lipsesc tricolorele urari de bun venit, placute cu orasele infratite si atentionarile ca este vorba de un “oras martir”.

Pe langa remarcabila uratenie, intrarile mai au in comun degradarea, bucatile de ciment care se desprind din monumente si praful care a murdarit tot ce a fost candva “opera de arta”. 

Un proiect concurs de idei pentru semnalizarea adecvata a portilor orasului a fost propus in 2013 de catre Asociata Cluj-Napoca – Capitala Culturala Europeana (CCE), iar primaria urma sa aloce in acest sens suma de 40.000 de lei. Conceptul final ar fi urmat sa le apartina celor de la Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), iar Primaria Municipiului Cluj-Napoca ar fi hotarat in ce limbi va scrie numele orasului. Concursul a fost insa anulat, pe motiv ca lucrarile participante nu au fost corespunzatoare. 

„Nu am renuntat la ideea organizarii concursului de idei, am avut discutii in luna ianuarie cu OAR ca il vom relua, cat de curand. Trebuie doar sa depasim acest moment in care nu avem bani ca sa asiguram cota noastra de finantare”, a declarat Florin Morosanu, directorul executiv al asociatiei. 

Arhitectul Serban Tiganas, presedintele OAR, admite ca ar putea fi tarziu pentru innoirea intrarilor pana in 2015. 

„Timpul curge, dar nu in favoarea proiectului, insa, decat prost, mai bine mai tarziu. Clujul nu pleaca nicaieri, va fi tot aici, iar miza este mult mai incolo de anul in care Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului”, a apreciat Tiganas. 

In privinta lucrarilor participante la concursul din 2013, arhitectul a declarat ca erau bune, interesante, dar nu s-au ridicat la asteptarile juriului. Decizia de anulare a concursului este salutata de specialist, care sustine ca e nevoie sa ai puterea sa spui nu si sa o iei de la capat pentru un rezultat mai bun. 

“Cred ca nu au observat ca era un concurs care nu viza doar intrarile propriu-zise, ci un intreg sistem de comunicare. Ar fi nevoie de ceva extrem de contemporan, care sa foloseasca toate calitatile comunicarii actuale, mult mai avansat decat ce stiam noi: ca la intrarea in oras se planteaza semne ca ai intrat. E nevoie de ceva mai subtil si mai complex, la nivelul complexitatii Clujului”, a  explicat specialistul. 

Exemplul pe care Tiganas l-a dat in acest context a fost proiectul grupului statuar din Piata Avram Iancu. 

“La concursul acela nu s-au prezentat cele mai bune lucrari, dar a fost acceptata aceea pe care o vedem tocmai in ideea ca se dorea foarte mult ceva acolo repede. Acum avem un ansamblu controversat, de care nu mai putem scapa. Clujul merita mai mult!”, a incheiat arhitectul. 

Amintim ca Asociatia Cluj-Napoca Capitala Culturala Europeana se confrunta in prezent cu probleme financiare, lipsa implicarii sponsorilor ducand la imposibilitatea de a se plati salariile celor patru angajati. 

Foto: citynews.ro, panoramio.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *