În Cluj-Napoca, cetățenii au ajuns să ceară digitalizarea, în contextul în care înștiințările pentru plata impozitului continuă să fie livrate prin poștă: „Am primit în poștă un plic de la Primăria Cluj-Napoca, mă anunța cât am de plată pentru impozit, oare la instituția lui Emil Boc încă nu s-a auzit de e-mail”, semnalează un contribuabil clujean.
De-a lungul timpului, administrația locală a mimat digitalizarea și accesibilitatea crescută la serviciile on-line.
În campania electorală, primarul Emil Boc descoperea chiar imprimanta, prilej cu care anunța că a dotat instituția Primăriei cu imprimante, iar copiile xerox vor deveni istorie.
CITEȘTE ȘI: În anul 2020, Emil Boc, primarul Clujului smart, a descoperit scannerul
Din nefericire, deși se vorbește mereu despre digitalizare și tehnologie, despre IT-iștii clujeni și updatarea serviciilor din Primărie, inclusiv prin intermediul funcționarului virtual „Antonia”, aceste reușite par să facă parte mai degrabă dintr-o campanie publicitară susținută de PNL-iștii din administrația Clujului.
Dezvoltare ce nu se regăsește în realitate:
„Am primit in posta un plic de la Primăria Cluj-Napoca , ma anunța cât am de plata pt impozit , oare la instituția lui BOC încă nu s-a auzit de e-mail , sms , etc , fără sa se consume hârtie fără rost …
Apoi ,dacă facem un calcul și socotim 2ron/fiecare plic , cred ca ajungem la o suma cu 5 ,poate chiar cu 6 cifre , bani aruncați .
Sau poate așa se face ca sa fie ales cu 70 % ?!”, semnalează un contribuabil clujean.
Din comentariile clujenilor reiese că fiecare a avut parte cel puțin o dată de o experiență similară. Iar trimiterea înștiințărilor de plată prin poștă continuă și în prezent, dincolo de orice reclamă privind digitalizarea administrației locale.
– „Pe mine m-a purtat acum doi ani, din Zorilor până într-un subsol obscur din Mărăști, la firma de curierat Pink Post, să mă informeze de datoriile față de primărie”.
– „Și eu am primit, la o lună după ce am plătit. Probabil încă nu au o optimizare într-atât de avansată așa că trimit la toți”.
– „În varianta electronică există posibilitatea confirmării comunicărilor primite din partea primăriei sau altor instituții. Economie de bani, de timp, pe deasupra economie de copaci tăiați, deci „soluție verde”.
– „Ce să mai vorbim despre cheltuielile cu salariile celor care pregătesc acele plicuri”.
– „Ar trebui ca primăria să folosească mijloace electronice de informare pentru cetățenii care și-au lăsat număr de telefon sau adresă de email”.
– „Nu ai văzut că e anexată și o foaie cu “laudele” realizate? Costuri multe, tipărit, expediat, plicurile, plus concept grafic. Nu el se lăuda în august că a numerizat primăria, aducând scanner?”
, au fost doar câteva din comentariile clujenilor.
„Cluj-Napoca: Primăria “trimite in istorie” copiile xerox de pe diverse documente solicitate cetățenilor. Cetățeanul economisește timp și bani. Primaria a achiziționat 60 de aparate care scanează documentele cetățenilor.
Primăria municipiului Cluj-Napoca continuă procesul de implementare a tehnologiilor actuale în scopul de a oferi servicii publice mai rapide, mai confortabile și mai simple pentru contribuabil”, anunța Emil Boc în campania electorală pentru alegerile locale din septembrie 2020.
Deși imprimanta este folosită pe scară largă încă din secolul XX, Emil Boc a descoperit imprimanta în anul de grație 2020, într-un context electoral.
featured image: sportmedia.ro