Editorial

Келемен Хунор ne asigură că în Ungaria nu există autocraţie. Nici bani nu s-au primit de la FIDESZ, nici portofelul nu miroase

de Szakats Istvan

Distinși români, vă invit la un mic exercițiu de imaginație.

1. Să zicem că este Uniunea Democrată a Rușilor din România.

2. Să zicem că Vladimir Putin finanțează UDRR la greu. De ani de zile. Strategic.

De ce face asta Putin, oare?

3. Să zicem că ne răspunde o juma’ de țară: că Putin vrea să rupă Muntenia, și să-i facă o capitală undeva în Deltă, unde stau mulți lipoveni.

4. Să zicem că într-o zi iese domnul Келемен Хунор – șeful de la UDRR, și ne asigură că totul e chill: rușii într-adevăr vor автономия, dar când zic autonomie, ei de fapt înțeleg subsidiaritate.

5. Să zicem că mai iasă domnul Келемен Хунор și ne mai spune că de fapt totul e și mai chill: în Rusia nici nu este autocrație, și că el nu vede nicio problemă cu statul de drept în мать Россия.

V-ar tremura un pic chiloții?

Na.

1. Domnul Kelemen Hunor – președintele UDMR a ieșit proaspăt să ne spună că într-adevăr, ungurii vor autonomie, dar că ungurii când zic autonomie, înțeleg subsidiaritate.

2. Apoi am mai aflat de la dumnealui că “în Ungaria nu este autocrație” și că din punctul de vedere al respectării unor drepturi fundamentale, precum libertatea presei, stat de drept, valori europene, dumnealui „nu vede nicio problemă” în țara vecină și prietenă.

3. Conform sondajului recent de opinie ”Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naționalist în era dezinformării și fenomenului știrilor false”, realizat de INSCOP, aflăm că 49,5% dintre români sunt de acord cu afirmația ”Ungaria urmărește să rupă Transilvania de România”.

Amu.

Ungaria nu are puterea militară a Rusiei. Dar narativa „ungurii vor Ardealu” este una foarte reală. Practic, juma’ de țară crede asta. Iar ceea ce este cel mai dureros: narativa asta exprimă o traumă istorică. Reală. Trăită de toate părțile. E o rană de secole. Nevindecată.

La nivel de Ion și János, încercăm să abordăm tema prin mijloacele noastre umile.

Хунорe, jur că nu simt cum ne ajuți.

CITEŞTE: VIDEO INTERVIU Kelemen Hunor, despre Viktor Orban: Este un câștigător, un om extrem de hotărât/ Nu există autocrație în Ungaria. Mergeți să vedeți demonstrații acolo, nu la noi / Nu dăm raportul nici la Budapesta, nici în altă parte

CITEŞTE: Cum a SEDUS FIDESZ UDMR, cel mai mare partid maghiar din Transilvania? Cu milioane de euro şi prin şantaj

CITEŞTE: Banii FIDESZ au ”fideszlizat” sluga UDMR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version