In vizor

Programul de mită electorală mascată în ajutor social al municipalității Cluj-Napoca a intrat în al cincilea an

Primăria Cluj-Napoca organizează pentru al cincilea an consecutiv distribuţia de pachete de alimente de bază către persoanele din categorii defavorizate din municipiu. Prima tranșă a acestei mite electorale mascată în ajutor social s-a distribuit în 7 aprilie anul curent. A doua tranșă începe de luni, 4 decembrie.

Ziar de Cluj a realizat acum un an o anchetă prin care făcea demonstrația faptului că Emil Boc are un comportament comparabil cu cel al lui Radu Mazăre, fostul baronaș de Constanța care împărțea pui congelați “babelor” care astfel îl iubeau (și votau) necondiționat. La fel și Emil Boc  împarte oamenilor amărâți din Cluj-Napoca zeci de mii de pungi cu alimente (zahăr, ulei, macaroane, făină, vegeta, cozonaci) și, cel mai rău, o face din bani publici. Sub aparența unor programe de asistență socială, Boc împarte această “mită” social-electorală de 5 ani săracilor Clujului. Când câte 20.000 de pungi (ca anul acesta), când câte 30 000 de pachete (ca anul trecut – oare au dispărut într-un an 10.000 de săraci, sau anul trecut era unul electoral?) – și asta de două ori pe an: de Paște și de Crăciun. Prin această “mită” electorală constantă, împachetată din vorbe în acțiune socială, el îi condiționează pe cei mai năpăstuiți dintre clujeni să-și aducă aminte cine e “tăticul” lor. Și ce bine cade asta în ziua votului, când o armată de 30.000 de înfometați pot să își exprime recunoștința? Un sfert de milion de euro din banii clujenilor, alimentează, în fapt, o campania electorală mascată a lui Boc.

Oare cum se descurcau acești flămânzi până acum 5 ani?

Păi există, măcar de la aderarea României în Uniunea Europeană, un program guvernamental care se ocupă cu ajutorarea nevoiașilor, a tuturor categoriilor de nevoiași – și ce scandal s-a făcut când Victor Ponta a încercat să-și facă un merit din împărțirea acestor ajutoare în campania electorală de la prezidențiale!  Conform directivelor din caietul de sarcini, zahărul, făina, mălaiul, orezul, obligatoriu trebuie să fie puse în pungi de hârtie inscripționate strict cu “Guvernul României”, „Nu este de vânzare”, sigla Uniunii Europene și alte chestii de genul pe care nu le vedem niciodată pe pungile inscripționate, pe banii noștri – într-un program social paralel, ce ne pute a mită electorală, cu “Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca”. De asemenea, conform aceluiași Caiet de sarcini, cutiile (în nici un caz pungile) în care se vor transporta aceste ajutoare către destinatarul lor (persoana defavorizată), conțin cu totul și cu totul alte inscripționări decât “Consiliul Local Cluj-Napoca” și “Primăria Municipiului Cluj-Napoca”.

În apărarea municipalității, se poate invoca existența unor Hotărâri de Consiliu Local (o știm pe cea cu nr 76 din data de 11.03.2016, votată unanim de către toți cei 24 de consilieri prezenți, prin care s-a alocat suma de 1.300.000 lei din bugetul pe 2016 al Direcției pentru Asistență Socială și Medicală, în vederea achiziționării de produse alimentare și acordarea acestora unor categorii de persoane defavorizate).

Imoral și la buza legii considerăm această acțiune a municipalității prin care banii publici sunt folosiți în beneficiul de imagine al unei persoane publice (parcă pe acest aspect se bazează dosarul penal Gala Bute al Elenei Udrea). Nu avem nimic cu ajutorarea persoanelor nevoiașe, dar acest lucru se poate face și fără inscripționare cu “date de identificare electorală” și nedublând proiecte similare ale Uniunii Europene și ale Guvernului României. S-ar putea găsi alte forme decât această mită electorală mascată social pentru a ajuta, cu adevărat, nevoiașii Clujului. Undiță, nu pește – parcă așa spun doctrinele liberale…

Municipalitatea clujeană susține că:

“Acest proiect este suplimentar celui din fonduri europene şi oferă şansa şi altor categorii de persoane, altele decât cele prevăzute în programul european, de a beneficia de ajutoare alimentare. S-a alocat suma de 1.300.000 lei prin HCL nr. 273/2017 (deci copy-paste și la sumă și la bla-bla-uri, de 4 ani! –  n. red.) în vederea achiziționării și distribuirii de alimente, de două ori pe an, cu ocazia sărbătorilor de Paște și Crăciun, către aproximativ 20.000 de clujeni (persoane cu handicap grav şi accentuat, persoane vârstnice, șomeri, beneficiari de ajutor social şi din alte categorii sociale aflate în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală). La procedura de licitație deschisă online au participat 3 operatori economici. Contractul a fost adjudecat de firma SC EXIMAL IMPEX SRL, având oferta cu prețul cel mai mic (1.087.600 lei fără TVA). Cei de la EXIMAL au dus dulciuri municipalității clujene (pentru protocol), în 2013, la jumătate de preț (20.155.50 lei fără TVA).” 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *