Din oras

100 de lucruri penibile în Cluj-Napoca: Istoria Concursurilor “de soluții” pentru Cetățuie

Cică o să avem și “furnicular” pe Cetățuie, că, din nou, iarăși, municipalitatea clujeană lansează în spațiul public un “Concurs de soluții” pentru amenajarea acestui năpăstuit deal.

Trebuie știut că dealul Cetățuii se amenajează și răs-amenajează încă din 2004, de la primele promisiuni electorale azvârlite în spațiul public de către Emil Boc. Atâta s-a investit din vorbe în acest deal, încât ne și mirăm că nu s-a prăbușit încă peste oraș sub povara hârtiilor “de soluții” și ale promisiunilor. Termenul de realizare al proiectului “Redecorarea și reamenajarea zonei Cetățuia – monument istoric, punct de referință al municipiului Cluj-Napoca” a fost fix în anul 2012. Dar aia era discuția despre reamenajare, nu s-a pututu, nu s-a făcut, așa că se poate șterge cu buretele 8 ani de mâncat promisiuni cu polonicul din partea administrației municipale, în speță Bpc și compania de lipitori de afișe. Așa că, pentru a nu fi atât de rău-voitori, cum suntem acuzați, să trecem la etapa a adoua a promisiunilor cu privire la Cetățuie și anume amenajarea acesteia “în scop turistic”. Ei bine, despre așa ceva se vorbește numai din 2012. Arhitectul Szabolcs Guttmann, chiar a coordonat, în acel an, o şcoală de vară chiar cu această temă. De atunci, am avut parte de ceea ce are de oferit cel mai mult Emil Boc: vorbe multe, fapte zero. Singura “realizare” rămâne “amenajarea” scărilor dinspre Someș, o soluție inestetică, demnă de un cămin cultural din Răchițele.

În 2017, conducerea Primăriei anunța organizarea unui concurs de soluții pentru realizarea unui teatru de vară pe Cetățuie și pentru amenajarea restului zonei. Bineînțeles că nu s-a făcut nimic de atunci. Nu s-a făcut mai nimic din cauza problemelor juridice legate de terenuri. Ani la rând s-au purtat negocieri peste negocieri și nici în momentul de față nu s-a rezolvat în totalitate situația. Primăria mai cumpără cu zeci de mii de euro câte un imobil degradat, mai pune niște bănci, mai toarnă o găleată de beton pe alei și cam atât. Cetățuia este în continuare degradată, fără căi de acces pietonal amenajate și năpădită de vegetația crescută haotic.

Anul trecut înspre iarnă, pe aceeași temă, municipalitatea a organizat o întâlnire de somn de frumusețe.

CITEȘTE: Primăria Cluj a mai bifat un eveniment care i-a adormit și pe organizatori. Dan Tarcea, cu ochii pe pereți VIDEO

Ei bine, la finalul săptămânii trecute s-a mai lansat un concurs “dă idei” cu privire la Cetățuie. În fapt din nou s-au adunat papagalii și lipitorii de afișe ai lui Emil Boc să bifeze încă o discuție care să se consemneze la gazetă.

Începem să credem că Cetățuia este stația finală a trenulețului cu metrou al lui Emil Boc. Sub dealul proaspăt amenajat la suprafață se va amenaja și un tunel Tip “Dacic Bucegi 20-20” pe post de hangar. Că, la final, trenulețul-metrou va prinde aripi și se va transforma în navetă intergalactică. Noi ne mirăm de lipsa de rușine a celor care participă și girează rahaturile acestea de imagine ale lui Boc.

Deocamdată, după ani de împliniri mărețe, Cetațuia a rămas la fel. La fel ca și clădirea Filarmonicii (inexistentă), la fel ca Someșul navigabil (pe care mai vine cu pluta Emil Boc să ne spună ce va face și ce va drege). Nu s-a făcut nici teatru de vară, nu s-au reparat nici aleile. Singurul lucru care s-a reușit a fost cumpărarea unui imobil monument istoric. De ani de zile se poartă negocieri cu proprietarii terenurilor de pe Cetățuie, în vederea trecerii acestora fie în proprietatea, fie în administrarea Primăriei. Și? Bifăm întâlniri cu discuții inutile.

Sau ne aducem aminte cum Ecoul lui Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, avea șiră a spinării în Opoziției și-i bătea obrazul primarului, în 2014, cu privire la nerealizarea acestui obiectiv și cum predicționa că nici în 2016 nu va fi gata. Nu e gata nici în 2019!

De luat aminte şi de modul în care municipalitatea clujeabă îşi bate joc de patrimoniul Cetăţuii, lăsându-i pe cei cu bani să construiască ce vor muşchii lor acolo.

Firma SC Dominus Vega, care este beneficiarul și constructorul proiectului, a uneia dintre clădirile istorice din cadrul ansamblului de pe Cetățuie, a tăiat o porțiune dintr-o alee și a mai construit un corp de clădire. Lucrările au fost făcute sub girul unei autorizații de intervenție de primă necesitate. Firma Dominus Vega îi aparține lui Viorel Zaharia, consulul onorific al Republicii Sierra Leone la Cluj Napoca.

În urmă cu aproximativ trei ani, firma ludușană Dominus Vega, patronată de administrată de Viorel Zaharia, a obținut autorizația de construcție 1406/ 11.08.2016 cu titlul de Lucrări de intervenție de primă urgență la Pavilionul C3 – Ansamblul Cetățuia Cluj Napoca.

În mod normal, autorizațiile de construcție pentru aceste situații de lucru sunt acceptate pentru a remedia o serie de probleme urgente care au apărut la un imobil vechi, nu însă pentru construcția unui corp nou de clădire. Iar administrația clujeană nu e efectuat nici un control pentru a verifica modul în care are loc demarajul lucrărilor la o clădire de patrimoniu istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version