La o distanță de cinci ani de când semnalau starea deplorabilă a străzii pe care locuiesc clujenii de pe Gheorghe Sion, modernizarea pare să se fi blocat în hățișurile birocratice dintre instituții. Chiar și la mai bine de 6 luni de zile de când Consiliul local aproba, în iunie 2020, hotărârea de modernizare a sistemului rutier a acestei străzi, alocând suma de 3.704.608,48 lei cu TVA pentru această investiție, lucrurile au rămas neschimbate.
Cazul străzii Gheorghe Sion – cu străzile adiacente str Sitarilor – str Busuiocului – str Sovata – str Spicului – din zona Dâmbul Rotund, aflată la doar câțiva kilometri de sediul Primăriei Cluj-Napoca, ilustrează perfect modul în care, adeseori, simpla alocare de fonduri nu rezolvă problemele semnalate de cetățeni.
Fondurile se alocă, dar în teren situația rămâne neschimbată.
Drept exemplu, în noiembrie 2020, la cinci luni de la alocarea celor peste 3 milioane de lei pentru modernizarea acestei străzi, Ziar de Cluj semnala încetineala, chiar lipsa oricăror lucrări în zonă.
La alte 3 luni distanță – în februarie 2021 – strada rămâne în continuare abandonată de autorități, după cum era în urmă cu 8 luni de zile – în iunie 2020, când Consiliul local aloca 3,7 milioane de lei ori la cum arăta în urmă cu 5 ani de zile, prin 2016, când locuitorii de pe str Gheorghe Sion înregistrau sesizări și aduceau în atenția autorităților locale starea jalnică a străzii pe care locuiesc.
ȘEDINȚA DIN 3 IUNIE 2020/Proiect de hotărâre nr. 28
Desigur, nu e singura stradă de acest fel din municipiul Cluj-Napoca.
Din nefericire, infrastructura din zona metropolitană a Clujului pare a fi mai bună decât cea din municipiul Cluj-Napoca. În mod similar se întâmplă și cu interesul autorităților pentru zona metropolitană în detrimentul dezvoltării și modernizării infrastructurii rutiere de pe cuprinsul municipiului Cluj-Napoca.
Spre desoebire de străzile din zona centrală a municipiului, unde lucrările de modernizare în stil smart a străzilor sunt reflectate de autorități și oferite drept model, clujenii din cartierele orașului se simt abandonați, cu toate taxele și impozitele plătite la zi.
Dacă situația străzii Hameiului din cartierul Mănăștur, de asemenea uitată de autorități, rămâne una incertă – vezi link-ul de mai jos –
în cazul străzii Gheorghe Sion au fost aprobați până și indicatorii tehnico-economici și alocate fonduri prin Hotărâre de Consiliu local, dar cu toate acestea starea actuală a acestei străzi rămâne la fel de deplorabilă, iar imaginile de aici par a fi rupte dintr-un cătun de munte, iar nu din municipiul Cluj-Napoca, orașul smart, digital, verde și rezilient 2021.
Modernizarea străzii Gh. Sion, blocată în birocrația instituțională
Din referatul de aprobare a investiției de modernizare a străzii Gh Sion
În răspunsul la sesizarea locuitorilor din zonă privind necesitatea modernizării străzii, Primăria Cluj-Napoca explica:
„Referitor la modernizarea străzii Gheorghe Sion, vă cumonicăm că la această oră strada nu are dotarea edilitară necesară pentru a putea demara lucrările de modernizare.
Pe acest considerent, facem în vederea încluderii în cadrul programului de investiții pe anul viitor a regiilor implicate, a lucrărilor de extinderi rețele de gaz și canal”, notau reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.
Cu tot cu fondurile pentru modernizare aprobate în iunie 2020, Primăria nota câteva luni mai târziu, în noiembrie 2020, că lucrările de modernizare a străzii se mai amână:
„Strada Gheorghe Sion este cuprinsă în cadrul programului de asfaltare fiind în stadiul de autorizare a lucrărilor.
Totuși începerea lucrărilor nu se va putea efectua, fiind condiționată de programele deținătorilor de rețele arondați străzii, în speță Compania de Apă Someș SA (canalizare) și Del Gaz Grid”, răspundeau cu amabilitate reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca în noiembrie 2020.
În schimb, tot în noiembrie 2020, Compania de Apă Someș SA înregistra o cu totul altă perspectivă asupra dotării edilitare și a rețelei de apă-canal:
„Referitor la lucrările de extindere a rețelei de canalizare menajeră pe str Gh Sion din municipiul Cluj-Napoca, Compania de Apă Someș SA comunică următoarele:
Pe strada Gheorghe Sion, pe porțiunea cuprinsă între străzile Lombului și Sovata, există rețea de canalizare menajeră care a fost realizată într-unul din programele anterioare de investiții (ISPA). Pe tronsonul cuprins între străzile Sovata și Spicului s-a realizat o rețea de canalizare menajeră cu finanțare privată de la proprietatea aflată la nr 4 până la str Spicului.
Între str Sovata și nr 4, pe o lungime de 100 m, nu există rețea de canalizare menajeră, acest tronson nefiind prevăzut în nici un program de investiții al Companiei de Apă Someș SA”, precizau reprezentanții companiei de apă în noiembrie 2020.
Și reprezentanții Del Gaz Grid/EoN ofereau o altă perspectivă în reacția lor:
„Vă informăm că în anul 2020 au fost finalizate lucrările de investiții de înlocuire conducte și branșamente de gaze naturale pe străzile Sitarilor și Busuiocului, pentru care s-a obținut autorizația de construire, cu mențiunea că autorizația de construire repectivă nu s-a obținut și pe tronsonul de conductă din capătul străzii Sitarilor, conducta între nr 47- 55 care initial in tema aprobata de Comisia Tehnico Economica in anul 2015 aparținea de str Sitarilor, iar mai nou aparține de strada Ghoerghe Sion, conform nomenclatorului stradal al Primăriei, acest lucru a făcut astfel imposibilă autorizarea acelui tronson deoarece str Gheorghe Sion nu apărea menționată în Certificatul de Urbanism (CU), avize, proiect.
Totodată, dorim să precizăm că la momentul de față Del Gaz Grid nu are în plan modernizarea rețelei de gaze pe strada Gheorghe Sion în 2020/2021”, semnalau și reprezentanții DelGaz Grid.
Astfel, lucrarea de pe strada Gh Sion „a fost anulată datorită faptului că Primăria Cluj a refuzat să emită autorizația de construire”, adăugau cei de la DelGazGrid (E.ON).
La un moment dat, pe modelul sătenilor din Vultureni, care și-au peticit singuri strada, și locuitorii străzii Gh. Sion din municipiul Cluj-Napoca au intenționat să se apuce de treabă pe cont propriu, însă în lipsa unei autorizații de construire și a altor „docomente” necesare, acest lucru a fost pur și simplu imposibil.
Nici măcar atunci când străzile din zonă au fost peticite, locuitorilor de pe Gh. Sion le-a fost refuzată soluția provizorie de utilizare a materialului rezultat din rașchetarea altor străzi din zonă ce au fost reabilitate pentru reabilitarea parțială, în condiții de avarie a str Gh Sion.
Modernizarea străzii Gheorghe Sion a fost hotărâtă prin HCL în Consiliu local, s-au alocat 3,7 milioane de lei, dar modernizarea se lasă așteptată.