Eveniment

Haosul din învățământ, varianta de pandemie: Elevii vor merge la școală prin rotație, în clasele în care peste jumătate din copiii din ani terminali vor prezență fizică la ore

Învățământul românesc a fost condus de haos de la Revoluție încoace, miniștrii care s-au succedat la conducerea Educației fiind, în general, simpli agenți ai haosului. Consecința? Preuniversitarul a devenit o fabrică de analfabeți funcțional, iar învățământul universitar o fabrică de diplome, unde marii profesori doctori avansează în funcții și în remunerații pe baza unui sistem foarte bine pus la punct, bazat pe competență și meritocrație, numit „curling”, după celebrul joc sportiv, foarte popular în sistemul educațional românesc.

În pandemie, haosul s-a amplificat, școala devenind oarecum opțională, obligatorie pe alocuri sub formă de videochat. Prin urmare, s-ar putea ca nu criza economică să fie cea mai mare problemă cu care ne vom confrunta după depășirea pandemiei, ci criza ignoranței tinerilor care nu au beneficiat în perioada pandemiei nici măcar de bruma de educație de care au avut parte generațiile anterioare de elevi. 

Ultimele măsuri venite din Ministerele Haosului (Sănătății și Educației) vizează participarea fizică la ore a elevilor din clasele terminale:

În clasele de-a VIII-a și a XII-a în care toți elevii vor vrea să vină fizic la școală, în localitățile care au intrat în scenariul roșu, “se vor lua măsuri de rotație, lucru pe care îl vom detalia” printr-un nou ordin de ministru, a anunțat în această dimineață ministrul Educației, la Digi 24, potrivit edupedu.ro. Cîmpeanu a revenit cu noi modificări la nici 12 ore de la publicarea în Monitorul Oficial a noului ordin comun ME-MS care schimbă regulile școlarizării pentru scenariul 3, după ce Edupedu.ro a semnalat că ordinul publicat sâmbătă seară în Monitor nu prevede în mod expres nicio formă de învățare pentru elevii care stăteau acasă, din clasele terminale.

“Prezența elevilor în clasele terminale a fost situată între 12 și 14 elevi pe clasă. Nu au depășit jumătate din efective“, a declarat Cîmpeanu, la Digi 24. “Anul trecut, a fost acest scenariu hibrid. S-a ajuns la concluzia că sunt pierderi din perspectiva eficienței și s-a renunțat la el. Acum, odată intrați în scenariul roșu înainte de examene am fost nevoiți, pe baza solicitării Ministerului Sănătății, să permitem accesul a maximum jumătate de clasă. Dar situația de până acum a fost următoarea, în cele 4 săptămâni (de când s-au redeschis școlile): în majoritatea claselor prezența a fost de jumătate. Cei care nu au putut să vină la școală au avut acces online“, a declarat Cîmpeanu, în această dimineață, la Digi 24.

“Deja am transmis în dimineața aceasta în sistem obligativitatea accesului la educație și vom reveni cu precizări organizatorice prin care, în funcție de fiecare situație… Pentru că dacă va fi un elev care va depăși jumătatea de clasă, sunt convins că nu va fi o mare problemă să fie primit și acel elev. Dacă însă vor dori să vină toți cei 34, atunci se vor lua măsuri de rotație, lucru pe care îl vom detalia foarte posibil la nivelul unui ordin de ministru al Educației, pentru că vizează strict educația și nu mai este nevoie de un ordin comun cu Ministerul Sănătății“, a anunțat ministrul Educației.

Precizările vin la o zi după ce miniștrii Educației și Sănătății au modificat ordinul comun care conține noile reguli de prezență fizică la școală în scenariul roșu. Ordinul comun al Ministerului Educației (ME) și al Ministerului Sănătății (MS) a fost publicat aseară în Monitorul Oficial, însă nu prevede explicit ce face jumătatea din clasă din anii terminali care nu vine la școală fizic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *