Reportaj

”8 martie e un bullshit!” la Cluj-Napoca

50 de tineri clujeni au incercat, in seara de 8 martie, sa clatine stereotipurile printr-o actiune organizata in premiera.

”Nu-nteleg de ce barbatii trebuie sa se poarte frumos cu femeile doar intr-o singura zi din an si atunci sa aduca flori si cadouri. Femeile exista si-n celelalte 364 de zile din an, nu numai in 8 martie!”, traseaza coerent, Andreea, liniile marsului ”Revendica Noaptea”, organizat aseara la Cluj-Napoca.

Pe o vreme calaie, steagul ei negru cu ”Smash sexism!” flutura-n vant, la nici 50 de metri de statuia celui dintai barbat al Romaniei, Mihai Viteazu. Cromatic, stindardul aduce cu steagurile piratilor si e antitetic martisorului, ”care si el e un simbol al stereotipiilor”.

8 martie e un bullshit. Vrem spatii sigure”, recunoaste intre patru ochi.

Traditie?

”Dincolo de traditie. De 8 martie se incetateneste ideea conform careia barbatii sunt iertati de orice ar fi facut in restul anului daca vin cu flori si-un martisor. Serios?!”

Recalibrez, c-un martisor ascuns sub jacheta, evenimentul care isi propune sa revendice noaptea. E o demonstratie pentru strazi si spatii publice sigure noaptea pentru femei, asigurata de 20 de jandarmi.

”Mie nu mi se pare ca strazile din Cluj sunt nesigure noaptea pentru o femeie, insa au fost cazuri in care fetele au fost agresate. Nu mi s-a intamplat mie, insa au fost astfel de cazuri in Cluj”, spune in timp ce se scuza; nu prea are ce sa vorbeasca cu presa, iar seful organizator nu e prezent la eveniment, fiind ocupat cu rujatul de Guiness.

Sexisto-determinist si aproape imperceptibil, c-asa-i frumos de 8 martie, vad la doi pasi un banner cu ”Revendica Noaptea” tinut de o tanara in hanorac.

”Nu vreau sa vorbesc” si-l ia pe ”Nu” in brate. Nu vrea pentru ca nu vrea si ”pentru ca sunt altii care ar putea sa vorbeasca”. Sabina are o chestie cu presa…

Trei pasi mai la dreapta, ca la Maruntica, alt grup de fete care impart pliante clarificatoare: ”Nu inseamna Nu”. ”Violul inseamna sa nu intelegi ce inseamna nu!” Ele ”Da”.

”Astazi este 8 martie si incercam sa aducem-aminte despre ce inseamna, de fapt, 8 martie si de ce se sarbatoreste 8 martie in 8 martie, asta insemnand Ziua Femeii, care se serbeaza de aproape 100 de ani”, vorbeste clar si stie sigur ca nu e nevoie de o zi speciala care sa consfinteasca Femeia. ”8 martie a devenit doar un joc al marilor companii care sa vanda chestii, e foarte comercial. Noi suntem aici ca sa atragem atentia asupra spatiului public sigur pentru femei. Se intampla de foarte multe ori sa ma simt in nesiguranta noaptea, pe strazile din Cluj si, din pacate, nu sunt singura”, arata Paula, care imparte pliante cu „Alcoolul si sexul in cultura violului”.

Pune punctul pe toate i-urile suierate printre dinti ale lui ”Ce faci, pisi?”.

”Din pacate ajungem sa ne obisnuim cu agresiunile, gesturi si vorbe care au ajuns sa fie atat de comune si nu ne mai deranjeaza. Trebuie sa rispostam…”

Si daca sunt pe strada, beti?

”Tocmai de asta am facut niste brosuri in care se leaga cumva de consumul excesiv de alcool si cat de usor poate duce la viol sau la alte forme de agresiune. Daca am iesit aici nu inseamna ca noi suntem obligate sa dam solutia”, spune tanara de 24 de ani.

Trei poze mai tarziu, e mult mai clar ca, dincolo de martisoare, pentru prima data, in Cluj se organizeaza un mars pentru revendicarea strazilor sigure noaptea, ca acestea sa fie pentru toata lumea lipsite de pericole, de hartuire sau de agresiuni.

Vrem ca prin aceasta actiune sa ne aratam sprijinul pentru toate persoanele care au avut de suferit fizic si psihic din cauza violentei sexuale. Este o forma de protest care atrage atentia asupra hartuirii stradale şi a agresiunilor de pe strazile si din barurile din Cluj. Este o demonstraţie pentru a atrage atentia asupra importantei sexului consensual”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *