In vizor

Unde-i lege, nu-i tocmeala. Festivalul Untold incalca grav siguranta, ordinea si linistea publica

In cursul zilei de azi, Ziar de Cluj a publicat un articol cu privire la legalitatea sau ilegalitatea desfasurarii unui eveniment privat pe spatiul public. Dupa multe cautari, interpelari, discutii, analize, am reusit sa identificam legile care ofera temei pentru autorizarea festivalului Untold. Desigur, aici ne-a ajutat viceprimarul Dan Tarcea, care in bunavointa lui, ne-a pus la dispozitie legile potrivit carora oricine poate organiza evenimente private pe spatii publice. E vorba de Legea 60/1991, cu modificarile si completarile ulterioare prin legea 31/2004, care face referire la manifestarile publice.

In momentul de fata avem oficial temeiul legal. Sa vedem, insa, unde, cum si in ce fel se aplica el. Desigur, oricine acceseaza legile in cauza, va observa ca acestea nu se refera la manifestarile publice si nici la festivaluri sau alte cele ci, culmea, se refera la organizarea si desfasurarea adunarilor publice. Desi si festivalul este un fel de adunare publica, din articolul 2 al legii remarcam:

„Adunarile publice trebuie sa se desfasoare in mod pasnic si civilizat, cu protectia participantilor si a mediului ambiant, fara sa stanjeneasca folosirea normala a drumurilor publice, a transportului in comun, cu exceptia celor autorizate, functionarea institutiilor publice sau private, a celor de invatamant, cultura si sanatate, a unitatilor economice ori sa degenereze in actiuni turbulente de natura a pune in primejdie ordinea si linistea publica, siguranta persoanelor, integritatea corporala, viata sau bunurile acestora ori ale domeniului public, si nu pot fi continuate dupa ora 23:00, caz in care intra sub incidenta dispozitiilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Stim de anul trecut ca festivalul s-a prelungit in fiecare seara pana dimineata, zgomotul deranjand linistea publica. Acelasi lucru se va intampla si anul acesta. Culmea, anul trecut Untold nu a primit nicio amenda, chiar daca e clar ca lumina zilei ca a incalcat legea care stipuleaza ca evenimentele trebuie sa se incheie la ora 23:00. Ramane de vazut daca Untold SRL va fi sau nu sanctionat pentru faptul ca incalca legea nr 61/1991 (daca o va incalca), privind normele de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice. Si pentru ca tot discutam de „degenerarea in actiuni turbulente de natura a pune in primejdie ordinea si linistea publica, siguranta persoanelor, integritatea corporala, viata sau bunurile acestora ori ale domeniului public”, nu putem sa nu ne intrebam cum se face ca datorita acestui eveniment, in momentul de fata pietonii isi pun in pericol viata, fiind nevoiti sa circule pe linia de tramvai, asa cum s-a relatat astazi in Ziar de Cluj. Din punctul nostru de vedere, edilul Emil Boc se face si el partas la punerea in primejdie a ordinii si linistii publice. La articolul 10 din lege se mentioneaza urmatorul fapt:

„Primarul localitatii, la propunerea comisiei de avizare, poate interzice organizarea adunarilor publice atunci cand:
    a) detine date de la organele specializate, din care rezulta ca desfasurarea acestora ar duce la incalcarea prevederilor art. 2

Desigur ca Primarul detine date clare si sigure ca siguranta si ordinea publica sunt incalcate (din ce interpretam ca ne spune legea citata mai sus, raportat la plangerile cu privire la zgomotul produs in timpul festifalului), insa nici anul acesta nu a luat nicio masura, mai mult, pare ca a acordat mai multe drepturi firmei Untold SRL pentru petrecerea privata din Parcul Central al orasului.

Mergem mai departe si aflam la articolul 12 urmatoarele:

„Organizatorii adunarilor publice sunt obligati:
e) sa achite anticipat, pe baza de deviz si factura, contravaloarea serviciilor si a amenajarilor solicitate consiliilor locale pentru desfasurarea normala a adunarilor publice

O remarca interesanta in conditiile in care datoriile de anul trecut inca nu au fost platite fata de Primarie, chiar daca organizatorul Bogdan Buta s-a spalat pe maini de fundatia cu care a facut festivalul anul trecut, si a venit de nou si imaculat cu un sereleu. Dan Tarcea mentiona ca, in baza Hotararii de Consiliu Local nr. 412/2015, Untold va plati o chirie pentru utilizarea spatiului din parcul Central. Aici punem accent pe faptul ca legea, pe care chiar viceprimarul ne-a pus-o in fata, spune ca datoriile pentru serviciile solicitate trebuie achitate anticipat, adica inaintea evenimentului. Ne intrebam pe aceasta cale daca Untold a platit ceva pana acum catre Consiliul Local. Seria de aspecte pe care vrem sa le lamurim nu se opreste aici. HCL 412/2015 face de fapt referire la impozitele si taxele locale si nicidecum la inchirierea unui spatiu public.

Si, totusi, ce si cate taxe va trebui sa plateasca Untold pentru festival?

1. Taxa pentru eliberarea amenajarii de tabere de corturi, casute sau rulote ori campinguri, 2% din valoarea autorizata a lucrarilor in constructii;

2. Taxa pentru autorizarea amplasarii de chioscuri, containere, tonete, cabine, spatii de expunere, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame situatie pe caile si in spatiile publice in valoare de 7 lei;

3. Pentru desfacerea de produse ce fac obiectul comertului strada. Pentru comercializarea de produse specifice pe obiecte de mbilier stradal de tipul: dozatoare, vitrine frigorifice, autovehicule de tip cmercial, precum si alte aparate standadizate, cu exceptia rultelor de orice tip, 0.56 lei/mp/zi;

4. Pentru desfacerea de produse ce fac obiectul comertului stradal la sarbatori religioase, sarbatori populare, la festivaluri, targuri, la evenimente promotionale, sportive si culturale (inclusiv parcuri distractive, spectacle de circ, etc) pentru o perioada de maxim 4 luni, 0.36 lei/mp/zi.

Am face o socoteala a sumei de bani pe care ar avea-o de platit cei de la Untold catre Primarie, la care sa adaugam si datoriile de anul trecut, insa, din pacate, nimeni din Primarie nu a stiut sa ne spuna cat din Parcul Central e, vorba vine, „inchiriat”, cate vitrine, cate containere, cate chioscuri, cate obiecte de mobilier au cei de la Untold. Vom face o solicitare in acest sens, pentru a ne lamuri, mai ales ca, tot potrivit legii, firma Untold SRL e obligata sa plateasca aceste taxe in maxim 15 zile de la data comunicarii fisei de calcul.

„Pentru desfacerea de produse ce fac obiectul comertului stradal in constructii provizorii pentru care nu se detine autorizatie de construire sau pentru care nu se detine abonament de valabilitate pentru orice constructii cu caracter provizoriu executate fara autorizatie de construire, altele decat cele prevazute anterior, termenul de plata este de 15 zile de la data comunicarii fisei de calcul emisa in baza procesului verbal de constatare intocmit de catre reprezentantii Politiei Locale. Neresepectarea termenelor precizate anterior, atrage dupa sine plata majorarilor de intarziere, prevazute de legislatia in vigoare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *