Cooltura

400.000 de cărți își așteaptă cititorii în Cluj, la unul dintre cele mai mari anticariate din România

Radu Clichici a terminat Facultatea de Geologie din Cluj în 1983 și a lucrat mult timp ca inginer geolog. În 1996, a schimbat macazul și a renunțat la o slujbă sigură pentru a -și începe aventura în lumea cărților. A deschis în centrul Clujului anticariatul ”Academic”, care împlinește în 2018 20 de ani și 400.000 de cărți.

 ”Mi-am descoperit pasiunea pentru carte în facultate, dar am devenit cu adevărat fanatic abia după ce mi-a fost rănit orgoliul”, mărturisește anticarul. ”Discutam cu un coleg de facultate despre Procesul, de Kafka și am făcut greșeala să-i spun că am citit-o și eu, deși nu o făcusem. Când m-a întrebat cum se numește personajul principal, am încercat să o scald cumva, dar m-am făcut de râs. Atunci mi-am jurat că voi citi toate cărțile esențiale, pentru a nu mai fi pus vreodată în dificultate”, spune Clichici.

A durat ceva timp să treacă de la pasiunea lui pentru citit la încercarea de a-și câștiga traiul din satisfacerea aceleiași pasiuni, dar pentru alții. În 1996 a luat taurul de coarne și, împreună cu un prieten, a început să vândă cărți la o tonetă în fața Universității ”Babeș-Bolyai”.  Apoi, în 1998 a deschis anticariatul ”Academic”, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, într-un spațiu închiriat. Toți banii pe care i-a câștigat au fost investiți ulterior în achiziționarea unui spațiu. 

”Nu mai puteam sta cu chirie, se modifica aproape lunar, la bunul plac al proprietarului”, își aduce aminte anticarul. ”Ulterior, am mai cumpărat un spațiu, pe strada I.C. Brătianu. În total, în ambele locații am aproximativ 400.000 de cărți. Nu știu dacă este cel mai mare anticariat din România, dar este posibil. În ultima vreme, am devenit mult mai selectiv, am dobândit o experiență care îmi permite să știu ce anume merită luat, nu mai cumpăr chiar orice. Nici nu prea mai am unde să mai pun alte cărți. Din păcate, m-am legat efectiv de multe dintre ele și mă despart destul de greu de exemplarele deosebite”, recunoaște Clichici. 

Anticarul admite că este greu de lucrat cu cartea rară, care are nevoie de un public deosebit. El crede că o carte cu un cotor de 2,5 cm nu se poate compara, din punctul de vedere al expunerii, cu un tablou care are același preț. În plus, spune că există o grămadă de probleme administrative pentru titlurile apărute în țara noastră înainte de 1830, care împiedică vânzarea pe scară mai largă a acestui tip de carte. Dar este mulțumit de faptul că se vând din ce în ce mai multe cărți așa-zis obișnuite. Dezvăluie că apetitul pentru lectură a început să crească în ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, că se caută beletristică, dar și cărți de specialitate, mai ales în timpul sesiunii. 

”Cartea cea mai importantă pentru mine este Cei trei mușchetari, de Alexandre Dumas, primită cu dedicație de la tatăl meu, în ziua în care am împlinit 11 ani”, mărturisește fostul geolog. ”Nu aș vinde-o niciodată, indiferent cât mi s-ar oferi. Dacă ar fi să vorbim de bani, cartea cea mai valoroasă este Biblia de la București, prima traducere completă a Bibliei în limba română, publicată în 1688. Am primit pe ea câteva zeci de mii de euro, dar nu vreau să o vând, o păstrez pentru sufletul meu. Aș mai putea aminti Istoria despre Valachia a lui Del Chiaro, pe care am achiziționat-o recent. Am și o colecție destul de mare de manuscrise ale lui Lucian Blaga, multe dintre ele cu adnotările autorului. Voi încerca să-i fac o ofertă Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj pentru toată colecția, pentru că ar fi normal ca ea să fie tezaurizată de o instituție de stat, unde să poată fi accesată de cei interesați”, conchide Clichici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *