Din oras

100 de metri cubi de deseuri se sorteaza zilnic la IMM-urile din Pata Rat

Scris de 274

Proiectul european prin care s-au infiintat 10 locuri de munca in Pata Rat pentru romi incepe sa produca efecte. Oamenii lucreaza de mai bine de o luna si sorteaza in fiecare zi 100 de metri cubi de deseuri reciclabile.

Cele doua firme care opereaza in halele construite de Primarie din fonduri europene in Pata Rat sunt Brantner Veres si Brantner Environment.

“Sunt OK oamenii, merge treaba. Sorteaza fractia reciclabila care se colecteaza selectiv, se sorteaza pe culori, pe categorii, se baloteaza si se vinde. E vorba de deseurile din clopotele amplasate in oras pentru colectarea selectiva si de la agentii economici si de la asociatii de proprietari care colecteaza selectiv. Sunt putini, dar o sa creasca numarul”, a explicat Ioan Zlati, managerul Brantner.

Apoi materialele sunt vandute catre firme in afara Clujului, dar despre rezultate e inca prea devreme sa vorbim.

“In afara Clujului, in Cluj nu ai la cine. Totul trebuie sa fie acceptat de Ecorom si de organizatiile acestea care sunt cu tot ce inseamna reciclarea si care colecteaza fondurile de la stat si de la agenti si asa mai departe. Sticla se ia separat, se pune in container si vine TIR-ul si o duce direct, la Bucuresti mi se pare”, a punctat Zlati.

Brantner Veres este societatea care are jumatate din contractul de salubrizare si deszapezire a Clujului. Administrata de Ioan Zlati si Olga Maria Ionutiu, firma a avut in 2014 o cifra de afaceri de 14 milioane de lei si o pierdere de 1,2 milioane.

Brantner Environment este din Sibiu si este administrata de aceeasi Olga Ionutiu. Asociat, pe langa persoana juridica Brantner Romania Holding, este si omul de afaceri Calin Stoia, implicat in dosarul de coruptie al lui Sorin Apostu. Firma a avut in 2014 un profit de aproape 1,5 milioane de lei, la o cifra de afaceri de 11 milioane.

Municipalitatea a alocat peste un milion de lei pentru proiect, finantarea UE fiind de doar 802.000 de lei din totalul de 1.827.000 de lei. Practic proiectul prevedea construirea a doua hale de cate 366 de metri patrati in care sa functioneze IMM-uri in domeniul reciclarii deseurilor.

Locurile de munca vor fi mentinute minim cinci ani, chiar daca persoana angajata initial va fi inlocuita cu o alta persoana din aceeasi categorie. Din vanzarea deseurilor firmele trebuie sa asigure venituri pentru functionare si plata salariilor. Tot IMM-urile trebuie sa-si asume plata utilitatilor, iar chiria pentru locatie este modica. Contractul s-a semnat pe o perioada de cinci ani.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 7 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 7 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 12 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 12 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 13 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 1 day General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE