In vizor

Clujul nu pentru profit, ci pentru oameni. Da, pentru oamenii protejați de municipalitate. Garajele de pe Calea Someșeni nr. 8 sunt tot acolo, sunt tot apartamente. Că a ”vorbit” Boc cu ”omul” și ăla a zis ”că se rezolvă” ”până la toamnă”. N-a precizat anul. Dar nici nu a fost întrebat

POVESTEA, PE REPEDE-ÎNAINTE ESTE AȘA: Un dezvoltator imobiliar a construit ilegal apartamente în loc de parcări la subsolul unui bloc, în urmă cu șase ani. Primăria l-a dat în judecată, iar instanța s-a pronunțat definitiv – locuințele trebuie demolate în termen de 45 de zile. Primarul Clujului, Emil Boc a calificat situația drept ”o crimă urbanistică”.

PE LUNG, însă, povestea are un iz de ”lasă-mă, să te las”, de urbanism de cumterie și parcă și nițel trafic de influiență ”la mica înțelegere”: ”Am vorbit, cu omul, se rezolvă, lăsați-l în pace”…

Dar  chiar s-a rezolvat? Nu, nu s-a rezolvat.

În 3 iunie 2021, Emil Boc se declara uimit că în multiplele sale mandate de primar, în Cluj-Napoca se întâmplă adevărate ”crime imobiliare” și sunt urbaniști de cumetrie care transformă locurile de parcare delarate în proiect pentru primirea aprobării de construite, în garaje.

”Sunt niște criminali urbanistici acei oameni, care fac acele lucruri. Bineînțeles, se fac procese penale, plângeri în instanță. Am avut vreo două sau trei cazuri în Cluj, evident că i-am prins. Oamenii care locuiesc acolo nu vor putea avea niciodată un contract legal, nu vor putea să întăbuleze. Se vor demola oricum prin instanță. Nu se poate așa ceva, aceea e o crimă urbanistică care ține de cea mai urâtă formă de manifestare a spiritului antreprenorial, nu așa se fac afaceri într-o societate democratică, să îți bați joc de calitatea vieții oamenilor, doar pentru profit”, declara Emil Boc care, lansa, cu această ocazie, și duma cu municipiul Cluj-Napoca ”nu este pentru profit, ci este pentru oameni”.

În 4 iunie 2021, Emil Boc își continuă ”războiul” cu afaceristul care a transformat 40 de parcări de la subsol unui bloc din Mărăști în apartamente. Acesta pierduse procesul cu municipalitatea în instanță și era obligat să desființeze ilegalitățile pe cheltuiala sa.

Războinic, pentru urechile prostoilor care-și mai deschid urechea la ce afirmă acesta când e lăsat să vorbească ce vrea din fața unui microfon prietenos, Emil Boc declara: ”Cu mine nu merge chestia asta! Orașul acesta e pentru oameni, nu pentru profit. Cine nu mă înțelege, nu are ce sta la discuții. Cum să nu fiu nervos pe cei care au făcut crima aia urbanistică în Mărăști, au avut 40 de locuri de parcare avizate, iar după recepție, le-au transformat în apartamente. Și-au bătut joc și de oameni, ca să mai bage niște bani in buzunar. Păi, nu îți este rușine, nemernicule, să îți bați joc de oamenii care locuiesc acolo?!”.

Bla-bla-bla-bla-bla!

În 10 iunie 2021, Emil Boc anunța, tot cu trompețica mare că afaceristul care a transformat subsolul, în mod ilegal în apartamente are termen de 45 de zile pentru a le desființa. Dacă nu, se va ocupa Primăria de asta, dar pe cheltuiala sa.

”Sentința este definitivă pentru desfințare. Așteptăm doar motivarea pentru sentinței, după care el va avaea la dispoziție 45 de zile să își desființeze voluntar, dacă nu vom desfința noi toate acele lucrări pe cheltuiala lui. A durat puțin până am reușit să obținem câștig în cauză, dar am câștigat, asta este important” – s-a rățoit edilul lăsat să dea din gură din fața unui microfon prietenos.

Dar ce să vezi? În 6 august 2021, trecuseră deja cel 45 de zile n care constructorul care a făcut apartamente din garajele de la subsolul unui bloc din Mărăști trebuia să desființeze lucrările. Dar acestea erau, bine mersi, la locul lor – la fel de locuite, la fel de vândute.

Iar Boc transmitea mesaje către organele sale de control gen ”am vorbit cu omul, nu vă băgați”.

”Am primit notificarea constructorului, că desființează apartamentele pe cale voluntară și își cere scuze. E un lucru de apreciat, iată că un om care greșește își îndreaptă greșeala. A greșit, a recunoscut, iar pe cheltuiala lui și-a asumat rolul de a demola. Are termen până la începutul toamnei, cam așa. Am văzut hârtia pe care mi-a înaintat-o în urma procesului câștigat de către Primărie și e un lucru bun, spun eu, că omul își recunoaște greșeala și îi despăgubește pe oameni pe cheltuiala lui. E un început ca alții să nu mai facă și să știe că legea trebuie respectată la Cluj-Napoca”, a declarat primarul Boc (tot din fața unui microfon prietenos).

Acesta a mai precizat că afaceristul a discutat cu oamenii care și-au luat apartamentele respective, pentru a-i despăgubi și a repara eroarea produsă.

Îhâm!

Să rețineți faptul că Emil Boc a declarat că ”are hârtia în față”. Asta înseamnă că acea hârtie există, are un număr de înregistrare șamd. Adică a lăsat ”urme” administrativ. Am vrea să o vedem și noi, să nu acuzăm degeaba ditamai edilul de mușamalizarea problemei: ”eu te dau în judecată, tu te aperi, eu câștig, apoi mă prefac că te execut. Într-un an uită toți de problemă, viața merge înainte”. sau, mai rău, de neglijență în serviciu, abuz în servicii chestii din acestea pentru care procurorii DNA din Cluj dorm perfectși relaxați pe dosar.

A trecut toamna anului 2021, a trecut și iarna – în primăvară, Ziar de Cluj a verificat cum mai stăm cu ”am vorbit cu omul, va demola, să-l credem pe cuvânt”. Și în 29 martie 2022 am constatat că celebrele garaje de pe Calea Someșeni, transformate în apartamente, sunt tot ”în picioare”.

RECAPITULARE: Campeador Grup Bistrița, deținută de Florin Larionesi, a construit prin una din firmele din grup blocul de pe Calea Someșeni nr. 8. În urmă cu aproximativ șase ani, Primăria a constatat că în loc de garaje blocul are apartamente. (Este greu de crezut că Primăria nu știa de la bun început intențiile beneficiarului. Mai degrabă a închis ochii).

Primăria a dat în judecată Campeador Grup pentru a aduce blocul la starea inițială, a câștigat procesul în ianuarie 2021 când Tribunalul Cluj a dat o sentință definitivă prin care garajele transformate în apartamente trebuiau aduse la starea inițială în termen de 45 de zile. Potrivit sentinței respective, dacă Campeador nu se conformează, Primăria era ea obligată să aducă situația în legalitate.

Campeador Grup nu s-a conformat și a mers mai departe în instanță. A formulat contestație la executare. Cum era de așteptat, Florin Larionesi, cu banii pe garajele-apartament încasați, a tras cât a putut să nu se ajungă la desființarea apartamentelor.

Dar, ghinion: “Primăria Cluj-Napoca a obținut sentința definitivă de desființare a construcțiilor executate nelegal pe Calea Someșeni nr. 8 pe care a înregistrat-o pe rolul biroului executorului judecătoresc. În urma comunicării sentinței definitive de desființare s-a formulat contestație la executare, care se află pe rolul instanțelor judecătorești. Având în vedere că a fost înregistrată cerere de executare silită, sarcina desființării acelor apartamente îi va reveni executorului judecătoresc”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca la solicitarea Ziar de Cluj.

Ziceam în sfârșitul lui martie: ”Dacă se va ajunge la lichidarea apartamentelor, cine îi va despăgubi pe proprietari? În mod cert, Campeador.”

“Deoarece este vorba de o proprietate privată, Primăria municipiului Cluj-Napoca nu are atribuții în ceea ce privește eventualele exproprieri/evacuări ale spațiilor vizate”, au mai precizat reprezentanții Primăriei.

Atunci, Ziar de Cluj a luat legătura cu proiectantul blocului de pe Calea Someșeni, care nu a dorit să facă nici un comentariu pe marginea acestui subiect. Nu am fost contactați nici de reprezentanții Campeador deși li s-a transmis faptul că dorim un punct de vedere din partea lor (și, iaca, a venit, din nou, toamna).

Și, apropos, garajele tot apartamente sunt.

ȘI VIN ÎNTREBĂRILE: Cum stăm cu demolarea? Cum stăm cu punerea în aplicație, cu celeritate, a unei sentințe definitive judecătorești? Cum stăm cu ”am vorbit cu omul”, ”a văzut hârtia pe care a trimis-o”, ”dărâmă el”? Maestrică, toate acestea, coroborate, cam put a încălcări ale legii: și din partea constructorului în culpă, dar și din partea ta. Ai ieșit public să afirmi ceva ce sună a ”lăsați-l în pace, am vorbit cu el, face” – ăla a făcut și nimeni din primărie n-a mai verificat de atunci (deși noi am atras atenția din primăvară că au trecut termene de tranșe de câte 45 de zile căcălău și nu s-a întâmplat nimic). N-a mai verificat nimeni, că a zis chiar Șefu, Excelența Sa, Maestrul, Însuși El, Primarul, că ”a vorbit”, că ”e totul în regulă”…

Păi, se poate?

AȘTEPTĂM UN RĂSPUNS CONCRET LA PROBLEMA RIDICATĂ DE MATERIAL.

Și, ca să fie clar că asistăm la urbanism de cumetrie, că situații ca cea de pe Calea Someșeni nr. 8 nu e singulară, cică mai sunt în Cluj-Napoca cel puțin 50 de proiecte care ar mai avea garaje preschimbate în locuințe. Însuși Florin Larionesi făcea astfel de afirmații, în 2021, pentru presa locală. O fi știind el ceva.

De altfel, Ziar de Cluj a scris anul trecut faptul că apartamentele ”pod” sau ”garaj” în acte nu există ”în Clujul pentru oameni, nu pentru profit” de ieri, de azi, ci din ultimii 20 de ani, Poliția Locală putând găsi în toate cartierele orașului sute sau chiar mii de asemenea locuințe. Numai că nimeni nu le caută.

Vorbim doar de ipocrizia lui Emil Boc care păstorește o clică de indivizi scăpați de sub control și care-și fac de cap cu lege în Primărie.

Cum vă ziceam, la mijlocul anului trecut, primarul Emil Boc a apărut la posturile locale de radio cu declarații prin care își arăta furia față de toți dezvoltatorii imobiliari care au procedat la fel ca Florin Larionesi. Și cu furia teatrală a rămas pentru că nu s-a auzit nimic în “târg” despre vreo măsură dură față de cei care fac locuințe în podurile și garajele blocurilor.

“Cum să nu fiu nervos pe ăia care au făcut crima aia urbanistică în Mărăști! După ce au avut 40 de locuri de parcare avizate, le-au recepționat, după aia le-au transformat în apartamente și și-au bătut joc și de oamenii care locuiesc acolo, și de ăia din preajmă.

Da, nu vă înțelegeți odată, că au făcut după ce s-a făcut recepția?! Au făcut recepția, s-au întăbulat și după aia ilegal, pur și simplu, au mers și le-au transformat în apartamente! Păi, ca să mai bagi niște bani în buzunar, păi nu ți-e rușine, mă nemernicule, să faci asemenea lucruri cu un oraș, să îți bați joc de oameni, de cei care locuiesc acolo, de cei care nu au unde să își pună mașinile, de cei care circulă prin zonă și sunt sugrumați de trafic? Păi, cum să mai ai toleranță față de așa ceva?”, spunea Boc, în iunie 2021.

 

CITEȘTE ȘI: Boc s-a supărat foc pe „cremenalii” urbanistici: „Păi nu ți-e rușine, mă nemernicule, să faci asemenea lucruri cu un oraș?”

CITEȘTE ȘI: Celebrele garaje de pe Calea Someșeni, transformate în apartamente sunt tot în picioare la un an de la sentința definitivă. De ce nu au fost desființate. Boc spunea că este o crimă imobiliară

Exit mobile version