Politica

Numai marinar n-am mai avut la Educație: Ligia Deca își anunță obiectivul: ”O reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”

Ligia Deca, noul ministru al Educației, i-a mulțumit marți președintelui Klaus Iohannis pentru ”încrederea acordată” după ce a fost numită ministru al Educației. Ea și-a anunțat și obiectivul mandatului, într-o postare pe Facebook: ”o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social”.

”Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare”, a scris Ligia Deca.

Ligia Deca, fără apartenență politică, a preluat postul de la Sorin Cîmpeanu, ministrul PNL care a demisionat după scandalul de plagiat. Cel care i-a cerut demisia lui Cîmpeanu a fost chiat Iohannis.

  • Ligia Deca s-a născut în 1982, la Constanța. Este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.
  • A studiat între anii 1997-2001 la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța iar în perioada 2001-2006 a urmat Facultatea de Navigație și Transport Naval de la  Universitatea Maritimă Constanța.
  • Ulterior, între 2006-2008,a urmat masterat în Managementul maritim și portuar, la Facultatea de Navigație și Transport Naval de la Universitatea Maritimă Constanța.
  • În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).
  • În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
  • Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc.
  • În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
  • Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale.

DE REMARCAT CĂ tot ce-a studiat la Constanța, nu are nici o legătură cu studiile politice în care este doctorată. Și nici studiile politice cu Educația. Cum văziceam, numai marinar n-am avut ministru al Educației.