Peste 8,8 milioane lei (aproximativ 1,9 milioane euro) va costa amenajarea unei zone de recreere în cartierul Între Lacuri pe o suprafață de 9.450 mp. Practic, va fi creat un parc cu alei, arbori, teren de joacă, teren de fitness, alei și zone verzi. Între timp, realizarea Parcului Est este tergiversată, deși este un proiect care nu presupune costuri mari. Acesta ar fi cel mai mare parc din oraș.
Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație realizarea proiectului tehnic, a proiectului tehnic pentru autorizația de construcție, documentația pentru detaliile de execuție și a caietelor de sarcini și execuția lucrărilor de amenajare a cartierului Între Lacuri. Întreg proiectul este estimat la 8.823.848 (puțin peste 1,9 milioane euro).
Terenul propus pentru realizarea investiției are o suprafață de 9.450 mp, este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în centrul cartierului Între Lacuri (Aurel Vlaicu Est). Este delimitat de strada Nirajului la nord, Școala gimnazială Alexandru Vaida Voevod și zona de locuințe la est, strada Oltului, respectiv Mureșului, ba chiar mai mult, între strada Aurel Vlaicu și strada Dunării (principalele artere care traversează cartierul pe direcția est-vest). Totodată, accesul către și dinspre Școala gimnazială este realizat direct de pe latura sudică. În prezent, terenul este neutilizat și degradat, principalele deficiențe identificate urgentează necesitatea unei amenajări.
“Imobilul obiect al investiției este un teren degradat din centrul cartierului Între Lacuri, care făcea parte dintr-o zonă mai amplă, propusă spațiu verde încă din anii ’80, dar niciodată amenajată ca atare, ba chiar mult, segregată de amplasarea fabricii de producție cabluri și de garajele locuințelor. Degradarea fizică a suprafeței, imaginea sa precară, nevoia stringentă de spații verzi, poziția centrală în cartier și învecinarea cu școala gimnazială, urgentează necesitatea reconversiei”, este precizat în caietul de sarcini.
Potrivit aceluiași document, vor fi făcute amenajări tipice tuturor parcurilor din oraș. Va fi ofertată o linie de mobilier contemporană, modernă, simplă, fără ornamente. Arborii vor fi procurați din pepiniere specializate, după replantări anterioare succesive în cadrul pepinierei. Dată fiind starea de degradare a solului, se propune în prima fază o săpătură generală – decopertare a solului și molozului existent, pentru înlocuirea unui strat de pământ vegetal. Unde este cazul (în zona parcării existente și adiacent străzii Oltului), se va desface sistemul rutier și bordurile existente.
Vor fi amenajate alei principale în suprafață totală de 1.120 mp. Se propune pavarea cu granit în culori deschise, cu plăci groase de 10 cm. Aleile pietonale secundare vor fi amenajate pe o suprafață totală de 588 mp. S-a ales un sistem permeabil de agregate compactate (sorturi de nisip, pietriș și piatră spartă) cu suprafață de călcare presărată cu sorturi fine de pietriș compactat.
Va fi amenajat și un teren de sport și de joacă, vor fi plantați 165 de arbori, corpuri de iluminat, stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice.
În timp ce vor fi cheltuiți aproape 2 milioane euro pentru amenajarea zonei din cartierul Între Lacuri, realizarea Parcului Est este tergiversată de aproape 5 ani. ONG-ul Societatea Organizată Sustenabil (SOS) din Cluj-Napoca insistă de mai bine de cinci ani ca Primăria să amenajeze Parcul Est, a identificat și proprietarii terenurilor cu probleme juridice, a cerut și fonduri de la Ministerul Mediului, a câștigat și finanțare de la bugetul local în cadrul programului de bugetare participativă, dar cu toate acestea administrația publică locală tergiversează lucrurile. Oficialii din Primărie declarau la începutul anului că se află la faza de identificarea proprietarii terenurilor. În 2013, într-o declarație video, primarul Emil Boc promitea realizarea parcului, care ar fi cel mai mare din oraș.
Anul trecut, proiectul Parcul Est a câștigat locul trei în cadrul concursului de bugetare participativă. Acest lucru, obligă Primăria să finanțeze acest proiect. Cu toate acestea, nu s-a alocat niciun leu pentru Parcul Est.
Ce propun cei de la SOS Lacurile Gheorgheni sunt niște chestiuni destul de simple – curățarea lacurilor, alei care să lege lacurile de baza sportivă Gheorgheni și celelalte zone, amenajarea unor turnuri de observație. În mod cert, nu se va ajunge la 2 milioane euro.