Din oras

Daniel David: Așa cum am anunțat, mi-am depus candidatura pentru poziția de rector al UBB

Profesorul și psihologul clujean Daniel David, actual Prorector al Universității „Babeș-Bolyai”, și-a anunțat în mod oficial, marți, candidatura pentru funcția de rector al celei mai mari universități din țară. Astfel, după înscrierea în competiție a teologului Ioan Chirilă, și Daniel David a intrat oficial în concursul intern pentru cea mai înaltă funcție din UBB. 

CITEȘTE ȘI: Chirilă vs David: două candidaturi pentru rectoratul UBB

David a notat că programul de candidatură va fi făcut public din data de 1 februarie, atunci când începe în mod formal campania pentru rectoratul UBB. Până atunci însă, psihologul clujean a făcut o sinteză în privința programului său:

„Programul propus derivă dintr-o platformă participativă largă, astfel că vă mulțumesc tuturor celor implicați! Platforma nu țintește doar rectoratul UBB, ci servirea comunității noastre, prin propunerea/susținerea în diverse poziții de conducere/reprezentare a colegilor cărora le pasă de viitorul universității noastre, îl văd în context modern, european și doresc să se implice în această direcție”.

Daniel David a apreciat concursul pentru funcția de rector în termeni de colegialitate: 

„Atitudinea mea în timpul campaniei va fi că ceilalți candidați nu sunt contracandidații mei, ci colegii mei. Vom propune fiecare programe pentru comunitatea noastră, mai mult sau mai puțin similare, le vom dezbate între noi, iar programul ales de comunitate va da rectorul UBB. Sunt convins că știm să alegem ce este bine pentru comunitatea noastră, și anume viitorul și modernitatea UBB!”, a mai adăugat David. 

VIZIUNEA PROGRAMULUI ProUBB+

UBB – Universitate de clasă mondială (world-class) prin încredere și deschidere

Motto: Neminem Resideo (Fiecare are un rol important)

„Plasez candidatura mea la funcția de rector al Universității noastre în paradigma unei universități de clasă mondială (word-class), care să exprime, totodată, valorile noastre fondatoare și virtuțile care consider că trebuie să le fie asociate – Tradiție (prin Bun-simț) și Excelență (prin Raționalitate/Înțelepciune) -, în spiritul umanist modern al încrederii și deschiderii, pentru a genera o cultură organizațională a solidarității și cooperării, într-un cadru instituțional dominat de etică, un cadru menit să susțină apoi cu onoare și curaj misiunea noastră universitară.

Conform acestui program, excelența nu este un aranjament exclusivist, ci, într-o înțelegere umanistă, o formă incluzivă de a susține și stimula valoarea fiecărui membru activ al comunității academice. Mai precis spus, excelență înseamnă instituționalizarea unui standard înalt de calitate academică, pe care îl putem implementa în UBB, cu responsabilitate instituțională, rigoare administrativă și empatie colegială.

Urmând programul propus, UBB devine prima universitate a țării – generatoare de caractere și competențe, de buni cetățeni, fiind o sursă de bunăstare bazată pe cunoaștere pentru Cluj, pentru Transilvania și pentru întreaga țară, un reper fundamental în știința și cultura națională – și, totodată, o universitate de referință la nivel internațional, promovând cultura română și contribuind la dezvoltarea unei civilizații umane bazate pe cunoaștere.

Misiunea principală a UBB este aceea de a asigura un învățământ modern, centrat pe student prin excelența cunoașterii și formarea caracterelor, în care activitățile științifice, cultural-artistice și sportive se combină armonios în modelul academic al unei universități world-class, pentru a oferi oportunități de dezvoltare profesională și personală adaptate atât nevoilor/intereselor studenților, cât și nevoilor/vocației cadrelor didactice și cercetătorilor”, notează prorectorul UBB, Daniel David, pe blogul său personal. 

Programul detaliat al psihologului clujean poate fi consultat aici. 

Despre intenția psihologului clujean Daniel David de a candida pentru poziția de rector, Ziar de Cluj nota primele informații încă din vara anului trecut. De altfel, Daniel David nu este la prima încercare. În anul 2012, atunci când profesorul Andrei Marga își încheia mandatul de rector, iar Ioan Aurel Pop câștiga alegerile pentru rectoratul UBB, Daniel David s-a aflat printre candidați. 

Acum, după înscrierea oficială a președintelui Senatului UBB, teologul Ioan Chirilă, în competiția pentru rectoratul UBB, și candidatura psihologului Daniel David a fost lansată în mod oficial. 

Viitorul rector al Universității Babeș-Bolyai urmează să fie ales prin vot direct în 3 martie 2020. 

 

 

sursa foto: danieldavidubb.wordpress.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *