Din oras

Cimitirul Moș Ion Roată încă nu este funcțional, deși a fost recepționat în vară. Primăria are experiență la proiecte finalizate parțial

Cel mai modern cimitir din România, așa cum a fost numit de conducerea municipalității, va fi dat în folosință abia anul viitor. Până atunci, vor fi făcute și angajări și ajustări tehnice. Nu este de mirare că un proiect finalizat nu este de fapt finalizat. Această practică este destul de frecventă în Primăria Cluj-Napoca. De exemplu, în urmă cu doi ani parkingul Negoiu a fost anunțat ca fiind finalizat, când în realitate mai era nevoie de ajustări pentru a primi avizul de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Lucrările de modernizare a străzii Ferdinand au fost anunțate ca fiind finalizate, dar și în acest caz, mai era de lucru pe ici colo. Buftea de Cluj și Centrul de Sprijinire a Afacerilor au fost anunțate ca fiind gata, mai aveau și ele nevoie de lucrări din cauza alunecărilor de teren care au afectat pereții unor imobile și parcarea. Și exemplele ar putea continua.

În ceea ce privește Cimitirul Moș Ion Roată, primarul Emil Boc a anunțat astăzi la un post de radio că acum nu poate fi funcțional complet cimitirul din cauză că mai e nevoie de ajustări.

„Am decis că cimitirul Moș Ion Roată va funcționa numai de anul viitor, pentru că au trebuit să fie făcute toate ajustările tehnice în departament și avem de angajat, la începutul anului, două persoane cred, pentru a putea fi complet funcțional”, a spus Boc.

Noul cimitir din Someșeni are 5.553 de locuri de veci. În plus, cimitirul are prevăzute și 1856 de locuri pentru depozitarea urnelor cu cenușă. Suprafața cimitirului se întinde pe 20,1 hectare, are o capelă cu demisol, parter și etaj, care include sala principală de ceremonii, camera rece, grupuri sanitare și oficii, plus 2 vestiare, 2 birouri și sală de mese.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca s-a asigurat că accesul în cimitir este unul accesibil. Astfel, parcul are alei pietonale pe o suprafață de 20.000 mp și o parcare cu 473 de locuri de parcare pentru autoturisme și 12 pentru autocare și autobuze.

Valoarea totală a contractului este de 50.919.836,82 lei fără TVA.

Consiliul Local a stabilit taxele care vizează concesiunile și serviciile funerare: taxă loc de înhumare compusă din: taxă concesiune 100 lei/mp/20 de ani x suprafață loc de veci +590 lei (cost soclu pentru monument funerar); taxă nișă columbar compusă din: 100 lei/mp/20 de ani x suprafață columbar 0,23/mp/2 + 665 lei (cost nișă de columbar pentru urnă);

Concesionarea locurilor de înhumare se face la deces, dacă aparţinătorii decedatului/decedatul au domiciliul legal în municipiul Cluj-Napoca.

Unei familii se poate atribui un singur loc de înhumare. Prin familie, în sensul prezentului articol se înţelege soţul, soţia şi copiii minori.

Locurile de înhumare se pot concesiona pe o durată de 20 (douăzeci) de ani, în condiţiile prevăzute de prezentul regulament, pe baza unei cereri aprobate de către Serviciul administraţia cimitirelor, cu plata integrală şi anticipată a taxei de concesiune. Termenul contractului de concesiune poate fi prelungit prin acordul părţilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *