Eveniment

Primarii le oferă case și terenuri gratis ucrainenilor refugiați din calea războiului, dacă vor să se stabilească în România

În România sunt 126 de localităţi care au fost abandonate. Acestea au cod poştal şi există, în continuare, în evidenţele administrative. Localitățile româneșți au rămas pustii și din cauza îmbătrânirii populației, a scăderii natalității și a lipsei locurilor de muncă. Aproape o treime din populația activă a României lucrează acum în străinătate. Statisticile arată că, în acest ritm, până la sfârșitul secolului, România va pierde 6,6 milioane de locuitori. Localităţile cele mai afectate de fenomenul depopulării sunt cele izolate, din zone montane greu accesibile sau cele aflate la distanţă mare de centrele urbane, unde există oferte de locuri de muncă şi servicii.

Refugiații ucraineni pot să devină soluția pentru satele românești nepopulate. Primarii le oferă case și terenuri gratis, dacă vor să se stabilească în România.

Celor care vor să se stabilească aici, primarii le oferă case și terenuri gratis ca să salveze localitățile depopulate și îmbătrânite, din care localnicii au plecat.

Un exemplu foarte bun în acest sens este satul Răchiș, aflat la 40 km de Alba Iulia, unde la ultimul recensământ avea doar 6 locuitori, dar foarte multe case goale, scrie stirileprotv.ro.

Exit mobile version