Editorial

Dupa blocurile mari, stau ei: PUG Mafia

Ati auzit, desigur, dumneavoastra ziaristii si dumneavoastra arhitectii, ca primarul Emil Boc s-a ciondanit cu arhitectul Serban Tiganas intr-o sedinta de Urbanism la Primarie, pe o problema privind un proiect ce ar trebui sa se construiasca in Gheorgheni. Spun doar ca ziaristii si arhitectii au auzit de aceasta problema, deoarece pe clujeni ii doare in cot de ceea ce se intampla cu orasul, injura abia dupa ce cate un constructor le tranteste cate un P+9 langa geamul de la bucatarie.

In fine, ca sa nu ne mai lungim, ca tot e sfarsit de saptamana, va spun eu, dragi cititori, ca Emil Boc a refuzat un proiect pe suprafata de 10.000 de metri patrati ai fostului patinoar din Gheorgheni, pentru ca nu i s-a parut in regula propunerea, argumentul pentru care a refuzat toate astea fiind un nou instrument de masura, inedit in urbanistica mondiala: bunul simt.

Bunul simt al taranului din Rachitele, venit la oras ca sa devina avocat, ne-ar fi cucerit acum 10 ani inimile, dar nu in 2014. In 2004, clujenii l-au votat pe Boc pentru bunul simt, dar tot ce s-a intamplat cu orasul intre timp nu a fost altceva decat o nesimtire pe care Emil Boc, cu sau fara Apostu si minus anii in care a fost la Guvern, a patronat-o lipsit de cel mai elementar bun simt.

Emil Boc vorbeste despre bunul simt in urbanism, cand, de la fereastra casei unde locuiesc cu chirie, imi vad dimineata vecinul de bloc scarpinandu-se in cur, la tigara. Iar eu nu stau in Apahida, ci intr-un super-cartier al orasului.

Emil Boc vorbeste despre bun simt in fata lui Tiganas si refuza proiectul unui investitor, cand, in ultimii 10 ani, numai arestarea lui Apostu i-a potolit pe oameni precum Petrina Junior si Senior, Dumitras, Dorin Bob, Bordea sa faca ceea ce vor cu orasul, construind cat au vrut ei, cu CUT-uri de cat au vrut ei si cu POT-uri de cat au vrut ei (CUT – Coeficientul de Utilizare a Terenului, POT – Procentul de Ocupare al Terenului). In cazul unui om de afaceri, nu-i dau numele, aproape ca s-a trecut peste trotuar cu proiectul acceptat, ca sa i se implineasca voia POT-ului. Speriat de faptul ca PUG-ul s-ar putea, totusi, aproba, multi dintre cei de mai sus si-au aranjat apele direct la doamna Ligia Subtirica, jucand Marocco cu zonele de impact si schimband piesele din puzzle-ul urbanistic astfel incat sa nu fie pagubiti in urmatorii 120 ani, daca vor vrea sa construiasca ceva, in detrimentul fraierilor care nu au avut pile sa deschida cu capul usa de la Urbanism.

Emil Boc vorbeste despre bun simt in urbanism cand oameni ca Radu Vlas, apropiati de partid atat prin contracte publice, cat si sponsorizari, au pus laba pe parkinguri – cum e cel din Mihai Viteazu, si au construit P+ cate etaje a vrut muschiul lor, sfidandu-i pe cetateni.

Ii reamintesc domnului Emil Boc de podul N din Manastur, unde acelasi Radu Vlas va construi, cu mult bun simt, un falus imobiliar de P+25.

Emil Boc vorbeste despre bun simt si crede ca noi nu ne mai aducem aminte de marele om de afaceri Mihai Chezan, care a primit pe banda rulanta aprobari pentru proiecte si autorizari pentru tepele Tower, devenite acum niste carii ce strica orasul.

Urbanismul de bun simt al lui Emil Boc nu-i atinge pe fraierii de cetateni ce locuiesc pe strada Edgar Quinet si care, iarna, ar putea fi lesne considerati drept cetateni in situatii de urgenta, cand, inzapeziti, abia reusesc, bietii de ei, sa ajunga la serviciu.

Sa mearga domnul Boc, cu bunul simt pe buze, si in cartierul Buna Ziua, sa vada ce frumos s-au ridicat in cartier, in ultimii 10 ani, niste oratanii imobiliare si ce impact de bun simt au avut asupra orasului. Il rog pe domnul Boc sa imi explice si mie unde a fost bunul simt cand i s-a permis italianului de la Grand Hotel Italia sa ridice mega-cotetul ala imobiliar, impanat cu balustri cu design de Jibou.

Nici Tiganas, nici Borda nu sunt usi de biserica, in mod clar. Ei reprezinta niste investitori si datoria lor e sa propuna. Dar Emil Boc ii reprezinta pe clujeni, sau cel putin ar trebui sa o faca. Sa ai tupeu si sa vorbesti despre bun simt, tu, cel care l-ai acuzat pe Funar ca n-a fost in stare sa modernizeze PUG-ul si, la 10 ani, sa nu ai un PUG, e semnul foarte clar ca Emil Boc a ramas fara bun simt.

Planul Urbanistic Grotesc al lui Boc este compus din P + nesimtire si CUT de tupeu, iar eu sper ca Emil Boc sa nu mai fie niciodata autorizat ca primar in acest oras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *