Din oras

1-0 pentru Ukraina: un schior din Cluj lauda partia Bukovel in defavoarea celor din tara

Nu, nu este vorba de o competitie de schi. E vorba de ceea ce ofera partiile din strainatate vizavi de cele din Romania. Experienta unui schior, asa cum este redata pe site-ul snowexperience.ro, arata, printr-un demers comparativ care sunt dezavantajele partiilor din tara, de la pret pana la aspectul in sine al partiei. Mihai B. a ales sa-si impartaseasca experienta legata de acest sport de iarna, deoarece, spune el, daca nu ar fi incercat partia Bukovel din Ukraina, astazi nu ar fi schiat deloc.

Sursa Foto: skytrip.ro

Povestea lui Andrei B. incepe in jurul varstei de 8-10 ani, cand a incercat sa se urce pe schiuri pentru prima data. Cazaturile de atunci l-au facut, insa, sa-si piarda interesul pentru acest sport. Ceva mai tarziu, o invitatie la Suior l-a adus iarasi pe partie. Din pacate, experienta a fost la fel de nefericita, cu o partie plina de gheata si un telescaun vechi. 

Cu toate acestea, anul trecut, la invitatia unor prieteni a ajuns la partia de schi de la Bukovel, Ukraina. Cu pornire din Cluj, drumul a durat intre 5-6 ore, pe o distanta de 287 km si costuri de drum de 180 de lei (calcul de 6,3% consum). Odata trecut de vama de la Sighet si intrat pe drumurile Ukrainei, Mihai a inceput sa aiba regrete. Insa, pe masura ce se apropiau de Bukovel, peisajele au inceput sa se schimbe.

,,Drumul este asfaltat recent, hoteluri frumoase, muntii Carpati incet, incet, apar. Si, odata cu ei, apar si masinile de fita X6 ,Q7, Range Rover 2016 etc. In sinea mea: oare aici e Ukraina sau e alta tara? Bukovel nu este o statiune de schi, este o tara din Ukraina. O tara care in orice moment se poate bate cu tarile de schi din Europa si posibil sa castige, pentru ca raport calitate/ pret nu se compara cu nimeni. Peste 70 de partii de schi, peste 4 centre SPA, restaurante de care vrei – traditionale, cu specific romanesc, italian. La intrare in Bukovel vezi in fata ta hotelul Radisson imens, cateva etaje, vreo 10 chiar, in stanga si dreapta: hoteluri frumoase, unele terminate, unele in constructie. Ajungem la hotel, ne echipam de schi. La casa de Ski Pass luam pe 3 zile (am zis ca daca tot am venit macar sa incerc acest sport cum trebuie), cand, ne zice doamna, pretul 200 lei – prietenii mei care au mai fost si prin Austria, Italia, incep sa rada, doar atat … da, doar atat”, relateaza acesta.

La Bukovel, Mihai s-a aflat a treia oara pe partie si, de data aceasta, schiatul nu i-a mai parut atat de dificil. A fost fascinat de partia fara damburi, fara gheata si, mai ales, de peisaje. In plus, la fiecare colt exista a descoperit cate un restaurant care livra comenzile in cel mult 15 minute. Multumit de partie si de preturi a descoperit bucuria de a practica schiul.

Experienta de la Bukovel nu l-a determinat doar sa continue cu acest sport, ci si sa incerce alte partii si sa realizeze o comparatie intre acestea. In acest caz, partia Suior cu pornire din Cluj presupune un drum de 200 kilometri intr-un timp de 2-3 ore cu masina si costuri de drum de 110 lei (6,4% consum). E o partie careia i-a dat nota patru. Reintoarcerea la Suior dupa vizita la Bukovel l-a facut sa fie mai atent la preturi. In timp ce in Ukraina a platit 90 de lei pe zi, aici, pentru 4 coborari a platit 40 de lei si 20 de lei garantie pentru cartela. Telesacunul era umed si vechi, iar partia plina de gheata l-a adus din nou la stadiul de incepator facandu-l sa cada de aproape opt ori. 

Urmatoarea pe lista a fost Partia Transalpina. Din nou, cu pornire din Cluj. Distanta parcursa in 5-6 ore cu masina a fost de 312 kilometri, iar costurile de drum de 180 de lei, cu acelasi consum de 6,4%. Pana la Transalpina Mihai a mai vizitat Bukovel de doua ori si s-a gandit sa dea o sansa si partiei din Romania. Primul dezavantaj pe care l-a sesizat e legat de locurile de parcare. Cu 800 de metri inainte de partie au fost rugati de un politist sa se deplaseze pe jos, cu echipamentul in spate si claparii in picioare deoarece parcarile erau pline. Mai apoi, in ceea ce priveste pretul, pentru doua coborari a platit 85 de lei, comparativ cu cei 90 de lei pe zi platiti la partia din Ukraina.

De asemenea, si Partia Sureanu intra pe lista celor incercate de Mihai B. Drumul, cu pornirea din Cluj, a durat in jur de 6-7 ore pentru o distanta de 267 kilometri si costuri de drum de 130 de lei. Sureanu a ales sa o noteze cu cea mai mica nota: 2. Cu toate ca pretul unei coborari a fost de 10 lei, drumurile pana acolo s-au dovedit a fi pline de denivelari.

Nici Partia Buscat, aflata la o distanta de 60 de kilometri de orasul Cluj-Napoca, nu l-a multumit mai mult, motiv pentru care a ales sa o noteze cu 1. Dezavantajele tin si aici de drumurile denivelate, telescaunele vechi si partia complet dezorganizata. 

Toate experiente, il fac sa recomande, mai degraba, Partia Feleac de langa Cluj-Napoca, care, spune el, e langa oras si nu ai pretentii. Privind in ansamblu, norocul lui, incheie acesta, a fost ca a acceptat invitatia prietenilor de a merge in Ukraina, la partia Bukovel.

,,Daca nu ajungeam acolo, azi nu schiam si nu stiam ce inseamna sa schiezi la pret corect”, concluzioneaza Mihai B.

Sursa: snowexperience.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *