PubliNews

Luna iubirii la Iulius Mall Cluj: expoziția „Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului” și ateliere de parfumuri

Scris de 376

Iulius Mall Cluj în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei marchează luna iubirii printr-o nouă expoziție inedită – „Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului”. Astfel, în perioada 14 – 28 februarie  2023, spune și tu DA magicului sentiment și vino să descoperi informații interesante despre care erau și cum se foloseau afrodiziacele în trecut. Panourile informative le găsiți la etaj, iar intrarea este liberă. Finalul lunii este dedicat „Istoriei parfumurilor” și, pe 23 februarie, puteți participa la ateliere de realizare a parfumurilor, așa cum făceau farmaciștii în vechime.

Luna iubirii a readus seria de expoziții în Iulius Mall by Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, iar până la finalul lunii februarie poți afla povești inedite despre „Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului” și poți participa la o serie de ateliere de realizare parfumuri.

Expoziția de la etajul 1, care va avea loc în perioada 14 – 28 februarie, cuprinde o serie interesantă și impresionantă de informații și imagini despre afrodiziace și anti-afrodiziace. În trecut acestea se găseau și la farmacii și erau bazate pe ingrediente bizare, exotice, uneori de origine vegetală, alteori animală. Astfel, vei afla care este originea cuvântului „afrodiziac” și cum se pregăteau băuturile din diverse plante (cacao, cafea), ce aveau atât efect afrodiziac, cât și medical. Cum funcționa ca afrodiziac cardamonul, nucșoara, sepia sau furnicile, ce băutură era considerată „Poțiunea dragostei” și unde găseai „Iubire la sticlă”. La anti-afrodiziace vei regăsi camforul, însă te vor surprinde multe alte „ingrediente” despre care vei citi la Iulius Mall. Curatorul expoziției este Ana-Maria Gruia. Intrarea este liberă.

Pentru a completa expoziția cu afrodiziace, pe 23 februarie, în zona pasarelei din Iulius Mall vor avea loc și o serie de ateliere de realizare parfumuri, așa cum erau făcute și altădată, din uleiuri esenţiale obţinute din ingrediente precum scorţişoară, cuişoare, nucşoară, cardamon, boabe de cacao, boabe de piper lung, boabe piper mix, anason stelat, condimente de vin fiert, coajă de portocală, trandafiri uscați. În cadrul atelierului se va explica modalitatea de realizare a parfumurilor (pe bază de ulei versus alcool), iar participanții vor experimenta propriile parfumuri cu ajutorul uleiurilor esențiale și a diverselor alte ingrediente. Fiecare participant va putea pleca acasă cu propria sticluță de parfum. Atelierele se vor desfășura în prezența unui specialist de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, de la orele 16.00, 17.00 și 18.00, iar participarea este gratuită, dar pe bază de programare. Acestea se pot face la Centrul Info din incinta Iulius Mall, până pe data de 21 februarie. Locurile sunt limitate, fiecare atelier desfășurându-se cu maximum 15 participanți.

Acest demers face parte dintr-o serie de expoziții și activități pe care Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei le realizează în Iulius Mall Cluj și care au scopul de a aduce istoria și cultura transilvăneană mai aproape de public.ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 mins In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 hours In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 hours Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 4 hours Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 4 hours Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 4 hours Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 5 hours Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 5 hours Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 5 hours Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
 • Acum 5 hours Vocea ta
  Boc a băgat “metroul” cu ranga în PNRR, și acum vrea să se scoată
 • Acum 5 hours Din oras
  NICI SĂ MORI NU-I IEFTIN ÎN CLUJ-NAPOCA: Se majorează tarifele pentru înhumarea persoanelor decedate
 • Acum 6 hours Justitie
  Procesul constructorului care a surpat strada Victor Papilian fuge din instanțele clujene
 • Acum 6 hours In vizor
  Comedia lui Boc: Primăria Cluj-Napoca a lansat licitația pentru modernizarea DN 1 pe un studiu de fezabilitate incomplet, acuză USR. Completările și clarificările depășesc volumul de date din documentația propriu-zisă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE