Focus

2 milioane de euro de la Alin Tișe, cu ”dedicație”, pentru firma Kiat. Din banii Dumneavoastră

Scris de 710

Firma Kiat a câștigat licitația pentru modernizarea a 438 de kilometri de drumuri judeţene în 2011 în timpul primului mandat al lui Alin Tișe contra sumei de 66 de milioane de euro. Ieri, Consiliul Judeţean Cluj a hotărât să mai plătească alte 2 milioane de euro pentru modernizarea a trei tronsoane de drumuri judeţene, tronsoane care trebuiau reabilitate încă din 2016. Firma Kiat a cerut cheltuieli suplimentare mai mari cu 10% pentru modernizarea celor trei drumuri sub pretextul că “executarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a drumurilor județene trebuie să se facă respectarea standardelor și normativelor în vigoare”.

Potrivit Referatului de Aprobare a cheluielilor suplimentare, drumurile județene pentru care firma Kiat cere o suplimentare de 9.000.000 de lei, sunt următoarele:

DJ107P Gilău – Someșul Rece – Mărișel – DN1R. Valoarea iniţială a acestui a contract a fost de 28,6 milioane lei fără TVA, iar lucrările suplimentare sunt în cuantum de 2,8 milioane lei fără TVA, reprezentând 9,97 % din valoarea contractului.

DJ107M Luna de Sus – Băișoara – Buru – Lim. Judeţ Alba. Valoarea iniţială a contrctului a fost de 26,4 milioane de lei fără TVA. Şi aici se vor efectua lucrări suplimentare în cuantum de 2,6 milioane lei fără TVA reprezentând 9,98 % din valoarea contractului.

DJ109A Chinteni – Vultureni – Dealu Jurcii. Valoarea iniţială a contractului de lucrări a fost de 25,1 miilioane lei fără TVA şi se vor efectua lucrări suplimentare în cuantum de 2,5 milioane lei fără TVA reprezentând 9,98 % din valoarea contractului.

Motivele adunate laolaltă pentru jutificarea acestei sume sunt expuse în peste 20 de pagini care se adaugă Hotărârii de Consiliu. 

Pe scurt, justificarea sună cam așa:

” În urma unei expertize tehnice, “proiectantul a fost nevoit să facă unele modificări pentru anumite  categorii de lucrări faţă de cele prinse în anul 2010.

“Proiectantul a considerat ca fiind necesar sporirea unor clase de betoane, deoarece clasele de betoane pentru anumite tipuri de lucrări prinse în DALI nu mai respectau normativele în vigoare, acest lucru fiind impus atât de expertul tehnic cât și de către Inspectoratul de Stat în Construcții (…) Considerăm ca fiind justificată introducerea categorii de lucrării noi și a modificării unor clase de betoane”.

Ieri, Proiectul de Hotărâre a CJ a fost aprobat, chiar dacă unii dintre consilieri au ridicat câteva obiecții cu privire la ”istoricul” firmei Kiat, alături de care Alin Tișe a hotărât continuarea proiectului.

Se presupune că suplimetarea cu încă 2 milioane de euro a fondurilor destinate firmei Kiat se vor reflecta în calitatea drumurilor. Desigur, acest aspect merită urmărit și ține de viitor. 

 

Aventura lui Alin Tișe alături de firma Kiat a început în anul 2011:

 

Între Consiliul Judeţean Cluj şi Asocierea S.C. Kiat Group Construct SRL, SC Tehnic Asist SRL şi  SC Damar Consult SRL a fost încheiat un contract pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene cu o durată de patru ani, lucrări care trebuiau să se defăşoare până în august 2015, termen care a fost cu mult depăşit.

Ulterior, au fost încheiate cinci contracte subsecvente de proiectare şi execuţie, respectiv DJ107P Gilău (DN1)-Someşu Rece-Mărişel-DN, DJ107M Luna de Sus-Băişoara-Buru-lim. Judeţ Alba, DJ109A Chinteni-Vutureni-Recea Cristur-Dealu Jurcii, DJ150 Viişoara – Ceanu Mare – Frata – Mociu şi DJ109C Gherla – Ţaga – Cămăraş.

La trei ani de la încheierea contractelor, Consiliul Judeţean a reziliat contractele cu Kiat. Decizia CJ Cluj a fost justificată prin faptul că nu a fost respectată licitația, graficul de lucrări și prevederile de protecție a mediului.

În 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe anunţa deblocarea contractelor cu Kiat pentru reabilitarea drumurilor judeţene din judeţul Cluj. Vorbim despre aceleaşi drumuri pentru care acum Kiat cere suplimentări de bani.

„În perioada imediat următoare, asocierea condusă de Kiat va efectua lucrările de proiectare, urmând ca, sperăm noi din primăvară, pe toate cele patru sectoare de drumuri să înceapă efectiv lucrările”, spunea Tişe în urmă cu doi ani. Doar că aceste lucrări nu au început de aproape doi ani de zile.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 9 hours Politica
  ARUNCAREA ÎN DERIZORIU A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI: Examenele orale de la Bacalaureat se echivalează cu notele din timpul liceului – prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației, în contextul celor mai mari proteste ale profesorilor în ultimii 18 ani
 • Acum 10 hours Justitie
  ROMÂNIA EȘUATĂ: O femeie al cărei copil de 12 ani a fost ucis la Revoluția din 1989 și-a dat foc în Poiana Brașov în semn de protest față de tergiversarea dosarului Revoluției. Poliția și procuratura au tăcut două săptămâni
 • Acum 12 hours Politica
  SOLDĂŢEL DISCIPLINAT AL PARTIDULUI: Boc îi ceartă pe profesorii greviști și ia partea puterii, care se dovedește zilnic incapabilă: ”Nu putem sacrifica aceste generații”. E, să fi fost altcineva la guvernare, ce discurs fulminant ar fi avut Maestrul!
 • Acum 12 hours PubliNews
  Educație și distracție la Iulius Mall Cluj: workshopuri pentru părinți și copii cu mentori de la școala Solis
 • Acum 13 hours Eveniment
  Ce vor solicita sindicatele din educație la Guvern: ”Îi transmitem și lui Iohannis că noi rezistăm”
 • Acum 13 hours Politica
  Președintele Iohannis ar fi avut o întâlnire ”decisivă” cu Ciucă și Ciolacu: Rotativa se face săptămâna viitoare pentru a evita criza de timp
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Pe unde, Maestre, printre gropile de la metrou, OSĂ se facă culoar de transport public din Mănăștur până în Mărăști?
 • Acum 13 hours Rautacisme
  Emil Boc, primarul care le știe pe toate, numai administrație nu prea: De la ”Ioan Sabău nu pleacă nicăieri”, la ”felicitări noului antrenor”
 • Acum 14 hours In vizor
  Poliția Locală folosește semnalele acustice și luminoase în mod ilegal. ”Poliţia Locală încearcă din păcate să copieze Poliţia Română şi nu este de bun augur pentru că se ajunge la confuzii”
 • Acum 15 hours Eveniment
  A 12-a zi de grevă a profesorilor, nu e al 12-lea ceas și pentru Guvern și locatarul de la Cotroceni: Un nou miting de protest al profesorilor, la Guvern și la Cotroceni
 • Acum 16 hours Eveniment
  Grav accident de circulație pe DN1 E60, în Izvoru Crișului, județul Cluj. Un bărbat a rămas încarcerat, minoră consultată de echipajul SMURD
 • Acum 17 hours In vizor
  Pentru cine ar fi dispusă Ligia Deca, ministrul Educației, să facă pârnaie? Conform Legii Dialogului social, nr 367/2022, art 159. alin 2. ”Angajatorul nu poate încadra personal care să îi înlocuiască pe cei aflați în grevă”. Prin urmare, situația școlară la disciplina profesorilor aflați în grevă, NU POATE FI ÎNCHEIATĂ, decât ILEGAL
 • Acum 17 hours Din oras
  DONEAZĂ pentru Centrul Comunitar KHETANE de la Pata Rât! Împreună putem șterge pata de pe obrazul Clujului!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE