Barometrul INSCOP Research masoara optiunile romanilor pentru alegerile locale de anul viitor: ar prefera ca actualul primar sa-si mai adjudece un mandat sau ar prefera o personalitate independenta? 53,1% dintre romani spun ca ar vota pentru functia primar la urmatoarele alegeri locale o personalitate locala independenta, fara legaturi cu partidele actuale, iar aceasta tendinta este mult mai prezenta in Banat-Crisana-Maramures si in Transilvania.
43,9% din respondenti cred ca primarul in functie va fi reales daca va candida in 2016, scrie adevarul.ro. 36,4% cred ca nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu stiu/ nu raspund. Practic, avem 56,1% dintre posibilii alegatori „ostili” actualilor primari (cifra ii include, e drept, si pe cei dezinteresati de procesul electoral local din 2016).
Raspunsurile sunt concordante cu preferinta electorala proprie a subiectilor in aceasta problema: 43,5% spun ca ar vota in 2016 cu primarul in functie daca ar candida, 38% nu ar mai vota, 18,4% nonraspunsuri. Desigur, este de presupus ca multi oameni au tendinta de a confunda propria opinie cu cea generala, publica. 53,1% dintre romani spun ca ar vota pentru functia primar la urmatoarele alegeri locale o personalitate locala independenta, fara legaturi cu partidele actuale. 22,4% spun ca nu ar vota un independent ca primar – 24,5% nu raspund.
Darie Cristea, coordonator de proiecte Inscop Reseach: „Desigur, scenariul are un grad mare de indeterminare – nemultumirea fata de clasa politica are un rol semnificativ aici, pe de alta parte, a vota un independent ca alternativa la candidatii propusi de partidele actuale este o varianta a carei punere in aplicare depinde „pe teren” si de prestatia efectiva a independentului”. Datele arata ca disponibilitatea de a vota pentru primarie o persoana independenta de sistemul actual de partide creste o data cu nivelul de educatie.
De asemenea, cei cu venit mare au o tendinta semnificativ mai mare decat cei cu venit mediu sau mic de a acorda votul unui candidat independent la primarie. in urban exista o disponibilitate mai mare de a vota un independent, lucru explicabil daca ne gandim ca arondarea catre partide a candidatilor din rural este relativ generalizata. in Banat-Crisana-Maramures si in Transilvania apare o tendinta mai accentuata pentru votul acordat unui independent la locale decat in Moldova-Bucovina sau Muntenia-Oltenia-Dobrogea.