Din oras

Cu Emil Boc să facem să fie bine, ca să nu fie rău. Proprietarii clădirilor neîngrijite vor putea fi scutiţi de impozitul majorat

În şedinţa de ieri a Consiliului Local a fost modificat Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor şi terenurilor neîngrijite din municipiul Cluj-Napoca. Prin această modificare s-au stabilin noile norme de notificare a proprietarilor imobilelor privind majorarea cu 500% a impozitului. 

Modificarea de ieri adusă Regulamentului de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor aflate în stare avansată de degradare de pe raza municipiului Cluj-Napoca nu face altceva decât să demonstreze încă o dată, în plus, că la Primăria Cluj se pun boii înaintea carului. 

Supraimpozitarea cu 500% a clădirilor degradate din centru oraşului  a fost o măsură de constrângere din partea administraţiei locale asupra  proprietarilor de imobile degradate delăsători, pentru a-i determina pe aceştia să demareze prcedurile de reabilitare. Regulamentul în cauză, odată intrat în vigoare la începutul acestui an, a stârnit un val de nemulţumiri şi totodată cei în cauză au atacat în instanţă procesele verbale prin care au fost notificaţi prin intermediul Poliţiei locale că pentru anul 2017 li s-a majorat impoziul pe proprietate. 

Pentru că Emi Boc este un primar pentru oameni şi se bazează pe principiul “să facem să fie bine, ca să nu fie rău, că cine ştie când vom avea nevoie de votul lor”, la solicitarea unui clujean a promis sprijin pentru proprietarii care dovedesc că nu au fost pasivi la notificările primăriei cu privire la obligativitatea de a-şi renova imobilele. 

Legea 50 impune acordul tuturor co-proprietarilor la obținerea autorizațiilor de construcție. Există situaţii în care nu toţi proprietarii sunt de acord cu aceste reabilitări, iar singura cale legală este calea instanței, care să îi oblige la consimțământ.

“Există bună credință la oameni. Unde e nevoie de lucrări de urgență se poate obține autorizație de urgență în numele unui proprietar pentru a proteja trecătorii. La legislația pe reabilitarea termică a blocurilor pe fonduri europene nu era nevoie de acordul tuturor, asociațiile de proprietari puteau lua decizia cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor. Să discutăm cu partidele și cu asociația municipiilor să venim cu soluția de a da autorizație de construcție, să venim cu această modificare legislativă. Dacă în decembrie ne va arăta un proprietar că a făcut lucrări de urgență, că a acționat în instanță restul proprietarilor pentru o sentință care ține loc de consimțământ, trebuie să ne comportăm omenește.Vom evalua clădirile și în funcție de demersurile făcute. Să facă dovada că nu au stat în pasivitate. Nu e moral să impunem aceeași taxă ca celor care nu au făcut nimic”, a afirmat Emil Boc.

Cu alte cuvinte, dacă într-un imobil degradat unul dintre proprietari nu este de acord cu reabilitarea, iar ceilalţi se adresează instanţei pentru obţinerea consinţământului în vederea depunerii documentaţiei pentru autorizaţia  de construcţie, în cazul în care se va depune la registratura primăriei devada că există un proces pe rol, rămâne la latitudinea funcţionărimii dacă va fi sau nu majorat impozitul cu 500% pe imobilul respectiv. 

În decembrie 2016 Emil Boc era ferm pe poziţie şi le răspundea contestatarilor măsurii de supraimpozitare cu afirmaţia: “legea nu poate fi discutată, ci aplicată. La nici 6 luni, Boc a schimbat macazul după expresia „să facem să fie bine, ca să nu fie rău”, şi a modificat prin votul consilierilor locali Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor degradate. 

“Noi astăzi ne aflăm în faţa unei obligaţii legale de a promova ceea ce Codul Fiscal ne cere. Codul Fiscal ne-a cerut să delimităm zona în care se aplică somaţiile, să aplicăm somaţiile, le-am trimis aceste somaţii, s-au precizat temeiurile legale. Temeiul este Codul Fiscal. Un număr de 56 de proprietari au obţinut autorizaţii de construcţii în condiţii legale, iar 47 deja şi-au şi reabilitat imobilele care au fost somate. Noi, dacă nu am promova aceste proiecte de hotărâri de Consiliu Local, ne-am face vinovaţi de prejudicierea bugetului municipiului Cluj-Napoca, iar Curtea de Conturi ar putea să aplice sancţiuni funcţionarilor pentru că nu au aplicat prevederile legii. Dacă pe parcursul anului proprietarii realizează reabilitarea, se încep lucrările, Primăria constată, pentru anul viitor nu se mai aplică impozitul. Nu este din partea noastră nicio problemă cu niciun proprietar, toţi ne suntem dragi, toţi suntem clujeni, nu avem cu nimeni, nimic, din nefericire, această lege nu poate fi discutată, ci aplicatăAceste clădiri sunt un pericol public. Doamne Fereşte ca ornamentele să se desprindă şi să omoare un om. Aceste clădiri sunt cele mai periculoase din cele mai periculoase. Eu nu îmi asum responsabilitatea. Dacă, Doamne Fereşte, mâine avem un deces şi eu am retras de pe ordinea de zi sau nu am luat adoptat prevederile legale din Codul Fiscal răspund moral că puteam să previn această situaţie. Nimeni nu are cu nimeni ceva, doar că aceste chestiuni care ţin de rigoarea legislativă, de cum arată oraşul şi de siguranţa publică a fiecăruia ne impun să luăm această decizie.Majorarea cu 500% a impozitelor a fost luată în şedinţa anterioară la iniţiativa primarului. Starea centrului Clujului din perspectivă turistică ne obligă să luăm măsuri ferme. Nu mai lucrăm cu jumătăţi de măsură. 10 ani am lucrat cu jumătăţi de măsură. Opţiunea fermă din respect pentru acest oraş, nu împotriva dumneavoastră, să salvăm vieţile clujenilor şi de a reda Clujului dimensiunea urbană pe care oraşul o merită. Decizia de majorare am luat-o în unanimitate de voturi în şedinţa de luna trecută. Trebuie să ne gândim şi la ceilalţi 300.000 de clujeni. Trebuie să ieşiti din pasivitate şi să respectaţi legea”, a afirmat în decembrie Emil Boc. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *