Profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheș explică faptul că persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 care au fost spitalizate, pot să prezinte simptome chiar și după șase luni.
Aceste simptome sunt:
– oboseală, dureri musculare
– probleme de somn, depresie, anxietate
– probleme respiratorii sau renale
Aceste informații au fost prezentate într-un amplu studiu care a urmărit în timp persoanele spitalizate COVID. Vârsta medie a persoanelor urmărite după externare a fost de 57 de ani.
„Menținerea simptomelor timp de luni de zile este mai frecventă la persoanele mai tinere și nu are legătură cu severitatea simptomelor din timpul internării altfel spus – dacă ai fost internat(ă) cu COVID, ai șanse mari să mai ai simptome timp de luni de zile cu cât ești mai tânăr(ă) și cu cât ai avut simptome mai ușoare Ministerul Sănătății trebuie să fie atent la sindromul COVID lung (care durează luni de zile) și să ofere suport”, explică profesorul Răzvan Cherecheș.
Sunt însă și persoane care au avut forme ușoare ce nu au necesitat spitalizare, dar care prezintă în continuare simptome.
Se intampla si la cei care nu au fost spitalizati. Eu si mama suntem in situatie. Institutional nu se face nimic pentru cei ca noi. Din fericire, pe noi ne-a ajutat medicul de familie care se lupta si ea cu long Covid.
Sa stiti ca e valabil si pentru cei neinternati (fara simptome pulmonare puternice) doar ca studiul a fost facut pe cei internati pentru ca acolo au avut acces la date. Dupa covidul din martie am avut luni de zile : dureri prin corp in diverse locuri, pierdere de memorie, cadere de par si dupa cel din nov deja sunt la doua luni distanta si am inca neuropatii, uneori dureri de cap, dureri prin corp, durere fixa de coloana intre omoplati, tinitus accentuat, numbness.