In vizor

70 de ani de carieră și un bobârnac de la stat. Florin Piersic încasează o pensie mizerabilă

Actorul clujean Florin Piersic care a împlinit anul acesta 87 de ani, primește din partea statului o pensie care nu poate asigura existența unei persoane, mai ales aflată în etate.

Pensia pe care o încasează actorul, după 70 de ani pe scenă, conform surse.ro este de 2000 de lei. Actorul a spus într-un interviu cu Mihai Morar că nu a putut strânge bani de-a lungul carierei pentru că taxele erau jumătate din încasările proprii.

Venitul care suplimentează bugetul actorului vine de la Uniunea Teatrală din România care îi dă o indemnizație în cuantum de 2700 de lei. Astfel, venitul total al actorului, lunar, este de 4.700 de lei.

„N-am avut (n.r. bani), aici e chestia. Noi eram la film, banii se dădeau după ce se petrecea cel puțin un sfert din filmări, îți dădeau un avans din contract. Contractul era de 40.000 de lei pentru un rol principal. 40.000 de lei din care 20.000, nu e glumă, ce vă spun pot confirma și colegii care mai sunt de vârsta mea… Jumătate era impozitul pe care-l plăteai statului

Restul primeai, am văzut cu ochii mei, pe Caragiu, pe Codrescu, care spuneau: Domnule, nu ne mai dați niște bani?

Ei îți puneau la dispoziție unde să locuiești și drumul, unde mergeai la filmare. Eu n-am fost actor de scaun, de birou. Eu am fost cu bătăi, cu cai, cu nebunie.

Trebuia să joc în filmele în care eram distribuit. Trebuie să merg în munți, la filmări. Aveam 38 de călătorii cu avionul, dus-întors, pentru că seara jucam la teatru.

Dormeam doar două ore. Venea o mașină, mă ducea la aeroport”, a spus Florin Piersic, într-un interviu acordat lui Daniel Morar.