Ceaiurile sunt folosite ca remediu fitoterapeutic inca din cele mai vechi timpuri. Preparate din flori sau muguri, ceaiurile constituie o sursa zilnica de sanatate, energizeaza sau calmeaza, mentin starea de sanatate actuala sau alina durerile celor care prezinta diverse afectiuni.
Ceaiul de musetel, preparat dintr-o lingurita de flori uscate sau proaspete la o cana si lasat 3-5 minute sa infuzeze, se foloseste impotriva migrenelor. De asemenea, are si rol sedativ. Pe de alta parte, stimuleaza secretia gastrica si creste apetitul.
Florile de hamei se prepara prin infuzare timp de 5 minute (2 linguri la o cana de apa fierbinte). Ceaiul astfel preparat are proprietati sedative daca se consuma 2 cani pe zi. De asemenea, alunga stresul si insomnia.
Ceaiul din radacina de ghimbir este recomandat in combaterea tulburarilor digestive, balonarilor, greturilor. Se prepara prin infuzarea timp de 5 minute (o lingurita de radacina rasa sau pulbere la o cana de apa fierbinte).
Ceaiul de menta (1-2 lingurite de frunze uscate la o cana de apa fierbinte, lasat sa infuzeze 5-10 minute) este un excelent remediu in cazul migrenelor si guturaiului. De asemenea, faciliteaza digestia si tranzitul intestinal.
Ceaiul de tei (o lingurita de flori de tei la o cana de apa fierbinte, lasat la infuzat 5 minute) este folosit datorita proprietatilor sale calmante si diuretice. Tulburarile digestive de origine nervoasa, durerile de cap, ametelile si insomnia se trateaza cu ajutorul acestui ceai.
Ceaiul din flori de salcam (2 lingurite la o cana de apa fierbinte) este cunoscut pentru proprietatile sale calmante, in cazul durerilor provocate de ulcer, fiind recomandate 2 cani pe zi.
Ceaiul de zmeura (0,7 l ceai de zmeura pe zi) este bun detoxifiant al organismului fiind recomandat fumatorilor, celor care au o alimentatie mai bogata in alimente conservate sau in mezeluri, dar si persoanelor care lucreaza in medii poluante.