Focus

240.000 euro din banii clujenilor s-au spart în focuri de artificii și baloane. Trupe obosite au luat bani odihniți de Revelion

Scris de 434

238.000 euro a costat distracția de 1 Decembrie și Revelion. O parte din bani au fost alocați din bugetul local și o altă parte din bugetul de stat: 130.000 euro a cheltuit Primăria Cluj-Napoca și 108.000 euro Ministerul Culturii. Pe ce s-au dus acești bani? Sonorizare, onorarii artiști, prezentatori evenimente, baloane, aftermovie-uri, artificii de zi și de noapte. Trupe a căror glorie a apus demult au înveselit atmosfera pentru bani grei, iar actorul Florin Piersic a primit 2.000 euro doar să stea de vorbă cu publicul înaintea proiecției filmului Pintea. 

Cea mai mare parte din banii alocați ambelor evenimente a fost cheltuită pentru focurile de artificii: 78.922,68 lei, fără TVA (17.100 euro) de 1 Decembrie și 78.992 lei, fără TVA (17.100 euro) de Revelion, bani care au mers către firma SC Temexon SRL din Brașov. Deși este clar ca lumina artificiilor, trebuie să precizăm că pentru o jumătate de oră de focuri de artificii și muzică (pentru amândouă evenimentele), Primăria a plătit acești 34.200 euro. 

Spartul banilor pe „artificii” nu se oprește aici. Tot de 1 Decembrie, au fost împrăștiate peste clujenii patrioți confetti tricolore în valoare de 17.000 lei (3.700 euro), bani care au mers către firma SC Pyro-Tehnic Transilvania SRL din Oradea. Aceeași firmă a mai primit 46.590 lei (10.100 euro) pentru artificii de zi tricolore. 

artificii revelion 2019

Pentru „luminarea” Zilei de 1 Decembrie a fost nevoie de generatoare și LED-uri, toate închiriate de la două firme: SC Midnight Rental SRL, care a primit 14.500 lei (3.100 euro) și SC Pro Lights SRL, care a fost plătită cu 23.500 lei (5.100 euro) pentru două generatoare. Au mai fost închiriate și LED-uri la scenă, serviciu care a costat 10.000 lei (2.100 euro) și a fost asigurat de SC Via Consult SRL. 

Tricolorul a fost laitmotivul zilei de 1 Decembrie. Doar nu se putea altfel. Pe lângă artificiile tricolore de zi și de noapte, au fost folosite pentru distracția poporului și baloane tricolore. 6000 de baloane au costat 6.000 lei, bani care au mers către firma Euromariage SRL. Frumusețea zilei de 1 Decembrie nu ar fi fost completă dacă nu ar fi existat și fulare, șepci și pelerine tricolore personalizate. Aceste obiecte de îmbrăcăminte au costat 32.852 lei (7.100 euro), bani care au fost achitați firmei SC AMM Design SRL. Noi nu am văzut niciunde fularele, șepcile și pelerinele decorate în culorile patriei. Dar poate nu am fost atenți! Dumneavoastră, dragi cititori, ați primit vreun astfel de obiect de îmbrăcăminte, plătit din propriile buzunare? 

confetti 1 decembrie 2018 cluj

Bucuria celebrării celor 100 de ani de România Mare a fost marcată și cu acrobații pe Teatrul Național, amuzament care a costat 15.510 lei (3.370 euro) și a fost asigurat de firma SC Golden Team Productions SRL. Clădirile din Piața Unirii au beneficiat de iluminat arhitectural, servicii care au fost asigurate de firma SC Master in Sound Logistic SRL contra sumei de 22.000 lei (aproape 4.800 euro). Proiecțiile de lasere și animația de pe clădirile din Piața Unirii au fost asigurate de SC Lasere Conexiuni SRL și au costat 9.500 lei (2.000 euro).

În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, a fost organizat și Centenarul Filmului Românesc. Pe parcursul a două zile au fost proiectate câteva filme românești, la Cinema Florin Piersic (printre acestea Pintea și Moromeții 2), au avut loc expoziții de fotografie și o întâlnire a actorului Florin Piersic cu publicul, înaintea proiecției de gală a filmului Pintea. Pentru prezența sa la întâlnirea cu spectatorii, actorul clujean a fost plătit cu 10.000 lei (aproximativ 2.100 euro). 

piersic si boc

Pentru acest eveniment, a fost închiriat Cinematograful Florin Piersic, contra sumei de 10.000 lei (2.100 euro). 

Primăria Cluj-Napoca s-a gândit la toate când a organizat evenimentele de 1 Decembrie. Clujenii care au ieșit în stradă și-au imortalizat în fotografii momentele de neuitat petrecute în frig și îngrămădeală. Închirierea structurii metalice pentru photobooth a fost asigurată de SC Adn Construct SRL și a costat 10.000 lei (2.100 euro). 

Și nu putea nu aibă un aftermovie o asemenea zi importantă din istoria României. Așadar, Primăria a scos din buzunarul orașului 10.000 lei (2.100 euro) pentru realizarea unui aftermovie de către firma SC Inspired Production SRL. 

1 Decembrie a trecut, clujenii au petrecut în tihnă Crăciunul, au mâncat și au băut bine să aibă energie pentru Revelion. Alți bani, altă distracție pentru trecerea în 2019. 

Despre artificiile de Revelion am scris mai sus că au costat 78.992 lei, fără TVA (17.100 euro), bani care au mers către firma SC Temexon SRL din Brașov. 
Headlinerii concertelor au fost Cargo și Hora. Cele două trupe au înveselit atmosfera pentru niște bani frumoși. Cargo au primit 52.000 lei (11.300 euro) pentru un show de aproximativ o oră, iar Hora, 18.700 lei (4.000 euro). Arpy Zip Band a primit cea mai mică sumă pentru prestația de pe scenă: 7.000 lei (1.500 euro). 

cargo revelion 2018

În cazul în care specialiștii din Primărie nu știu, precizăm noi că trupa Cargo este puțintel cam obosită, vremea lor de glorie a apus cam demult și poate clujenii ar dori să vadă și alți artiști care pentru aceiași bani poate ar fi prestat un alt fel de show. Dacă Primăria tot este mână largă pentru amuzamentul cetățenilor, măcar să le ofere show pe bune. 

Pentru party-ul de Revelion au mai fost cheltuite sume importante pentru închirierea a două generatoare: 16.500 lei (3.500 euro), închirierea LED-urilor de pe scenă: 10.000 lei (2.100 euro) și iluminatul arhitectural al clădirilor din Piața Unirii: 15.000 lei (3.200 euro). 

Pe lângă cei 600.000 lei alocați din bugetul local, au fost cheltuiți și 500.000 lei de la bugetul de stat.

„Menționăm faptul că o parte din organizarea evenimentuluui “Ziua Națională a României” (închiriere echipamente, sunet, lumini, tehnicieni, construcții layere, etc.) și toți artiștii care au prestat pe scena din Piața Unirii, au fost plătiți conform finanțării evenimentului „1 Decembrie – Ziua Națională a României” cu suma de 500.000 lei, din bugetul de stat (Finanțare Ministerul Culturii, conform OUG 15/2017”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea Ziar de Cluj. 

În decembrie, a avut loc în Piața Unirii și Târgul de Crăciun. Cum este eveniment privat, Primăria nu a plătit nimic. 

„Având în vedere faptul că evenimentul „Târgul de Crăciun” este concesionat pe o perioada de 5 ani, respectiv 2017-2022, municipalitatea nu a alocat buget în ceea ce privește desfășurarea evenimentului sau artiștii prezenți pe scena acestui eveniment. Toate evenimentele organizate de municipalitate în anul 2018, au fost dedicate Centenarului Marii Uniri”, au mai precizat reprezentanții municipalității. 

Dumneavoastră ce ați dori să facă Primăria de Revelion? Sunteți de acord cu spectacolele în stradă și cu sumele alocate pentru astfel de evenimente?

sursa foto: facebook.com/EmilBoc.IntotdeaunapentruclujeniULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour In vizor
  PE REPEDE ÎNAINTE: La 15.30, liderii sindicali au fost primiți de Iohannis la discuții. La 15.54, aceștia au părăsit discuțiile. Cu tot cu strânsul de mâini, atâta timp a putul aloca Președintele discuțiilor despre Educație
 • Acum 1 hour Straineze
  Lovitură pentru Viktor Orban: Parlamentul European și mai multe țări vor ca Ungaria să fie sărită de la președinția rotativă a UE
 • Acum 3 hours Politica
  Ciolacu și Rafila merg la guvern la întâlnirea premierului Ciucă cu sindicaliștii din sănătate
 • Acum 4 hours Eveniment
  Peste 20.000 de profesori au plecat în marș spre Cotroceni: ”Cu Iohannis și cu Ciucă, educația-i pe ducă!” Negocierile cu premierul Ciucă au eșuat. La Cluj, Piața Unirii este plină ochi de sindicaliști
 • Acum 5 hours Sport
  Ioan Ovidiu Sabău părăsește U Cluj. Poziția Clubului
 • Acum 6 hours General
  AUTOSTRADA MELCULUI: CNAIR a deblocat contractul pentru lotul început de Bechtel
 • Acum 6 hours Sport
  După ce a ratat titlul cu CFR Cluj, Dan Petrescu părăsește ”forbalul” românesc (că, ce se întâmplă în România, numai fotbal nu e)
 • Acum 7 hours In vizor
  Liberalul Iancu Gheorghe a votat în favoarea numirii propriului fiu în Consiliul de Administrație al unei societăți subordonate Consiliului Județean Cluj. Cică ”n-a furat, n-a dat în cap”, ”sistemul online este de vină”. ”Băbăiete”, după ce că minți ca o servitoare de la o zi la alta, ai încălcat grosolan legea. Tișe, așteptăm să-i soliciți DEMISIA și să ANULEZI numirea TRUCATĂ!
 • Acum 8 hours Politica
  Marius Budăi: Accesul ucrainenilor pe piaţa muncii din România poate fi uşurat printr-o legislaţie temporară
 • Acum 8 hours Editorial
  Legea pensiilor și pensionărilor nesimțite este DOAR pentru personalul auxiliar, nu pentru ”baștanii” sistemului. Guvernanții au impresia că toată lumea e făcută la apelul CV-urilor falsificate
 • Acum 8 hours Politica
  Guvernul încearcă să amețească sindicatele din Învățământul preuniversitar cu ”suta de lei”: primă pentru susținerea carierei didactice de 2000 de lei în iunie și o altă primă de 2000 de lei în octombrie, care se va acorda până 2027. Plus semnarea unui acord pe Legea salarizării
 • Acum 9 hours Politica
  Patriciu Achimaș Cadariu, deputat PSD de Cluj, despre ”boala plicului” și ”apucăturile de umefistan” ale lui Alexandru Rafila, ministrul PSD al Sănătății. Mărul discordiei: Planul de Combatere a Cancerului
 • Acum 11 hours Eveniment
  SEZONUL GREVELOR: Profesorii fac miting marți la Cotroceni, urmează sindicaliștii din sănătate, penitenciare, poliție, CFR Călători dar și transportatorii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE