Editorial

Ziar de Cluj implineste 7 ani

Eram intr-o mica vacanta cand m-am decis sa cumpar domeniul ziardecluj.ro si sa pornesc din nou la drum in presa, dupa doi ani sabatici (care nu mi-au tihnit deloc) si dupa ce, in trecutul apropiat, schimbasem definitiv starea presei locale prin Citynews.ro care a fost nu numai pionierul presei online, ci imboldul perfect pentru restul publicatiilor de a deveni mai moderni.

Ziar de Cluj a inceput intr-o mansarda si a plecat de la ideea: ce ar mai putea Alexa sa inoveze in presa locala ca sa faca senzatie? Raspunsul a fost unul ciudat: sa faca presa fara compromisuri, intr-un peisaj local in care „profesionistii” ling clantele greilor zilei si putini ziaristi mai au curaj sa faca anchete.

Si nu cred ca ne-am descurcat rau pana azi, cand aniversam 7 ani de la debut: in fiecare dimineata, cei mai importanti oameni din oras deschid mai intai Ziar de Cluj „sa vada ce a mai scris ziarul lui Alexa”, fiindca acest produs media a reusit sa capteze interesul tuturor prin felul interesant de a aborda subiectele zilei. Noi suntem cei care am dat nu de putine ori trendul in randul opiniei publice pe campanii de presa vizibile (vezi campania impotriva consumului de etnobotanice, vezi campania de sprijin a lui Robi), noi am facut dezvaluiri ce au tinut Romania cu sufletul la gura (vezi dosarul Arafat, Pomohaci sau Lucan), noi suntem cei ce am sustinut micile afaceri locale fara sa pretindem un ban, noi ne-am asumat lupta impotriva gulerelor albe din Cluj (iar greii s-au strans in haitele lasitatii ca sa ne izoleze), noi am fost ultimul sprijin pentru cei abuzati, noi am fost cei ce am schimbat perspectiva unor cazuri celebre in care verdictul aproape ca era dat deja (vezi cazul Anna Horvath), noi suntem cei ce zi de zi ne-am straduit sa scuturam sita realitatii si sa alegem dumele de manipularile ascunse cand, prin editorialele excelente ale lui Victor Lungu, v-am aratat ca Adevarul e o faina fina ce ne poate scapa printre degete, noi suntem cei care am si gresit, dar care nu ne-am smiorcait cautand scuze, noi suntem cei care nu ne-am vandut pe 3 lei politicienilor.

Ziar de Cluj are in istoria lui interna momente telenovelistice, cand ne-am certat ca chiorii pentru un principiu, dar si momente in care ne-am tinut unii altora spatele tot pentru el, principiul. Are despartiri, reveniri, iubiri, chefuri, momente de criza, insa zgomotul general este ala al veseliei si al iubirii pentru aceasta meserie incredibil de speciala.

Pentru cei care au fost si cei care sunt acum in slujba Ziar de Cluj, jos cu cloapa.

La multi ani! capata un sens concret, fiindca ziaristii au vieti scurte si pline. Dar munca lor efemera, uitabila mai repede decat un apus, pastreaza acelasi rost inalt: sa va deschida ochii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *