In vizor

97 la sută dintre români cer Guvernului să ia măsuri de ajutor! Sondaj INSCOP pentru Capital

Scris de 185

Un sondaj comandat de Revista Capital scoate la lumină cum privesc românii situația grea prin care trece România. Astfel, încercăm să dăm societății românești o evaluare corectă și obiectivă a momentului dificil prin care trece România, pentru o informare completă a persoanelor și instituțiilor interesate.

Majoritatea răspunsurilor la chestionarul INSCOP Research care evaluează percepția privind starea economiei și măsurile ce trebuie luate de Guvern sunt extrem de tranșante și ne arată o așteptare uriașă a românilor din partea celor care conduc țara.

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda revistei CAPITAL.

Singura întrebare la care a am primit un răspuns echililibrat a fost cea legată de riscul de infectare. Rugați să auto-evalueze cât de mare este riscul să contacteze personal coronavirus, 23% dintre respondenți au declarat că riscul este mare, 28,4% moderat, 24,6% un risc mic și 18,9% că nu au niciun risc să se infecteze. 5,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor. 

Proporția celor care nu cred că se pot infecta de 43 la sută este destul de ridicată și arată că este nevoie de explicarea mai clară a riscurilor la care se expun, la care-i expun pe cei din jur, în paralel cu o întărire a măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ”Ponderea românilor care cred că ei personal au un risc de infectare cu coronavirus mare și moderat (51,4%) este mai mare decât cea a românilor care cred că au un risc de infectare mic sau nu au nici un risc să se infecteze (43,5%). Totuși, procentul scepticilor este mare, iar faptul că aproape unul din cinci români crede că nu are niciun risc să se infecteze este îngrijorător în condițiile în care, pe fondul ratei de îmbolnăvire ridicate și a lipsei unui tratament, toți medicii epidemiologi ne spun clar că oricine poate fi o țintă a acestui virus agresiv. Acesta este grupul de populație cel mai suceptibil de a trata cu lejeritate regulile de izolare solicitate și impuse de autorități.”

Paradoxal, acordul față de declararea stării de urgență este aproape unanim. 

94,1% dintre români sunt de acord cu declararea stării de urgență pe teritoriul României pentru limitarea epidemiei de coronavirus. Doar 5,1% își exprimă dezacordul, în timp ce 0,9% nu știu sau nu răspund. Aceste cifre ne indică faptul că există un spațiu social extrem de generos pentru măsurile pe care urmează să le ia autoritățile.

În privința modului în care va fi afectată economia, aici apare primul semnal de alarmă pe care ar trebui să-l ia în calcul Guvernul Ludovic Orban. Întrebați dacă economia României va fi sau nu afectată de epidemia de coronavirus, 91% dintre români au răspuns afirmativ, 5,2% negativ. 3,9% este procentul non-răspunsurilor. Un prim indicator al stării de anxietate care începe să domine societatea românească, cu un potențial exploziv în lipsa unor măsuri adecvate.

În concordanță cu răspunsul anterior, la întrebarea dacă sunt de acord că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus, se înregistrează un număr uriaș de răspunsuri care cer intervenția Statului Român.

97,1% dintre respondenți cer măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor, doar 1,5% nu sunt de acord cu ele, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 1,4%. Dimensiunea pericolului care le amenință viața este covârșitoare, fiind aproape un strigăt de disperare. În aceste condiții, măsurile pe care urmează să le ia Guvernul Ludovic Orban vor trebui să fie rapide, consistente și eficiente!

Întrebați care ar fi principalele două măsuri pe care ar trebui să le ia Statul pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic.

44,3% au indicat amânarea plății ratelor la bancă
43,8% plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri
25,5% concediul plătit de stat
25% dintre respondenți au ales reducerea unor impozite
21,7% aplicarea unor scutiri de taxe
21,5% suportarea de către stat a plății unei părți din contravaloarea facturilor la utilități pentru persoanele concediate din cauza epidemiei de coronavirus. 1% au indicat alte măsuri.
0,5% au ales varianta ”niciuna dintre măsurile indicate”.
2,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.

Potrivit lui Remus Ștefureac, director INSCOP Research, partenerul Capital în realizarea evaluării stării de spirit: ”Aproape toți românii cred că statul ar trebui să ia măsuri speciale pentru ajutorarea cetățenilor care au fost afectați din punct de vedere economic din cauza epidemiei de coronavirus, fapt care arată dimensiunea riscului economic personal perceput de oameni. Plata de către stat a unui procent din salariu cu condiția ca angajatorul privat să nu efectueze concedieri și amânarea plății ratelor la bancă sunt principalele măsuri pe care cred românii că ar trebui să le ia statul pentru pentru sprijinirea angajaților/persoanelor fizice afectate de epidemia de coronavirus din punct de vedere economic.”

Sondajul INSCOP Research a fost realizat în perioada 20-24 martie 2020, în parteneriat cu Verifield, la comanda revistei CAPITAL. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului fiind de 800 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3,5%, la un grad de încredere de 95%.ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 10 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 10 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 11 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 12 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 12 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 13 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 14 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 14 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 14 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 15 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 15 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE