Din oras

Condamnarile sefei DNA Cluj, Elena Botezan. Este unul dintre cei mai eficienti procurori din afara Bucurestiului

Elena Botezan are o vechime ca procuror de peste 16 ani, indeplinind aceasta functie, succesiv, la Parchetul de pe langa Judecatoria Turda si de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca. Din 15 decembrie 2005, lucreaza ca procuror la DNA Cluj, iar din 2009 conduce structura. In 2013, cand i-a expirat mandatul de trei ani, a fost reinvestita in functie de catre Consiliul Superior al Magistraturii. De-a lungul vremii, numele i-a fost asociat cu cel al fostului sef al DNA, Daniel Morar, despre care se spune ca a protejat-o si a ghidat-o in cariera sa. Elena Botezan nu si-a batut joc de acest sprijin si nici de meserie: nume marcante ale Clujului au  ajuns dupa gratii, multe fiind condamnate definitiv in urma investigatiilor sefei DNA Cluj, Elena Botezan.

In mediul de Justitie, se spune ca Botezan va fi o optiune extrem de serioasa la expirarea mandatului Laurei Codruta Kovesi. Spre deosebire de alti sefi de structura, Botezan are un CV impresionant de lucrari soldate cu condamnari in varii domenii de coruptie, dar si din aproape tot spectrul politic.

 

 

Dosarul Virgil Pop – cinci ani inchisoare cu executare

Deputatul Virgil Pop a fost printre primele cazuri de coruptie care a zguduit orasul de pe Somes. Fostul consilier judetean a fost condamnat definitiv in martie 2012 la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si spalare de bani. Potrivit dosarului, Virgil Pop, in perioada decembrie 2007- februarie 2008 a pretins 80.000 de euro pentru facilitarea unor contracte prin influenta pe care o avea in Consiliul Judetean in favoarea denuntatorului cu Electrica Bucuresti si Transilvania Nord. Penelistul turdean a fost primul parlamentar roman adus cu duba din arestul DNA pemtru a-si prelua mandatul si primul condamnat definitiv in timpul mandatului. Pop va putea intra in comisia de eliberari conditionata abia in anul 2015.   

 

Dosarul Traian Maris –  3 ani si 10 luni de inchisoare cu suspendare

Traian Maris a fost acuzat de procurorii DNA Cluj pentru luare de mita. Dosarul acestuia a fost dijuns dintr-un alt dosar care il avea in vizor pe Ioan Morar fostul sef al Directiei Silvice Cluj. Conform procurorilor, Traian Maris cerea  bani padurarilor pentru avizarea favorabila a controalelor dispuse in cantoane si  pentru a le asigura pastrarea locurilor de munca. Maris le cerea padurarilor cate 20.000 de euro anual platibili in doua rate pentru fiecare district al Directiei Silvice Cluj. Pentru ca si-a recunoscut faptele in timpul anchetei, Traian Maris a beneficiat de clementa din partea instantelor fiind condamnat definitiv de catre Înalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani si zece lui de inchisoare cu suspendare conditionata si interzicerea dreptului de a mai ocupa o functie de conducere.

 

Dosarul Radu Bica –  5 ani de inchisoare cu executare pentru fostul vice CJ si 3 ani cu suspendare pentru Aspazia Droniuc

Radu Bica a fost arestat la 1 noiembrie 2011 intr-un dosar de luare de mita in urma unui flagrant. Denuntatoarea Aspazia Droniuc a afirmat la vremea respectiva ca i-a dat fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean suma de 43.000 de lei. Banii au  fost ascunsi de Radu Bica intr-un apartament incredintat cu  titlu gratuit de catre Stefan Cadar, patronul firmei Fany. Din rechizitoriul procurorilor DNA a reiesit faptul ca Radu Bica a pretins in cursul  lunii octombrie 2011suma de 20.000 de euro de la invinuita Aspazia Droniuc. Motivul pentru care Bica a primit prima transa de bani a fost ca urma sa ii furnizeze lui Droniuc informatii care sa ii faciliteze acesteia castigarea serviciilor de mentenanta la stadionul Cluj Arena. In cadrul aceluiasi dosar Aspazia Droniuc a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita.

 

Dosarul Sorin Apostu  –  4 ani si jumatate de inchisoare cu executare

Sorin Apostu a fost acuzat de catre sefa DNA Cuj, Elena Botezan, pentru fapte de coruptie. In dosar au mai fost  acuzati Monica Apostu, sotia fostului primar PDL, si omul de afaceri Calin Stoia. Trimiterea in judecata a lui Sorin Apostu a fost pentru luare de mita in forma continuata, complicitate si instigare la fals sub semnatura privata, complicitate si instigare  la spalare de bani in forma continuata si primire de foloase necuvenite.In urma cu cateva zile  Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca pentru faptele comise Apostu sa primeasca 4 ani si jumatate de inchisoare cu executare. Sotia lui, Monica Apostu, de profesie avocat, a primit 3  ani de inchisoare cu suspendare, iar omul de afaceri Calin Stoia a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare.

 

Dosarul mita la BAC 2010

Ioan Rus, director la Grupul Scolar „Alexandru Borza”, a fost acuzat de trafic de influenta, fals material in inscrisuri oficiale si sustragere sau distrugere de inscrisuri, toate in forma continuata. Alaturi de acesta a fost pus sub acuzatie si Ioan Vaidahazan, director adjunct la Liceul Edmund Nicolau din Cluj-Napoca, pentru de luare de mita, sustragere sau distrugere de inscrisuri si complicitate la fals material in inscrisuri oficiale, toate in forma continuata. Ioan Rus a pretins de la candidatii la bacalaureat si parintii acestora sume cuprinse intre 1000 si 1300 de euro, primind in total 10.600 euro cu promisiunea ca va interveni pe langamembrii Comisiei de bacalaureat. Banii colectati de la candidati de catre Ioan Rus au fost impartiti cu Ilie Cornoiu,  presedintele Comisiei de bacalaureat de la Grupul Scolar Alexandur Borza, fost consilier judetean. Ioan Vaidahazan, inculpat in acelasi dosar, a primit 400 de euro de la un candidat pentru a-l ajuta sa promoveze problele scrise la examen. Pentru faptele comise, Ioan Rus a fost condamnat la 2 ani si 3 luni de inchisoare, iar  Ioan Vaidahazan la 2 ani si 8 luni de inchisoare, cu executare. In acelasi dosar, Dorel Avram, directorul Scolii particulare „Didactica Nova”, a fost condamnat  la 1 an si 9 luni cu suspendare, dar cu o perioada de probatiune de 3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *