In vizor

Business marca UBB: cazarea în căminele studențești în perioada Festivalului Untold. Ce prevede legea în acest sens

După ce în vara anului trecut procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus trimiterea în judecată a unor profesori de la USAMV Cluj-Napoca pentru faptul că sub un pretext de ordin științific aceștia au facilitat cazarea festivalierilor Untold în căminele studențești, prin fals în înscrisuri și alte infracțiuni, ieri, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat locurile de cazare disponibile din căminele pe care le administrează și pe care le poate oferi în acest an participanților la festivalul Untold.

Astfel, UBB a făcut public un număr total de 1500 de locuri disponibile în regim hotelier pentru perioada 1-10 august 2018. Tarifele pentru acestea sunt dispuse în funcție de tipul de confort pe care-l oferă. Costurile de cazare se situează între 100 de lei plus TVA și  150 de lei plus TVA per noaptea de cazare. În comunicatul de presă al UBB sunt detaliate și alte condiții pentru rezervarea unor asemenea locuri.

De interes rămâne totuși modul în care cea mai mare Universitate din România, după numărul de studenți înscriși, a intrat în această ″afacere″ profitabilă și care are legătură directă cu festivalul Untold, eveniment care nu este lipsit de derapaje situate la limita legii, precum disconfortul pe care-l creează clujenilor an după an, fără ca autoritățile locale să fi luat măsuri pentru soluționarea acestor aspecte. Problemele aferente acestui festival nu țin însă doar de disconfortul fonic, ci și de tunurile bugetare pe care le-au dat organizatorii festivalului pentru bugetul local.

În mod evident, Universitatea beneficiază de autonomie, iar cazarea în căminele studențești, în mod obișnuit, se face în baza unui Regulament-Cadru. Chiar primul articol al Regulametului prevede că aceste cămine studenţeşti ″sunt unităţi aflate în proprietatea, administrarea şi folosinţa Universităţii Babeş-Bolyai, care asigură condiţii de viaţă şi studiu pentru studenţi.″ 
Criteriul fundamental, cel puțin ipotetic, pentru obținerea unui loc în cămin de către studenți, este cel al performanței academice. De asemenea, figurează multiple alte situații în care studenții pot beneficia de cazare: studenții străini, orfani, cei cu handicap etc. 
Oricum ar fi, știut este faptul că, lupta pentru obținerea unui loc în cadrul acestor cămine este de la an la an, tot mai acerbă. Bineînțeles, sunt nelipsite și situațiile mai puțin legale, în care unii ″beneficiari″ ocupă aceste locuri într-un mod abuziv sau nelegal.

Din păcate, nu am reușit să stăm de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai, care nu ne-a răspuns la telefon. Dar, merită subliniată asocierea, pe care Universitatea a găsit cu cale să o facă, cu Festivalul Untold. Cu certitudine, fondurile pe care le obține această instituție de învățământ de pe urma acestor cazări, sunt considerabile. Ce se întâmplă cu aceste resurse după încheierea evenimentului ″cultural″ Untold, nu putem cunoaște, cel puțin deocamdată. Unde sunt alocați acești bani – se îmbunătățesc condițiile de studiu, se construiesc noi cămine, se reabilitează corpuri și laboratoare ale Universității?

Iar în final, putem remarca, o data în plus, faptul că implicarea UBB-ului nu este limitată la colaborarea privind Strategia de Dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, ci merge mult mai departe, constituindu-se într-un brand  al unui festival ale cărui schelete din dulap sunt nelipsite.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *