Anchete

14 bătrâni bolnavi, săraci și fără familie, batjocoriți de războaiele politice ale șefilor din Consiliul Județean. Cum s-a aflat, după 10 ani, că bani serioși din bugetul județului au fost cheltuiți ilegal

Într-un război politic cu iz local s-a iscat o mică bătălie, în care victime colaterale sunt 14 bătrâni ai nimănui. Cei cu puterea în mână se bat pe funcții și pe banul public și îi doare la cinci metri de niște amărâți fără familie. Culmea, fix șeful Direcției  de Asistență Socială, instituție care s-a ocupat tocmai de cazurile acelor bătrâni, acum spune că bătrânii nu sunt problema sa, ci a Consiliului Județean. Cum e la modă prin instituțiile de stat, vârstnicii respectivi sunt pe post de mingi de ping pong.

Războaiele politice scot la iveală jegul gros de sub preșul instituțiilor de stat. Partea tristă în aceste povești cu șefi de instituții publice care își “dau în cap” este când au de suferit niște amărâți, oameni pe care nu îi vrea nimeni și sunt prea săraci și prea bolnavi ca să aibă singuri grijă de ei.

Într-un astfel de conflict politic au fost trași, fără voia lor, 14 bătrâni din Turda, bolnavi, fără familie și fără bani. Ei sunt îngrijiți la Centrul de Vârstnici Acoperământul Maicii Domnului Turda, dar riscă să ajungă pe drumuri oricând pentru că nu îi mai vrea nimeni. Unii nu au niciun venit, alții au pensii extrem de mici (300-400 lei), așa că sunt considerați cazuri sociale. Au ajuns la centrul din Turda după ce au fost repartizați de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj, pe baza dosarelor întocmite de o comisie de specialitate. Finanțarea pentru întreținerea lor era asigurată de Consiliul Județean, pe baza unui parteneriat între centrul de vârstnici și Consiliul Județean, încheiat în 2004.

10 miliarde lei vechi, finanțare ilegală?

Totul a fost bine și frumos până anul trecut în toamnă când Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj a descoperit că finanțarea se acorda ilegal. De ce nu s-a sesizat nimeni asupra ilegalității finanțării din 2004 până în 2016? Dacă precizăm că între Daniel Tămaș și Alin Tișe există, de mai multă vreme, un conflict deschis, este totul limpede ca lumina zilei.

„Toate finanțările erau nelegale pentru că nu respectau Ordonanța 34 a Achizițiilor Publice, care spune că un ban public se cheltuie doar printr-o procedură transparentă, legală. Finanțarea nu se poate da printr-o Hotărâre de Consiliu Județean cum au dat ei. Legea există de cel puțin zece ani și cu toate acestea ei au dat finanțare prin Hotărâre de Consiliu Județean. Acesta este unul din motivele pentru care am tăiat finanțările ilegale. Timp de zece ani, finanțarea s-a făcut ilegal. Numai greco-catolicii au primit 6 miliarde lei vechi pe an, plus reformații 2 miliarde lei și ceva plus ortodocșii și se ajunge la un total de 10 miliarde lei vechi (1 milion lei- n.r.)”, a declarat Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj.

Un bătrân aproape orb și surd, victima războaielor politice

Ioan Sătmărean, un bătrân de aproape 80 de ani, cu o pensie de 400 lei, aproape orb și surd este doar unul din cei 14 bătrâni care trebuie să „zboare” de la Centrul de Vârstnici Acoperământul Maicii Domnului Turda pentru că este victima celor care învârt banul public așa cum au ei chef și care își poartă răfuielile politice fără să le pese de victimele colaterale.  

Povestea bătrânului ne-a spus-o Ana Căprar, nepoata lui. Ea și fratele ei sunt singurii care se ocupă de el, dar nici ei nu sunt suficient de bănoși ca să aibă grijă de el, așa că cea mai bună opțiune pentru ei este să îl interneze la un centru pentru vârstnici.

“Unchiul nostru, Sătmărean Ioan, face 79 de ani anul ăsta în iunie. El nu a fost căsătorit niciodată, este cu handicap din totdeauna (nu aude și vede numai cu un ochi), nu se poate conduce singur, dar nu este cu handicap psihic. Are certificat de handicap permanent.
El e frate cu mama, ea se îngrijea de el până în 2010 când a murit mama. El locuia la țară și noi o perioadă ne-am mai ocupat de el, am mers la el la țară, dar după aia nu am mai putut și ne-am dus la Cluj la centrul ăsta pentru persoane cu handicap (Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Cluj-Napoca – n.r.) și de acolo l-au trimis la Turda, la Centrul de Vârstnici Acoperământul Maicii Domnului, care e în curtea bisericii în Micro III.
Din mai 2010 e la Turda și au fost toate bune și frumoase până acum când ne-a sunat că nu îl mai poate ține acolo că are numai pensie de CAP. Avea și ajutor de handicap, dar ăla nu i l-a mai luat de la Turda că plătea Consiliul Județean diferența până la tariful de acolo, la centrul de la Turda. Ne-a zis de la Centrul de Vârstnici că tariful este de 1.500 lei și diferența de la 400 lei, cât e pensia lui și până la cei 1.500 lei plătea Consiliul Județean. Și din octombrie, domnul Tișe o spus că nu mai plătește. Acuma ne-a zis că noi ar trebui să plătim diferența până la 1.700 lei că atâta s-a făcut tariful și până la sfârșitul anului se face 1.900 lei. De unde să plătesc atâta că nu am eu pensie atâta?”, a povestit Ana Căprar.

Până în 15 aprilie îi mai țin pe bătrâni la centru

Cei de la centrul din Turda i-au pus în vedere femeii că până în 15 aprilie îl mai țin pe bătrân și apoi să se descurce cu el cum poate.

“La centru mai sunt 14 persoane și ne-a spus că până în 15 aprilie plătește și după aceea să vedem ce  rezolvăm că ei nu mai pot să îi țină. Chiar am vorbit și cu preotul care e șeful centrului.
Astăzi (joi, 23 martie – n.r.), m-am dus la Centrul pentru Persoane cu Handicap din Cluj să întreb ce pot să fac. Mi-au spus că nu prea sunt locuri și că trebuie să fac din nou dosar. Mi-au spus că nu prea mai sunt locuri și am rămas surprinsă că și la centrele astea ale lor, la Câțcău, Luna și Cluj, se va plăti diferența. Aici la centrele astea mi-au zis că prețul e 900 lei. Nu ar fi așa mult că aici ar trebui să plătim diferența de 400 lei”, a adăugat Ana Căprar.

Administratorul din Turda: bătrânii sunt ai Consiliului Județean

Vasile Știopei, administratorul Centrului pentru Vârstnici din Turda se răfuiește cu Consiliul Județean prin tribunale după ce Alin Tișe i-a tăiat sponsorizarea și spune că bătrânii nu sunt ai lui, să îi ia Consiliul Județean să facă ce știe cu ei.

“Doamna Gaci (Simona Gaci – secretarul șef al județului – n.r.) susține că bătrânii nu sunt ai lor, deși prin DGASPC au fost trimiși la noi. Din octombrie nu ne-au mai dat bani pentru ei. I-am dat în judecată (Consiliul Județean și DGASPC – n.r.) și o să vedem dacă bătrânii ăștia amărâți, care nu au pe nimeni sunt sau nu ai lor. Deja a trecut luna aceea de prevenție, pe 10 a început procesul și Judecătoria va trimite la fiecare citații. Suferă niște oameni care nu au casă, nu au masă, nu au aparținători. Ăștia 14 chiar nu au pe nimeni. Sunt oameni necăjiți, care trebuie ajutați. Eu i-am ținut pe spinarea mea, dar nu îi pot ține la infinit că am și eu obligații. Nu oi face eu sponsorizare Consiliului Județean. Avem noi alte cazuri aici la Turda pe care să le întreținem fără bani”, a declarat Vasile Stiopei.

Consiliul Județean: încearcă să ne bage pe gât aceste persoane

De cealaltă parte, Simona Gaci, secretarul șef al județului aduce ca argument legea, tocmai legea pe care Consiliul Județean a încălcat-o timp de peste zece ani. Cât despre bătrânii pe care tocmai Consiliul Județean i-a trimis la Turda, secretarul șef al județului spune că cei de la centrul de vârstnici încearcă să li-i bage pe gât.

“Aceste persoane pe care încearcă să ni le bage pe gât ar obține venituri, ori eu din câte știu aceste persoane ar trebui să nu aibă niciun venit și atunci se încasează bani de la autoritățile publice, s-ar putea să primească bani și de la familii.
Trebuie verificate contractele cu familiile pentru că în acest moment, obligația legală este așa: dacă vorbim doar de persoane vârstnice, obligația legală este a beneficiarului. Are o pensie mică, o sumă infimă, diferența până la costul de întreținere trebuie suportat de către aparținători. Dacă faci dovada că nu are familie, că nu există aparținători intervine statul.
Noi am suportat de la bugetul județului acele sume pentru că era vorba despre persoane fără venituri, fără aparținători”, a declarat Simona Gaci.

Daniel Tămaș: Știopei și Consiliul Județean să se ocupe de bătrâni

Și Vasile Știopei, și Consiliul Județean Cluj și DGASPC Cluj vor să se spele pe mâini de cei 14 bătrâni nenoriciți din Turda. Fiecare îi pasează de la unul la altul, ca pe mingile de ping-pong.

„Soarta bătrânilor este răspunderea exclusivă a părintelui Știopei și a celor de la Consiliul Județean. Mai mult, părintele Știopei nu are licență eliberată de Ministerul Muncii. El încasează și pensiile bătrânilor și primea și bani de la Consiliul Județean”, a precizat Daniel Tămaș, directorul DGASPC Cluj.

Episodul cu banii – toți sunt nervoși din cauza banilor

Că bătrânii sunt veriga cea mai puțin importantă din lanțul banilor publici au dovedit-o deja toți cei implicați în povestea cu cei 14 bătrâni din Turda. Pe unii îi arde problema banilor, pe alții războiul politic. Fiecare cu ce îl doare pe el, nicidecum cu ce îi doare pe bătrânii nimănui.

 “Noi avem contract cu Primăria Turda, care își face treaba. Ei ne dau bani pentru pacienții din zona Turzii, iar pentru cei din județ trebuia să își facă treaba Consiliul Județean, nu să se încăpățâneze domnul Tișe. A zis că este nu știu ce raport al Curții de Conturi. Nu este adevărat că eu am vorbit la Curtea de Conturi și nu comentează. Este decizia lor internă.
Noi am avut parteneriate cu Primăria Turda, Primăria Câmpia Turzii și Consiliul Județean. Pentru cei de pe raza Turzii a plătit Consiliul Local Turda, pentru cei de raza Câmpiei Turzii a plătit Consiliul Local Câmpia Turzii. 14 bătrâni au fost trimiși de Direcție (DGASPC – n.r.), nu i-am adus eu. Anul trecut, nu știu ce le-a trecut prin cap că nu mai plătesc pentru ei. Erau 18 persoane pentru care plăteau, acum mai sunt 14 pentru că pe 4 din ei i-am trimis la familiile lor. Ceilalți sunt persoane fără venituri, fără familii sau cu venituri foarte mici, de ordinul a 400 lei. Tariful nostru e de 1.500 lei, iar diferența de la 400 lei de exemplu cât avea o persoană venitul și până la 1.500 lei o plătea Consiliul Județean. Eu am făcut toate formele legale, am fost și în audiență la președinte (Alin Tișe – n.r.) și în ședință de Consiliu Județean. Văd că același răspuns aiurea l-am primit.
Ei nu au niciun raport al Curții de Conturi, au numai raportul auditului intern. Doar la Turda nu a fost Curtea de Conturi să ne verifice? De ce de la Primăria Turda mai primim bani și de la Consiliul Județean nu?”, a comentat preotul Vasile Știopei.

Legea s-a schimbat în 10 ani – argumentul Consiliului Județean Cluj

Simona Gaci a invocat un raport al Curții de Conturi când a fost întrebată despre sistarea finanțării și faptul că legea s-ar fi tot schimbat pe parcursul celor peste 10 ani de parteneriat cu cei din Turda. Întrebarea firească este: de ce nu au știut cei din forul județean despre schimbările legislative? Daniel Tămaș ar fi sesizat ilegalitatea dacă nu ar fi fost în conflict cu Tișe?

“A primit finanțare de la noi în baza unei convenții de parteneriat cu Direcția (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului – n.r.). În urma controalelor Curții de Conturi și auditului, am ajuns la situația în care toate aceste convenții să fie încheiate în baza unor proceduri de licitație publică. Domnul administrator (preot, părinte) s-a supărat că de ce nu mai primește bani. Acea convenție așa cum este ea făcută la nivelul anilor 2004 – 2005 cuprindea ca și persoane care participau la procedura de internare în acest centru și angajați din DGASPC și se asigura finanțarea la 1.500 lei pentru fiecare persoană din cele internate în baza recomandării sau solicitării DGASPC. Aici este o chestiune destul de discutabilă. Statul îți asigură o finanțare, dar asta nu înseamnă că am o obligație pentru că atunci toate fundațiile și asociațiile sunt subvenționate din banul public.
Din anii 2000 de când au început aceste parteneriate și până în 2015, legislația s-a schimbat de nenumărate ori. Costurile depind de fiecare administrator.
Relația contractuală între această asociație și DGASPC a pornit de la un parteneriat, dar nu înseamnă că am o obligație pentru toată viața, chiar dacă eu am participat la procedura de primire, pornind de la competențele profesionale ale angajaților DGASPC la acea dată, plus că acele convenții sunt pe perioadă determinată între beneficiar (persoana vârstnică) și centru și se prelungesc tot pe trei luni, timp de 10 ani”, a spus Simona Gaci.

Timp de doi ani le-au dat bani celor de la Turda fără nicio convenție, dacă e să îl credem pe Vasile Știopei.

„Până în octombrie, totul a fost legal și dintr-o dată nu mai e legal. Noi avem centrul deschis din 2004 și tot de atunci avem parteneriat. Tot la fiecare an semnam convenție, de acum doi ani nu au mai vrut să semneze, deși ne dădeau bani pentru ei”, a punctat administratorul din Turda.

Șeful DGASPC spune că nu e problema lui

Repetăm întrebarea de mai sus: Domnul Daniel Tămaș, dacă nu ar fi fost în conflict cu Alin Tișe ar mai fi scos la iveală ilegalitatea finanțării? El consideră că problema trebuie să o soluționeze Consiliul Județean și Vasile Știopei din Turda.

„Este o problemă pe care trebuie să o rezolve ei. Nici Consiliul Județean și nici părintele Știopei nu cunosc legea, nu știau că nu se poate finanța acest gen de activitate din bugetul județului, nici măcar prin DGASPC, ci se poate face doar o contractare a unor servicii sociale. Noi nu urmărim finanțarea, ci doar contractarea unor servicii sociale și atunci putem să facem noi, Direcția, această contractare de servicii sociale, prin licitație.
Timp de zece ani, finanțarea s-a făcut ilegal. Numai greco-catolicii au primit 6 miliarde lei vechi pe an, plus reformații 2 miliarde lei și ceva plus ortodocșii și se ajunge la un total de 10 miliarde lei vechi (1 milion lei – n.r.)”, a conchis Tămaș.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *