In vizor

Clujenii, virusați de isteria măștilor de protecție – stocuri epuizate la prețuri exagerate

Coronavirusul nu a îmbolnăvit încă pe nimeni la Cluj, dar și-a aruncat, ca zmeul din poveste, înaintea sosirii, buzduganul spaimei. Și clujenii au fost virusați de isteria măștilor de protecție, care a cuprins toată țara. În farmacii, stocurile au fost epuizate.

Pe pagina celui mai mare magazin online din România, un set de 50 de măști chirurgicale ajunsese să coste 499 de lei. Iar astăzi produsul este indisponibil, așa cum e pe aproape toate site-urile care vând măști de protecție. Înainte de răspândirea coronavirusului, un set costa în jur de 20 de lei. Sau 50 de bani bucata. Acum prețurile au crescut până la cer. Vorba românului: „Nu sunt proști cei care cer…”

„Nu avem măști de protecție”

La Cluj, măști de protecție nu se mai găsesc în farmacii. Ziar de Cluj a găsit astăzi stocurile epuizate la toate farmaciile aflate în zona Pieței Mihai Viteazul. Am vorbit cu farmacistele ca simpli clienți și astfel am aflat că unele farmacii nu mai au deloc stocuri de măști de ieri, iar altele de o săptămână.

„Nu mai avem deloc măști de protecție, că a cumpărat un mare magazin online tot, de la toți distribuitorii! Noi aveam la 20 de lei setul, online se vând cu 500 de lei! Am sunat, nu avem de unde să ne refacem stocurile, nu mai au nici distribuitorii!”, am aflat la prima farmacie.

La a doua, măștile de protecție nu se mai găsesc de săptămâna trecută:

„Nu mai avem. Înainte erau 50 de bani bucata. Nu am mai primit de o săptămână”, ne-a informat farmacista.

La a treia farmacie, primiseră astăzi măști de protecție, la 3 lei bucata, dar s-au cumpărat toate, așa că nici aici nu mai aveau:

„Am primit astăzi, dar s-au terminat!”

La a patra farmacie, angajatele erau revoltate de prețurile de speculă care se practică deja pentru măștile de protecție:

„S-au terminat de câteva zile! Încercăm de două zile să facem rost de măști, dar nu găsim de unde, nu mai sunt nici în depozite! Am văzut că există online la 500 de lei setul, dar înainte 50 de lei ieșea setul de 100 de măști. Și la noi ce s-au mai găsit, dar au fost foarte puține, 6 măști la 50 de lei. S-au scumpit de când a început nebunia cu coronavirus. Sunt medici stomatologi care nu au de unde să își ia și caută disperați sau studenți la medicină, care au nevoie de măști și mi se par aberante prețurile care se practică pe internet! Ar trebui să existe niște limite. Ultima dată când am primit au fost 90 de bani bucata, cum să practice acum un adaos atât de mare?! Trebuie să fie o limită undeva! Cele cu elastic, și în farmacii, s-au mărit la 2 lei 50, dar tot este foarte mult!”

La a cincea farmacie, pentru ca să nu le mai deranjeze inutil clienții, farmacistele au afișat mare pe ușă: „NU avem MĂȘTI de protecție”.

EMag a anunțat că a cumpărat tot ce se putea găsi

Conform Agerpres, retailerul online eMag a anunțat astăzi că va suporta diferenţa dintre preţul de achiziţie a măştilor medicale şi cel la care clienţii le pot cumpăra, astfel încât tariful final va fi de 3 lei/bucată, de la 7 lei/bucată:

„În ultimele zile, pe fondul discuţiilor referitoare la riscul crescut de infecţie cu Covid-19 (Coronavirus) în rândul populaţiei, stocurile de măşti medicale la preţurile obişnuite s-au epuizat. În aceste condiţii, am văzut cu toţii o creştere foarte mare a preţurilor la aceste produse care erau vândute de selleri prin platforma marketplace şi am identificat câteva soluţii care să rezolve situaţia actuală, în beneficiul clienţilor. Dată fiind amploarea fără precedent a cererii pentru astfel de produse am identificat stocuri în România şi am cumpărat tot ce se putea găsi în ţară, de la distribuitorii existenţi. Astfel, am achiziţionat măşti şi la preţul de 7 lei/bucata, însemnând 350 de lei setul de 50 de bucăţi, şi am decis să suportăm diferenţa de preţ în toată această perioadă astfel încât clienţii să le poată cumpăra la 3 lei bucata (…) Chiar dacă în magazinele online mari din Vestul Europei preţul pentru o mască a ajuns la 5 lei, iar în farmacii între 3-5 lei sau stocurile sunt epuizate, eMag va subvenţiona costul pe perioada crizei de măşti medicale”, se arată într-un comunicat de presă al eMag.

Reprezentanţii retailerului online precizează, totodată, că au identificat stocuri de măşti medicale în Turcia, Macedonia şi Ucraina, pe care le aşteaptă în zilele următoare în depozitele eMag.

Creșterea excesivă a prețurilor, investigată de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei investighează creşterea excesivă a preţurilor la produsele şi echipamentele de protecţie medicală. Companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, dacă se dovedeşte că au încălcat legea.

„Nu este normal ca unele companii să profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat. (…) Investigăm comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în contextul majorării excesive a preţurilor acestora. Dacă vom constata încălcarea regulilor de concurenţă, aşa cum ştiţi, companiile implicate riscă amenzi care pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri”, a precizat Bogdan Chiriţoiu, şeful Consiliului Concurenţei, citat de către Agerpres.

Adevăratele măsuri de prevenție

Măști momentan nu se mai găsesc, dar nu este cazul să vă panicați. Pentru a evita îmbolnăvirea cu Coronavirus este necesară respectarea unor reguli simple. Recomandarea vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății:

Regulile care trebuie respectate sunt următoarele:

Spălați-vă pe mâini, frecvent, cu apă și săpun!

Asigurați-vă că este bine gătită carnea!

Acoperiți-vă gura și nasul atunci când tușiți și strănutați!

Evitați atingerea ochilor, nasului și a gurii!

Evitați contactul direct, neprotejat, cu animalele vii și suprafețele ce intră în contact cu animalele!

Evitați contacul direct cu orice persoană care are simptome de răceală sau gripă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *