Politica

Anunțul Ministerului Sănătății privind epidemai de gripă: ”Nu vrem restricții”. Suntem în alertă epidemiologică

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit joi despre contextul epidemic legat de gripă. Numărul cazurilor a explodat în ultimele zile, inclusiv la Cluj.

https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/videos/991944521764590/

  • Acesta a precizat că nu se dorește impunerea de noi restricții, iar populație este sfătuită să poarte masca de protecție în aglomerație.
  • În acest an, gripa sezonieră a debutat mai repede decât în alți ani, a precizat ministrul Sănătății.
  • Ministerul recomandă populației să ia măsurile cunoscute deja din pandemie. Evitarea aglomerațiilor, igiena corespunzătoare a mâinilor și purtarea măștii de protecție în aglomarație.
  • Purtarea măștii este recomandată și în școli, atât de cadrele didactice, cât și de copii. Alexandru Rafila a subliniat că purarea măștii de protecție de către populație nu este obligatorie.
  • Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca.

Totuși, în școli se va face triaj epidemilogic zilnic, iar copiii cu simptome vor fi trimiși acasă.

Alexandru Rafila spune că nu este o situație dramatică și nu va declara pandemia de gripă. „Aceast lucru vine cu restircții. Potrivit legii în vigore, este vorba inclusiv de carantinare”, a declarat ministrul Sănătății.

”Totuși voi emite instrucțiuni privind faptul că suntem în alertă epidemiologică”, a mai spus Alexandru Rafila.

De asemenea, a spus ministrul Sănătății, spitalele pot reduce programul de vizită, iar acolo unde sunt pacienți în stare gravă, vizitele pot fi suspendate pentru o perioadă.

”Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri.

Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a spus Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecție este de obicei este între 2 și 4 săptămâni.

Măsuri de protecție recomandate de Ministerul Sănătății:

  • evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție
  • menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului
  • respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
  • consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare
  • consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.