Din oras

″Renunțăm să muncim, să vă dați seama ce înseamnă un colaps al sistemului medical″. Protestul asistenților medicali din Cluj

Protestul personalului auxiliar din instituțiile sanitare clujene este o măsură firească pentru cei mai mulți dintre aceștia: tăierea sporurilor și micșorările salariale, pentru asistenții medicali, echivalează cu un deficit financiar considerabil. Pentru unii, scăderile salariale se situează între 300 și 1200 de lei. Sau dacă ambii membri ai familiei lucrează în anatomie-patologică, atunci aceștia au fost furați de o sumă de până la 3000 de lei. Motiv pentru care, cei adunați să protesteze astăzi în afața Prefecturii clujene, au scandat: ″Dacă nu ne dați, măcar nu ne luați!″

″Ne-am adunat azi aici, deoarece suntem discriminați de Legea Salarizării. Suntem singura categorie de personal care nu am primit cei 25% pentru trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, prin urmare au fost pierderi în tot Serviciul de Anatomie-Patologică și Medicină Legală, cu sume cuprinse între 300 și 1200 de lei. Eu personal am pierdut 1.100 de lei. Ceea ce este destul de mult pentru o familie″, a declarat Paula Zamfir, asistent anatomie-patologică de la IRGH Cluj.

De asemenea, cei care nu au pierdut din cauza trecerii contribuțiilor, au pierdut din cauza diminuării sporurilor.

″Dacă aceste revendicări nu se soluționează, vom merge mai departe pe ce ne permite legea, vom face grevă: generală. Vom opri lucrul. N-avem ce să facem, pentru că noi avem rate, toată lumea s-a angajat având un venit. Și-au cumpărat casă, tot ce trebuie într-o familie. Nimeni nu s-a gândit că, brusc, când toată lumea a trâmbițat majorări, noi ne trezim toți cu pierderi″, a afirmat Rodica Feneșan, asistent medical la IRGH Cluj.

″Este foarte important să avem spor unic, pentru că toți lucrăm în aceleași condiții. Domnii doctori au ca și încadrare – baza, iar noi – la fel. Dar condițiile în care lucrăm le avem toți la fel. Deci, în al doilea rând, pe lângă tăierea aceea de 25%, avem acest spor. Am fost considerați angajați de lux. Vă invit la Spitalul Clinic Județean de Urgență, în cadrul anatomiei-patologice, să vedeți în ce condiții ″de lux″ lucrăm″, a susținut Laura Cuibus, de la SCJU Cluj.

Dacă considerați că suntem scumpi ca și profesioniști, înseamnă că nu știți ce înseamnă la sfârșit un incompetent″, a mai declarat aceasta, după care a continuat: ″Ce facem mai departe? Grevă generală. Renunțăm să muncim, să vă dați seama ce înseamnă un colaps al sistemului medical″.

Deputatul USR Cluj, Emanuel Ungureanu, prezent și el la protestul asistenților de astăzi, printre care s-au regăsit și medici, a declarat:

″Nimic nu poate fi mai jalnic din partea guvernanților decât încercarea de a dezbina sistemul medical și așa dezbinat de atât de mulți ani. Este cumplit că noi nu înțelegem și poate trebuie să transmitem un mesaj către populație că, atunci când mergem la spital suntem îngrijiți de o echipă medicală.

Uitați-vă că pe lângă măririle salariale care s-au făcut pe anumite zone, infrastructura este la fel de slabă. Uitați-vă în ce condiții lucrează cei de pe anatomo-patologie care nu se ocupă numai de cei morți, ci se ocupă cu diagnostice foarte importante care sunt esențiale pentru medicii chirurgi. chiar când sunt în operație. Nu putem să nu constatăm că nimeni de la nivel gurvernamental nu gândește aceste măsuri în ansamblu, pentru că majoritatea dintre ei nu se pricep. Trăim o dramă: deciziile grilelor salariale sunt luate la Ministerul Muncii, adică de oameni care nu au nici cel mai mic habar despre sistemul medical″, a declarat Ungureanu.

Protestatari prezenți au fost atât de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, cât și de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj. Aceștia urmează să depună un memoriu la instituția Prefectului Cluj, cu revendicările de rigoare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version