
Dacă în Evul Mediu magia era asociată cu forțe malefice, în lumea modernă magia generează spectacol și creează bucurie, încântare pentru publicul dornic chiar să plătească pentru a asista la un astfel de act artistic. Modificarea de percepție vine tocmai în condițiile în care oamenii moderni știu că sunt supuși unor trucuri elaborate, iar acest lucru îi provoacă și mai puternic.
Magia ne duce cu gândul la faptul că orice este posibil. Realitatea ține de fapt de capacitatea protagoniștilor de a oferi iluzii, într-un mod cât mai elaborat, cât mai misterios, cât mai rafinat. Este, în cele din urmă, un show, iar magicienii moderni își folosesc talentul, imaginația și antrenamentul pentru a realiza trucuri cât mai interesante.
Având acces la mediul online, publicul poate găsi ușor explicația multor elemente de magie aparent incredibile. Adevărul este că modul de prezentare a acțiunii este mereu fabulos, iar ritmul alert face ca spectatorii să perceapă magie acolo unde este doar iluzie.
De-a lungul timpului, până la show-urile moderne de magie (inclusiv cele de tip serial TV, populare mai ales în SUA), au existat unele spectacole uimitoare, care au rămas în istorie. Iată astfel de „momente magice” și explicația lor oferită de către specialiști în domeniu:
Eliberarea din cutia subacvatică
Unul dintre cele mai celebre trucuri din lumea magiei este cel în care Harry Houdini a intrat într-o cutie de lemn, fixată cu cuie și lanțuri. Încătușat, acesta a ajuns să fie scufundat în East River din New York. Două minute și jumătate mai târziu, Houdini reușea să iasă la suprafață din capcana subacvatică din care aparent nu avea cum să scape.
Cum a fost posibil acest truc? Se pare că acea cutie avea o balama pe interior, pe una dintre părți, chiar dacă publicul a văzut cum fixarea se face cu ajutorul cuielor. În timpul scufundării, iluzionistul a ajuns la cheile ascunse, și-a scos cătușele, apoi a forțat aranjamentul special creat, pentru a ieși din capcana mortală. Pentru a respira, lada inițială era prevăzută cu mici găuri ascunse. Fiecare detaliu era atent gândit, iar privind aceste informații, trucul nu mai pare imposibil, ci doar dificil și ingenios.
Dispariția Statuii Libertății
În anul 1983, un alt nume de referință din universul magiei, David Copperfield, reușea să facă Statuia Libertății să dispară, în cadrul unei emisiuni CBS live. Locația trucului: o platformă de pe suprafața căreia publicul și echipa de televiziune puteau vedea în depărtare celebra statuie din New York.
Copperfield a ridicat o perdea între două schele cu iluminare și a început un monolog despre libertate. Era momentul în care atenția publicului era captată, așa cum dorește iluzionistul. Când perdeaua a căzut, luminile s-au aprins și Statuia Libertății nu se mai vedea în zare.
De fapt, platforma folosită era rotativă, iar schelele erau poziționate pentru a acoperi posibilitatea de a vedea statuia într-un anumit unghi. În plus, strălucirea luminii artificiale contribuia de asemenea la acest efect „magic”.
Scoaterea iepurilor dintr-o pălărie
Ce ascunde o pălărie de magician? Multe lucruri neașteptate, însă mai ales iepuri! Este un truc clasic, care a apărut la începutul secolului al XIX-lea, introdus de Louis Comte. Magicianul arată publicului pălăria tip joben, aceasta fiind aparent goală în interior. Pălăria este așezată pe o masă, apoi, în mod uimitor, un iepure viu sare din pălărie.
Metoda de realizare a iluziei presupune de obicei ascunderea iepurelui în spatele mesei, într-un alt spațiu închis. Mișcările mâinilor magicianului nu sunt întâmplătoare, există un anumit moment în care iepurele apare în pălărie. O altă variantă a trucului este și mai simplă: pălăria are un fund dublu, un compartiment secret în care este ascuns micul animal.
Magia în lumea divertismentului modern
Spectacolele live de magie cu public încă sunt o atracție majoră, chiar dacă există internetul și atât de multe alte tipuri de show-uri de divertisment și în ciuda faptului că unele trucuri de magie au o explica
ție ușor de identificat de către asistență în mediul online. Oamenii își doresc însă acea senzație de uimire, vor să creadă, să fie „păcăliți” de artist – un veritabil maestru în iluzii.
Lumea magiei a inspirat desigur numeroase filme cu acte de iluzionism, printre cele mai cunoscute producții moderne fiind The Prestige (2006), Now You See Me (2013) sau The Illusionist (2006). Elementele magice se regăsesc și în jocuri video precum Magicka (2011) sau Ikenfell (2020), ambele disponibile pe PC-uri (via Steam) și console de jocuri. Distracția pe tărâmul magiei este accesibilă și în jocuri de cazino online precum Book of Magic (Amusnet Interactive) sau Vegas Magic (Pragmatic Play), două sloturi video pline de culoare și surprize.
Iată cum, de la teama de vrăjitorie și forțe supranaturale, societatea a ajuns, pe parcursul a câteva secole, la dorința de divertisment specific. În loc de frică, acum publicul experimentează suspans urmat de amuzament și de bucuria unui final fericit, în mod magic.
Sursa featured image – canva.com