Din oras

650.000 euro pentru un concurs de soluții pentru Planul Urbanistic Zonal al străzii Soporului

Sopor ar urma să devină al doilea cel mai mare cartier din oraș, după Mănăștur. Pentru remodelarea zonei, Primăria organizează concurs de soluții în vederea realizării Planului Urbanistic Zonal. Valoarea premiilor este de aproximativ 650.000 euro. 

În ședința de Consiliu Local de miercuri va fi discutat proiectul de hotărâre privind organizarea unui concurs de soluții pentru strada Sopor. Concursul va avea loc anul viitor. 

„Se aprobă cuantumul premiilor care urmează a fi acordate la concursul de soluții Plan Urbanistic Zonal Sopor, astfel: premiul I – contractul de proiectare, cu o valoare estimată de 2.800.000 lei, fără TVA (proiectare + studii); premiul II, 120.000 lei și premiul III, 70.000 lei. Sumele reprezentând premiile II și III includ TVA, iar pentru plata acestora beneficiarul va factura întreaga sumă prevăzută ca premiu”, se arată în proiectul de hotărâre.

Primăria are ambiții mari legate de Sopor – vrea să îl facă un cartier de dimensiunile Mănășturului, cu de toate (drumuri cu mai multe benzi, școală, grădiniță, centru de cartier). Mai bine de 20 de ani, zona Sopor a fost ignorată de toți primarii care s-au perindat la conducerea orașului. Degeaba oamenii au insistat cu petiții, cereri și proteste. Nu au fost luați în seamă și s-au ales doar cu promisiuni neonorate. În fiecare an, la împărțirea bugetului, pe listă se afla și modernizarea străzii Soporului, dar proiectul s-a pierdut de fiecare dată pe drum. Așa că, oamenii circulă și acum cum pot pe un drum care arată mai rău decât multe drumuri de la țară. 

La începutul lunii iunie, Emil Boc spunea că vrea să facă totul ca la carte în cazul Soporului pentru a evita situația din Bună Ziua unde s-a construit mult și haotic, iar acum în acest cartier nu existăm școli, grădinițe, parcuri și locuri de joacă. 

„Soporul, toată zona pe care o avem în Cluj, este un cartier de dimensiunea Mănășturului. Nu numai artera Soporului, ci tot ce înseamnă zona respectivă ca dimensiune, ca suprafață, este comparabilă cu Mănășturul. Și atunci am dispus în felul următor: Primăria trebuie să-și asume să facă un plan urbanistic integrat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților, prin concurs de soluții, în care acum, când cartierul nu este constituit încă, să stabilim unde este drumul de patru benzi, cu servituțile existent, unde este centrul de cartier, unde sunt străzile care conectează diverse părți, unde e școala, unde e grădinița, unde e supermarketul, unde e spitalul sau centrul medical, unde e parcul și locul de joacă pentru copii, pentru că dacă lăsăm numai privații să-și facă PUZ-uri individuale ei pierd din ansamblu pădurea. Fiecare își vede copacul, dar nu vede pădurea. Obligația de a da o formă mare cartierului revine municipalității. Și de aceea acum am dat drumul la acest PUZ mare al Soporului care să stabilească foarte clar toate aceste dimensiuni și să se construiască după un plan prestabilit”, declara Boc.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version