Se compara adesea perioada de dinainte si de dupa menopauza cu cea a adolescentei: o faza de intrebari, de teama pentru viitor, de neliniste, de conflicte cu propria persoana. La 14 ani, fetele nu sunt sigure pe ele pentru ca inca nu cred in puterea seductiei. La 50 de ani femeile sunt ingrijorate pentru ca nu mai cred pe deplin in aceasta putere. Pentru unele este prea devreme, pentru altele prea tarziu. Este cu atat mai adevarat in vremea noastra.
In zilele noastre, varsta de 50 de ani este devalorizata. Manechinele din reviste au 16 ani. Pe piata muncii, varsta-limita pentru angajare este de 35 de ani. Chiar si o femeie care dispune de un loc de munca se simte vulnerabila – stie ca sansele de a-si implini anumite ambitii profesionale sunt din ce in ce mai reduse. Probabil ca sentimental acesta de insecuritate se afla, in mare masura, la originea goanei nebune dupa tinerete si explica totodata succesul rasunator al chirurgiei estetice.
Insecuritatea nu incurajeaza placerea de a trai, nici optimismul, nici increderea in sine si, prin urmare, nici increderea in celalat. Femei care au fost geloase “normal” devin posesive, cauta mereu dovezi de tandrete si sunt obsedate de idea ca vor fi parasite. Se agata de o relatie de dependenta care nu le poate aduce decat teama si suferinta. Sentimentul geloziei este o mare problema pentru multe femei de 50 de ani. Ele nu suporta complementele adresate altora. Sunt cuprinse de panica daca partenerul lor este bine dispus, banuindu-l imediat de o legatura cu vreo femeie mai tanara.
Cele care nu se aratau de loc preocupate de sexualitate simt deodata o nevoie irepresibila de a face dragoste, pe cand altele, acrite si speriate, se inchid in turnul de fildes si isi pun comportarea pe seama hormonilor si a tulburarilor pricinuite de menopauza. Prin urmare, nu numai lipsa hormonilor explica scaderea apetitului sexual. Ci mai curand oboseala, iritarea, stresul ori un conflict cu partenerul.
S-a constatat ca, in general, frecventa dorintei sexuale pare legata mai ales de viata sexuala anterioara, mai mult sau mai putin bogata, de atitudinea partenerului si de statutul social. Nici o femeie nu pune acest lucru pe seama hormonilor. Femeile care cred la 40 de ani ca menopauza inseamna incetarea vietii sexuale renunta intr-adevar la acest capitol la 50 de ani. Hormonii sunt implicati numai atunci cand raportul sexual devine dureros, din pricina uscaciunii vaginului. Se intampla destul de des, scaderea estrogenilor determinand aceasta modificare neplacuta, insa exista si remedii.
Dragostea nu tine de stiinta. Unii explica totul cu ajutorul biologiei: unde nu exista hormoni, nu exista nici dorinta si nici placere. Altii cred ca mecanica nu trebuie confundata cu realitatea. Adevarul e undeva la mijloc: chiar daca nu sunt sinonimi cu dragostea, hormonii fac parte din ea.
Nu mai exista insa nici o indoiala ca principalul organ sexual este creierul. Vederea unui barbat care-ti place este suficienta pentru a trimite un semnal in creier: hipotalamusul il receptioneaza si produce imediat o substanta numita dopamina, “hormonul placerii”, care participa si la orgasm. Dopamina genereaza aparitia hormonilor sexuali, estrogenii si testosteronul. Astfel se activeaza circuitele cerebrale din care se naste dorinta. Daca acesti hormoni nu sunt insotiti de contributia imaginarului si a fantasmelor, lucrurile se opresc aici.
Este adevarat ca libidoul poate fi afectat de lipsa de hormoni a unei menopauze netratate. Sa nu fim insa naïvi si ipocriti. O femeie care iubeste si este iubita, care are raporturi sexuale satisfacatoare nu sufera cine stie ce din pricina menopauzei. Problemele sunt cel mai adesea de ordin psihologic, nu hormonal. In orice caz, sexualitatea n-ar trebui sa fie nici mai buna, nici mai rea decat inainte.
Lucrurile sunt mai greu de suportat pentru femeile a caror viata a fost inchinata in intregime dorintei de a placea. Pentru ele, varsta de 50 de ani este un dezastru, o tragedie. Se vor arunca in lupta impotriva varstei cu disperare, ceea ce nu le va scuti de dezamagiri. Cele care si-au gasit in viata si alte preocupari decat tenul si silueta isi vor pastra insa echilibrul. Cu efort si disciplina: cosmetica, fizica, vestimentara. O disciplina cu care sunt obisnuite. Este limpede ca nu trebuie sa se lase tocmai acum in voia soartei.