Anchete

Cum sprijină Primăria Cluj-Napoca artiștii clujeni? Oferind 10 000 de lei din banii publici unei asociații și unei artiste din Șimleu Silvaniei

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale”. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă sumele propuse de Primărie sunt de „numai” peste un milion de euro.

Proiectele care primesc finanțare nerambursabilă de la bugetul local ar trebui să fie unele locale, nu doar în sensul că se vor desfășura la Cluj. Pentru că aceste proiecte sunt sponsorizate din banii clujenilor plătitori de taxe și impozite, ele ar trebui măcar să fie realizate de către clujeni pentru ca, în acest fel, să fie sprijinită cultura locală. Cu toate acestea, în anul 2017, va primi bani de la Primăria Cluj-Napoca și Asociația Culturală Cânt de Dragul Inimii Șimleu Silvaniei, pentru proiectul „Vin acasă de Crăciun”. Asociația a cerut 72 000 de lei, dar Primăria a propus „doar” 10 000 de lei. 

„Vin acasă de Crăciun” este numele albumului de colinde al unei voci de aur a Sălajului, născută și șlefuită la Șimleu Silvaniei, Vlăduța Lupău. Pe site-ul asociatii.net găsim Asociația Culturală Cânt de Dragul Inimii Șimleu Silvaniei cu sediul în județul Sălaj și cu numărul de telefon 0745660672, care îi aparține lui Lupău Marioara, conform rezultatelor aplicației mobile Sync.ME, care afișează numele persoanei apelate (doamna Lupău nu a răspuns inițial apelului nostru).

Ulterior publicării acestui material, Marioara Lupău ne-a contactat, confirmând că dânsa, împreună cu fiica sa, se ocupă de această asociației, cu sediul în Șimleu Silvaniei, proiectul finanțat de Primăria Cluj-Napoca reprezentând spectacolul fiicei:

„Este proiectul ei pe care de vreo doi ani îl face cu spectacolul respectiv, anul trecut a fost la Teatrul Național.”

Lupău Mariana, mama solistei, întrebată dacă dânsa conduce Asociația, ne-a răspuns:

„Bine, și eu sunt (râzând)… sunt! Dar ea este! Da, ea este! Suntem din Șimleu Silvaniei, sigur că da!”

Cu albumul de colinde „Vin acasă de Crăciun”, Vlăduța Marioara Lupău a mai concertat în Cluj-Napoca în anii trecuți, iar acum a venit momentul ca noi toți să finanțăm aceste concerte, prin intermedierea generoasă a Primăriei Cluj-Napoca, ce astfel înțelege să sprijine artiștii autohtoni. În anul 2015, într-adevăr, tânăra artistă, născută în anul 1991 în Șimleu Silvaniei, unde s-a și format muzical, a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj, conform informațiilor din graiulsalajului.ro. Conform paginii sale de Facebook, Vlăduța Lupău este și prezentatoare la Hora TV din Zalău.

După ce a scos la mezat Piața Unirii, făcând-o cadou unei firme din Ploiești, pentru ca aceasta să organizeze Târgul de Mărțișor în defavoarea meșteșugarilor clujeni, acum Primăria Cluj-Napoca oferă fonduri publice nerambursabile unei asociații din Șimleu Silvaniei, pentru un eveniment muzical susținut de o artistă pe care sălăjenii o revendică drept vocea de aur a județului lor. Probabil că Clujul nu mai are artiști autohtoni, iar Consiliul Local, constatând că nu mai există tineri cântăreți clujeni pe care să îi sprijine cu fonduri provenite din taxele și impozitele locale, a considerat că este cazul să îi hrănim cu bani publici pe artiștii din județele învecinate. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *