Cooltura

400.000 de cărți își așteaptă cititorii în Cluj, la unul dintre cele mai mari anticariate din România

Scris de 2,269

Radu Clichici a terminat Facultatea de Geologie din Cluj în 1983 și a lucrat mult timp ca inginer geolog. În 1996, a schimbat macazul și a renunțat la o slujbă sigură pentru a -și începe aventura în lumea cărților. A deschis în centrul Clujului anticariatul ”Academic”, care împlinește în 2018 20 de ani și 400.000 de cărți.

 ”Mi-am descoperit pasiunea pentru carte în facultate, dar am devenit cu adevărat fanatic abia după ce mi-a fost rănit orgoliul”, mărturisește anticarul. ”Discutam cu un coleg de facultate despre Procesul, de Kafka și am făcut greșeala să-i spun că am citit-o și eu, deși nu o făcusem. Când m-a întrebat cum se numește personajul principal, am încercat să o scald cumva, dar m-am făcut de râs. Atunci mi-am jurat că voi citi toate cărțile esențiale, pentru a nu mai fi pus vreodată în dificultate”, spune Clichici.

A durat ceva timp să treacă de la pasiunea lui pentru citit la încercarea de a-și câștiga traiul din satisfacerea aceleiași pasiuni, dar pentru alții. În 1996 a luat taurul de coarne și, împreună cu un prieten, a început să vândă cărți la o tonetă în fața Universității ”Babeș-Bolyai”.  Apoi, în 1998 a deschis anticariatul ”Academic”, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, într-un spațiu închiriat. Toți banii pe care i-a câștigat au fost investiți ulterior în achiziționarea unui spațiu. 

”Nu mai puteam sta cu chirie, se modifica aproape lunar, la bunul plac al proprietarului”, își aduce aminte anticarul. ”Ulterior, am mai cumpărat un spațiu, pe strada I.C. Brătianu. În total, în ambele locații am aproximativ 400.000 de cărți. Nu știu dacă este cel mai mare anticariat din România, dar este posibil. În ultima vreme, am devenit mult mai selectiv, am dobândit o experiență care îmi permite să știu ce anume merită luat, nu mai cumpăr chiar orice. Nici nu prea mai am unde să mai pun alte cărți. Din păcate, m-am legat efectiv de multe dintre ele și mă despart destul de greu de exemplarele deosebite”, recunoaște Clichici. 

Anticarul admite că este greu de lucrat cu cartea rară, care are nevoie de un public deosebit. El crede că o carte cu un cotor de 2,5 cm nu se poate compara, din punctul de vedere al expunerii, cu un tablou care are același preț. În plus, spune că există o grămadă de probleme administrative pentru titlurile apărute în țara noastră înainte de 1830, care împiedică vânzarea pe scară mai largă a acestui tip de carte. Dar este mulțumit de faptul că se vând din ce în ce mai multe cărți așa-zis obișnuite. Dezvăluie că apetitul pentru lectură a început să crească în ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, că se caută beletristică, dar și cărți de specialitate, mai ales în timpul sesiunii. 

”Cartea cea mai importantă pentru mine este Cei trei mușchetari, de Alexandre Dumas, primită cu dedicație de la tatăl meu, în ziua în care am împlinit 11 ani”, mărturisește fostul geolog. ”Nu aș vinde-o niciodată, indiferent cât mi s-ar oferi. Dacă ar fi să vorbim de bani, cartea cea mai valoroasă este Biblia de la București, prima traducere completă a Bibliei în limba română, publicată în 1688. Am primit pe ea câteva zeci de mii de euro, dar nu vreau să o vând, o păstrez pentru sufletul meu. Aș mai putea aminti Istoria despre Valachia a lui Del Chiaro, pe care am achiziționat-o recent. Am și o colecție destul de mare de manuscrise ale lui Lucian Blaga, multe dintre ele cu adnotările autorului. Voi încerca să-i fac o ofertă Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj pentru toată colecția, pentru că ar fi normal ca ea să fie tezaurizată de o instituție de stat, unde să poată fi accesată de cei interesați”, conchide Clichici.



ULTIMA ORĂ

  • Acum 3 hours Rautacisme
    Eh, Marcel Bonţidean, zis şi “Nicolaie”… a semnat cu Securitatea, dar măcar n-a turnat
  • Acum 3 hours In vizor
    Pe Boc îl lasă nervii din ce în ce mai des. Clujenii care-l critică sunt “isterici”, “iubitori de noroi”… Acum l-a numit “idiot” pe cel care a avut “tupeul” să-i numească “centura de Diamant” “un eşec”
  • Acum 3 hours Din oras
    Primăria Cluj-Napoca susţine: “Lucrările de modernizare a străzii Iuliu Maniu, finalizate la timp”. Colegii de la Gazeta de Cluj au descoperit în teren contrariul. Şi cum nu zice municipalitatea nimic despre mizeria de pe Bolyai
  • Acum 5 hours In vizor
    Autostrada Transilvania se conectează prin drum expres, aflat în grafic de execuţie, dar NU cu Centura Clujului (care NU există), ci cu cea a Oradiei (care există)
  • Acum 5 hours Politica
    Falimentul Euroins: ASF a retras proiectul de plafonare a prețurilor la RCA. Guvernul urma să îl discute astăzi. Vezi cu ce explicații vin cei de la ASF
  • Acum 6 hours In vizor
    O VESTE RECONFORTANTĂ: PUZ nou pentru reglementarea urbanistică a ariei protejate Cheile Turzii
  • Acum 7 hours Din oras
    Reabilitarea clădirii fostului Hotel Melody, investiție de peste 1 milion de euro, cu sprijin de la Budapesta
  • Acum 8 hours Din oras
    TRAGEDIE la Pata Rât: O locuință și alte anexe improvizate au fost cuprinse de flăcări. Un bărbat a murit
  • Acum 17 hours Politica
    O ȚARĂ CU NERVII PE MOAȚE
  • Acum 22 hours PubliNews
    Femeia anteprenor și inspirație pentru noi începuturi
  • Acum 23 hours PubliNews
    Grupul IULIUS a montat panouri fotovoltaice pe toate proprietăţile din portofoliu, inclusiv pe Iulius Mall Cluj, care vor produce 5.500 MWh anual, la nivel de grup
  • Acum 23 hours Politica
    Marcel Ciolacu vrea să accelereze reforma pensiilor speciale, în ciuda opoziției puternice a lui Nicolae Ciucă
  • Acum 23 hours Straineze
    Deși UEFA le-a spus să-și vadă de treaba lor, Federația Maghiară de Fotbal insistă cu harta Ungariei Mari. De ce? Că bancherașul lui Viktor Orban, un oligarh conectat la afaceri cu Rusia, trebuie să-și facă numărul revizionist
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE