In vizor

Generația elevilor care învață noi metode de a copia. Elevii au copiat inclusiv la Olimpiada de Matematică, sprijiniți de profesori și părinți

În ultimul an școala tradițională a suferit schimbări majore, în special prin faptul că tot învățământul s-a mutat în online.Elevi, profesori și părinți au fost nevoiți să se adapteze și să găsească soluții astfel încât educația copiilor să fie afectată cât mai puțin. Cu toate acestea, au existat o mulțime de impedimente, iar informațiile dobândite de elevi în ultimul an vor trebui fixate în cadrul orelor față în față. 

Școala online și faptul că elevii și profesorii se aflau în locuri diferite le-a dezvoltat copiilor noi metode de copiat. Fără ochiul atent al profesorului, elevii au avut mai multă libertate de care unii au profitat din plin.

Profesorul Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, a dezvăluit că la Olimpiada de Matematică online au existat nenumărate încercări de fraudă, în special în cazul elevilor din clasele mici, iar ce e și mai grav, aceștia au fost ajutați de părinți și profesori.

„Am inceput singuri la Societatea de Matematica, organizarea Olimpiadei de Matematica online, incercand astfel sa salvam o traditie romaneasca de mai bine de 110 ani. Am descoperit uluiti, extrem de multe fraude, in special la clasele mici, sustinute de parinti sau meditatori. Sunt si alte multe semnale de comportament fara etica din multe alte parti ale sistemului de invatamant, universitar si preuniversitar, cu implicarea nu numai a elevilor sau studentilor. Este, de asemenea, observata o recrudescenta a comportamentului neetic din centre scolare din tari in care acesta disparuse. Cu riscul de a fi purtat prin tribunale, sau contestat in diverse feluri, cred ca e momentul sa incep a pune cartile pe fata: de cate ori, despre dascali, parinti, elevi, sau decidenti ai educatiei, vor aparea elemente neetice relativ la apartenenta la sistemul de invatamant romanesc, va rog transmiteti-mi. Voi fi necrutator in a le face publice daca dovezile sunt concudente. Astept sprijin. Tendința de fraudare crește pe măsură ce scade vârsta elevilor. Cu cât copiii sunt la clase mai mici – a 5-a, a 6-a – sprijinul părinților pentru fraudare este mai mare. Pe de altă parte, copiii care iau în serios școala, prin educația pe care au primit-o de la părinți, au învățat să se compare între ei și să fie îngrijorați de acest sistem corupt. Primesc mesaje de la copii olimpici care au deja rezultate foarte bune și care sunt îngrijorați că pot pierde locul de calificare din cauza fraudei provenite de la ceilalți.” a menționat într-o postare profesorul Rau Gologan.

Profesorul a avertizat că la etapa a doua, care cel mai probabil se va organiza în sistem tradițional se vor face comparații între notele obținute în prima etapă și performnațele din etapa a doua.

„Am discutat serios in sedinta Consiliului Societatii despre modalitatile de a reduce fraudarea la Olimpiada Nationala a Gazetei, etapa a II-a. Vom face in asa fel incat la etapa finala, ce speram sa fie in centre universitare offline, lista de rezultate sa contina si rezultatul de la etapa precedenta. Neconcordantele vor da de gandit. Asa ca, dragi colegi, parinti si elevi, pregatiti-va sa considerati serios partea etica a concursului”, a precizat profesorul Radu Gologan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *