În cadrul celei de-a doua conferințe organizate astăzi de către Daniel Meze, a fost lansată Inițiativa Civică ″Ordine și Curățenie în Florești″. Cu acest prilej, pe agenda dezbaterii s-au regăsit alte două demersuri – ″STOP haosului urbanistic, ne sufocăm″, corelat cu ″Manifestul pentru Florești″.
Astfel, Daniel Meze a susținut următoarele: ″Noi, comunitatea din Florești, încercăm să punem presiune pe administrația publică locală din Florești pentru rezolvarea problemelor existente″. Acesta a amintit de ″Manifestul pentru Florești″, declarație care include problemele comunei Florești și care a fost depus atât la Consiliul Local Florești, pe masa primarului Horia Șulea, dar a fost înmânat și Consiliului Județean Cluj ori Prefecturii județului Cluj. Urmează ca acest ″Manifest″ să fie prezentat în vederea susținerii și partidelor politice din Cluj.
Inițiativa Civică ″Ordine și curățenie în Florești″ este o platformă deschisă, sub cupola căreia pot fi semnalate problemele floreștenilor. Orice tip de manifestare, fie că ține de spațiul virtual, de imagini video, emisiuni și dezbateri privind comunitatea din Florești, poate fi abordat în cadrul acestei platforme civice nou înființate.
Forma ulterioară sub care se va dezvolta această inițiativă civică, urmează să se stabilească în etapele următoare de lucru. Aceasta se poate contura sub forma de cafenea civică ori chiar una politică. În acest sens, Meze a precizat: ″Nu trebuie să ne ferim de cuvinte, ci din contra, să numim lucrurile ca atare. Nu avem altă soluție în afara politicului, prin democrație participativă″. Iar de o soluție politică promptă și eficientă pentru Florești este nevoie urgent.
La conferință a fost prezent și Robert Szekely, cetățean din comuna Florești, care a ținut să afirme că situația traficului din comună afectează activitatea tuturor membrilor ei, inclusiv a copiilor care se deplasează la școală în Cluj-Napoca.
Una din temele abordate s-a referit la haosul imobiliar din Florești. Despre acest punct am mai scris aici:
CITEȘTE ȘI: VIDEO Intră Meze, iese Șulea. Circ la sedința de Consiliu Local din Florești
Astfel, reprezentantul asociației ″Trăiesc în Florești″, Daniel Meze, a propus declararea ″unui moment zero, cel puțin 6 luni, în care să nu mai fie construite sutele de apartamente ale proiectului Oncos, altfel cetățenii din Florești se vor sufoca.″
Acesta continuă: ″Să nu aprobăm, pentru un termen stabilit, construcția de blocuri. Oricum, există multe proiecte aprobate deja, altele în derulare, în diverse stadii de construcție″. Rețelele de apă și curent sunt subdimensionate. Rețeaua de apă refulează, iar dacă se construiește în aceste condiții, floreștenii vor fi nevoiți să suporte consecințele.
O prioritate pentru cea mai mare comună din țară ar fi în schimb construcția drumurilor, a utilităților ori spitalelor.
Iar tot ce se întâmplă în Florești, afectează în mod direct municipiul Cluj-Napoca. Astfel încât, dezvoltarea Floreștiului și a Clujului ar trebui să fie efectuată într-un mod integrat.
Conform lui Meze, în ședința de CL de săptămâna trecută se dorea introducerea unui proiect pe ordinea de zi privind trecerea a 3ha de teren din extravilan în intravilan, tocmai în vederea construcției de blocuri. Acest proiect însă nu a fost adoptat. Semn că presiunea exercitată de cetățeni asupra administrației locale din Florești poate avea rezultate.
Un alt exemplu al derapajelor politice din CL Florești se referă la acei consilieri locali care sunt și constructori cu acte în regulă, cum este cazul unui consilier UDMR.
″Acest consilier din partea UDMR, reprezintă interesele comunității maghiare din Florești ori își urmează propriile interese?″, întreabă Meze.
De asemenea, Robert Szekely, a adăugat: ″Ca simpli cetățeni ai Floreștiului, suntem afectați de trafic. Chiar mâine va fi închis și drumul agricol de pe dealul Grigorescu – Florești. M-am gândit să nu-mi mai duc copiii la școală din cauza traficului.
Cu consilierii din primărie mai pot discuta, aceștia manifestă o anumită deschidere, dar cu primarul Șulea nu se poate vorbi. I-am îndemnat pe consilierii locali din Florești, care sunt și constructori, să se gândească și la necesitatea unui spital, nu doar a blocurilor. Ori a unui IT Tower, deoarece sunt destui IT-iști în Florești, altfel aceștia trebuie să se deplaseze în Cluj-Napoca″.
Aceasta este a doua conferință dedicată comunei Florești și problemelor specifice cu care se confruntă cetățenii din zonă. Prima conferință de presă în acest sens a fost organizată în data de 16 februarie 2018, iar în urma lansării platformei civice ″Ordine și Curățenie în Florești″, aceste conferințe se vor organiza periodic.
CITEȘTE ȘI: VIDEO Replica lui Șulea din spatele unui telefon mobil