Din oras

1 Decembrie altfel: lipsa de educație ca trăsătură națională

Scris de 2,176

Acum că a trecut și Ziua Națională, haideți să urmărim împreună câteva secvențe din spatele scenei: orice istorie are și o altă perspectivă, alta decât cea oficială. Parada a început cu o întârziere de o jumătate de oră, românește. Sau mai exact ardelenește. Depinde de locul în care erai înregimentat în mulțime, gură-cască la spectacol. 

Strada Napoca era plină de mașini ale jandarmeriei si poliției, în vreme ce pe strada Universității așteptau cuminți tot soiul de autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Ugențe, probabil cele mai updatate autospeciale, mai abitir decât tehnica militară din dotarea armatei. Toată această tehnică aștepta să-și facă loc pe Bdul Eroilor, unde șiruri întregi de părinți cu copii așteptau showul cel mare. 

Doar că nerăbdarea, care s-a transformat de-a dreptul în disperare, putea fi citită pe chipul micuților ce așteptau să-și vadă apărătorii patriei și tehnica militară impresionantă. 

N-a fost să fie. Sau a fost curat ardelenește. 

Conform programului anunțat în prealabil, ceremonia trebuia să înceapă la ora 12:30, care s-a desfășurat chiar în Piața Avram Iancu.

Imediat după, tot din programul oficial citim, urma Defilarea cu tehnica militară și de intervenție.

Ei bine, aici slujbașii din Primărie puteau da dovadă de o precizie ceva mai mare, astfel încât publicul să știe exact când va începe așa-numita paradă militară cu tehnică cu tot. 

Nu de alta, dar toți părinții cu copii își făcuseră loc în prima linie, astfel încât cei mici să poată urmări de aproape desfășurarea de forțe. Doar că, câtă vreme oficialii și-au ținut discursurile bombastice în Piața Avram Iancu, participanții la manifestație au înghețat de frig vreme de cel puțin 45 de minute, înșiruiți de-a lungul Bdului Eroilor. 

De fapt, tehnica militară s-a urnit din loc abia la 13:00, vreme în care destui părinți cu copii și-au părăsit pozițiile din cauza frigului și a lacrimilor celor mici care au fost nevoiți să renunțe la show din cauza lipsei de punctualitate a oficialilor, care nu mai conteneau să sporovăiască a gol despre măreția patriei, timp în care trupele de participanți și-au refăcut pozițiile: în prima linie plecau unii, veneau alții.

De frig, de nerăbdare, de lehamite. 

Din păcate, cel mai puțin poetic a fost momentul propriu-zis al mișcării tehnicii militare, care a început să scoată un fum gros, de oboseală. Noxele ajungeau chiar la cei mai înfocați patrioți, alt moment penibil în care părinții cu copii au părăsit prima linie de pe marginea Bdului Eroilor. 

Ceva mai în spate însă puteai urmări adevărata imagine a dezmățului și curiozității ocazionale ardelenești: tineri și vârstnici deopotrivă se cocoțaseră în picioare pe băncile de pe bulevard, pe coșurile de gunoi, peste flori și peste fântână, în orice loc mai înalt, a cărei utilitate în comunitate a fost dată uitării. 

Numai picioare cocoțate.

Lipsa de solemnitate și fast, întârzierea care a dat programul peste cap, fumul gros al tehnicii militare și clujenii care-și făcuseră loc în picioare pe bănci au aruncat o altă lumină asupra zilei de 1 Decembrie, una comună și care poate fi urmărită oriunde: ce a lipsei de educație și demnitate, a dezinteresului pentru bunurile comunității și ale problemelor comunității în general. 

Dar oricând gata să-și facă loc în prima linie, să se urce în picioare pe unde apucă, oricând gata pentru spectacol. 

Spectacolul însă a fost umbrit, probabil, de faptul că două dintre cele mai bune restaurante din oraș, localuri cu profil maghiar, aveau ușile închise. Iar cei care au participat la show au fost nevoiți să se mulțumească cu mâncare „tradițională”, chiar din târg: langoși și covrigi.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 5 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 8 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 20 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 22 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE