Din oras

30 milioane euro pentru Rosal și Brantner să facă deszăpezirea cum au chef. În timp ce străzile sunt acoperite cu zăpadă, Boc admiră beculețele din Piața Muzeului – VIDEO

Ca în fiecare an, cele două firme de salubritate, Rosal și Brantner Veres, au fost luate prin surprindere de vremea rea. După ce a nins toată noaptea de sâmbătă spre duminică, pe multe străzi din oraș stratul de zăpadă de pe carosabil este consistent și se vede clar că nu s-a intervenit cu utilajele. De exemplu, pe strada Republicii și pe strada Ion Mincu, în urmă cu puțin timp, stratul de zăpadă era foarte mare și se circula fooarte greu. 

Pe grupurile de pe rețelele de socializare, șoferii au postat imagini cu străzi principale din oraș din care se vede clar incompetența conducerii orașului în a gestiona situația. Cele mai mari probleme semnalate sunt în Zorilor, Oașului, Mănăștur, Baciu și în zonele cu case. 

„La ora 04.00 dimineața eram aproape toți vecinii curățam trotuarele pentru pietoni, era perfect. La ora 7.00 am ieșit din nou și am curățat. La ora 10.00 este dezastru după firma de deszăpezire”, ne-a declarat un locuitor de pe strada Oașului. 

În timp ce în oraș utilajele au ieșit la lucru și nu prea, primarul Emil Boc posta pe Instagram fotografii din Piața Muzeului, de la Târgul de Crăciun din Piața Unirii și din Parcul Central, unde totul era ca în povești. Și pe Facebook a fost activ edilul șef. În urmă cu 15 ore, Boc a fost live de la un spectacol folcloric din Piața Unirii. 

emil boc instagram

emil boc instagram

emil boc instagram

Ne așteptăm ca în următoarele ore să apară cu aceleași declarații ca în anii precedenți: firmele de salubritate au fost amendate, el însuși a ieșit la muncă și a îndepărtat zăpada cu lopata în centrul orașului, să îl vadă lumea. Dacă e nevoie, se va pune și la volanul unui utilaj de deszăpezire să facă singur treaba pe care nu au făcut-o angajații Rosal și Brantner. 

Din anul 2005, în Cluj-Napoca deszăpezirea revine în sarcina firmelor Brantner Veres și Rosal. În 2005, Primăria Cluj-Napoca a delegat serviciul de salubrizare stradală şi deszăpezire prin concesiune, în urma unei licitaţii deschise. Până în 2013, Rosal s-a ocupat de lotul I și Brantner Veres de lotul II. În 2013, după expirarea contractului, a fost organiată prima licitaţie pentru desemnarea altor firme pentru următorii opt ani, dar au apărut contestații și procese în instanță așa că în perioada 2013 – 2016 au fost organizate trei licitaţii. Nici una din aceste licitații nu a desemnat vreun câștigător. În tot acel timp, Rosal și Brantner și-au continuat activitatea pe baza unor prelungiri de contracte. 

În decembrie 2016, contractul pentru lotul II, valabil până în 2024, a fost atribuit firmei Brantner. Lotul I a mers mai departe tot în sarcina Rosal, pe baza unor prelungiri de contracte aprobate periodic. În ianuarie 2018, a fost atribuit și contractul cu Rosal, prin negociere directă. Actul este valabil patru ani. 
Valoarea contractelor pentru ambele loturi este de aproximativ 30 milioane euro. 

Cartierele aflate în sarcina Brantner sunt următoarele: Someşeni, Bulgaria, Mărăşti, Gheorgheni, Andrei Mureşanu, Iris, Dâmbu Rotund şi zona centrală – parţial (lotul II).

Cartierele aflate în sarcina Rosal sunt: Mănăştur, Zorilor, Plopilor, Gruia, Grigorescu şi zona centrală – parţial (lotul I).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *