Sex

10 reguli de 'comunicare in cuplu'

Dezvoltarea unor metode eficiente de comunicare necesita un timp indelungat. Dar daca, in cele din urma, obtii rezultatele dorite, merita efortul.

 

Asteapta pana cand nici unul dintre voi nu mai e indispus sau nervos, altfel unul ar putea spune un lucru de care veti regreta cand se linistesc apele. Uneori trebuie sa astepti mai mult pentru a-ti pronunta nemultumirile. Cea mai buna ocazie pentru a te asculta obiectiv este cand el e bine dispus.

 

Foloseste cat mai putine cuvinte posibil. Avem tendinta sa spunem prea multe, sa explicam si iar sa explicam – din acest punct comunicarea este moarta – pana primim un raspuns sau ni-l instrainam total. Cu cat spui mai putin, cu atat castigi mai mult.

Pune-te in locul partenerului si gandeste-te cum ai vrea sa ti se transmita un mesaj asemanator aceluia pe care tu te pregatesti sa-l spui. Asculta-te cand vorbesti. Fii obiectiv/a cand te gandesti daca ai vrea ca aceasta metoda de comunicare sa fie folosita si cu tine. Dandu-ti seama de felul in care iti prezinti gandurile, le poti aduce la cunostiinta celuilalt mai clar. Daca esti mai atent/a la tine, te ajuta mult.

 

Aminteste-ti ca barbatii sunt in garda cand se asteapta sa auda ceva neplacut. Asa ca pacaliti-i. Incepe prin a spune ceva dragut ca de exemplu: “Stii, sunt norocoasa ca te am” sau „Ai fost grozav cand…” sau „E bine ca stiu ca pot vorbi cu tine”. Concentreaza-ti inceputul pe ceea ce-i face placere. Daca incepi cu o afirmatie placuta, ii diminuezi rezistenta si-l faci mai receptiv. Apoi poti atinge problema care te intereseaza. Incheie cu un cuvant placut. Multumeste-i ca a fost asa de dragut si te-a ascultat. Paraseste-l cu aceste cuvinte.

 

Acesta este motto-ul absolut pentru a-l face pe barbat sa te asculte fara sa se impotriveasca. Nu-i tine conferinte, nu-i rastalmaci cuvintele, nu-l acuza, nu-l critica, nu tipa. A explica inseamna a relata pur si simplu faptele, fara a lasa emotiile sa transpara. Daca prezinti astfel problema fara amenintari sau rugaminti, s-ar putea ca el sa-ti dea atentie. Explica de ce te deranjeaza o anumita situatie, fara nici o iritare a vocii. Alege-ti cu tact cuvintele.

 

Cuvintele mai blande inlatura accentele dure ale unui mesaj. De exemplu, in loc sa spui “ai gresit”, spune „s-ar putea sa existe o cale mai simpla sa…” . Tactul in alegerea cuvintelor ar putea insemna diferenta dintre a fi ascultata cu intelegere sau cu ostilitate.

 

Nu-i cere sa se schimbe, fiindca n-o va face. Este mai bine sa-i ceri sa constientizeze si sa fie mai sensibil la nevoile tale. De exemplu, cand nu te suna sa-ti spuna ca intarzie, explica-i scurt ca te ingrijorezi. Poate data viitoare va fi mai atent si te va anunta ca trebuie sa intarzie. Spune-i ca nu pretinzi perfectiune, dar ti-ar placea sa fie mai atent la anumite aspecte care te fac sa nu te simti bine.

 

Acorda-i creditul de a nu-l considera prost. Intelege de prima data, desi reactioneaza de parca nu te-ar fi inteles. Neplacerea de a vedea ca el nu reactioneaza ne poate face sa repetam ceea ce tocmai a auzit. Chiar daca tace, stie probabil ce ai spus. Ai rabdare. Nu te astepta la un raspuns imediat. Adesea, vrem reactii instantanee si, daca nu capatam un raspuns satisfacator imediat, ne repetam cererea la nesfarsit. Poate ca are nevoie de timp, asa ca, dupa ce i-ai spus, lasa-l sa reflecteze. Asteptarea nerabdatoare a unui raspuns il va face sa se simta pus sub observatie si va determina o atitudine defensiva.

 

Adesea, uitam ca trebuie sa avem si disponibilitatea de a-l asculta pe celalalt cand incercam sa comunicam. Comunicarea e un drum cu doua sensuri si presupune reciprocitate. A comunica inseamna si sa stii sa asculti, adica a fi atent la ce ti se spune, precum si a-ti transmite propria parere. Daca suntem absorbite cu totul de ideea obtinerii unui raspuns imediat si nu-l mai putem asculta pe celalalt cu obiectivitate, inseamna ca nu putem comunica. Il bombardam numai cu cuvinte.

 

Din moment ce suntem convinse ca noi stabilim regulile, ne asteptam ca barbatii sa comunice intr-un fel anume. Dar asa cum v-am spus, ei nu-si deschid sufletul atat de usor cum facem noi. Daca un barbat are tentativa de a comunica, oricat de slaba ar parea aceasta, spune-i ca ai observat-o. In general, barbatii se plang ca femeile nu sunt multumite nici atunci cand incearca. Am vrea s-o faca asa ca noi, dar poate nu vor fi niciodata in stare de aceasta. Dar daca vezi ca barbatul se straduieste, multumeste-i. Probabil se va stradui mai tare.

 

10. Da-i de inteles ca-i apreciezi efortul de a comunica.

 

9. Asculta la fel de mult timp cat vorbesti.

 

8. Spune-i un lucru o singura data.

 

7. Cere-i sa fie mai sensibil la nevoie cu sentimentele tale.

 

6. Foloseste cuvinte pozitive in locul celor negative.

 

5. Explica, nu te plange.

 

4. Incepe si sfarseste cu o afirmatie pozitiva.

 

3. Vorbeste cu acelasi respect si pe acelasi ton cu care ai vrea sa ti vorbeasca.

 

2. Hotaraste-te care e cel mai important lucru pe care il ai de spus.

 

1. Gaseste un moment calm pentru a sta de vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version