Din oras

135.000 euro pentru pubele de colectare selectivă în spații publice, deși nici măcar în cartiere firmele nu își fac treaba

Primăria Cluj-Napoca a lansat o licitație pentru amenajarea de spații publice inteligente pentru colectarea deșeurilor stradale. Deși în cartiere, colectarea selectivă este pe butuci, administrația publică locală vrea să cumpere 26 de pubele inteligente pentru colectarea deșeurilor la un preț total de 635.726 lei (aproximativ 135.000 euro).

Primăria vrea să mai încheie un contract pe segmentul colectării selective a deșeurilor, după ce le-a servit o felie groasă celor două firme de salubritate care dețin monopolul în oraș, Brantner și Rosal. Firma care va câștiga licitația trebuie să furnizeze 26 de unități inteligente pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

„Conform prevederilor Legii nr. 211/2011, privind regimul deșeurilor, este necesară achiziția unui număr de 26 de unități inteligente pentru colectarea în mod selectiv pe cele patru fracții, respectiv deșeuri de hârtie, metal, plastic și sticlă, a deșeurilor reciclabile stradale de pe spațiile publice din municipiul Cluj-Napoca. Pubelele achiziționate se vor amplasa în zonele intens circulate ale municipiului, pe terenuri aparținând domeniului public, în locurile avizate de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Se vor amplasa 18 unități grupate câte trei (o unitate grupată pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, o unitate pentru colectarea deșeurilor din plastic și o unitate pentru colectarea stradale reziduale), alcătuind astfel 6 sisteme, iar restul de 8 unități pentru deșeurile stradale reziduale vor fi amplasate în completarea sistemelor existente, individual”, se arată în caietul de sarcini.

În cartiere, în momentul de față, colectarea selectivă a deșeurilor are lacune serioase. Clujenii trimit zilnic sesizări către Primărie cu privire la modul defectuos în care se ridică deșeurile. Deși, cetățenii adună selectiv deșeurile și le depozitează la containerele pe patru fracții, firmele de salubritate le adună, de multe ori, la grămadă.

În urmă cu nici două săptămâni, primarul Emil Boc declara că a aplicat amenzi firmelor de salubritate din cauza că nu și-au respectat atribuțiile.

„La salubritate am încă o mare supărare, pentru că nu se respectă calitatea serviciilor pentru cetăţeni. Amenzile au curs şi curg în continuare. Firma de specialitate nu şi-a îndeplinit atribuţiile nici măcar pe 10% din sectorul pe care îl avea, ca să pot îndeplini condiţiile de reziliere fără instanţă a contractului de salubritate. Le-am spus cu prietenie şi nu e un secret. Dacă nu îşi fac treaba, pregătesc documentaţia de reziliere şi pregătesc în alternativă soluţii ca în momentul când rezilierea este îndeplinită ca şi condiţie, să pot interveni cu altcineva”, spunea Emil Boc, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version