In vizor

Cladirea de pe Avram Iancu, demolata ilegal. Autoritatile vor depune plangere penala

Casa de pe strada Avram Iancu, numarul 25, demolata in week-end pentru a face loc hotelului de 100 de camere a milionarului sibian Dumitru Ghise, a fost distrusa ilegal, spun autoritatile. Astfel ca acum proprietarului care s-a grabit sa intre cu buldozerul in cladire i se pregateste o plangere penala.

Autorizatia de desfiintare a casei s-a eliberat de catre Primarie in 4 iunie 2014, dupa ce Dumitru Rodean, beneficiarul proiectului, a obtinut si avizul Comisiei de Monumente in toamna anului trecut. Sursele Ziar de Cluj arata ca dupa ce Comisia Zonala a Monumentelor le-a dat aviz negativ pentru demolare, Rodean a contestat decizia la Ministerul Culturii, de unde mai apoi cei de la Cluj au primit instructiuni procedurale, dandu-le in final avizul pozitiv.

Potrivit legii, beneficiarul autorizatiei de desfiintare a constructiei trebuie sa comunice Primariei data inceperii demolarii, tocmai pentru ca asta sa poata fi supravegheata, avand in vedere ca partea din spate era lipita de Zidul Cetatii. Interesant este ca data stabilita de beneficiar pentru inceperea lucrarilor este cea de astazi, adica 16 iunie 2014, ora 08:00. Cu toate acestea lucrarile de demolare au fost incepute vineri – 13 iunie. In jurul orei 14:00 a fost sesizata politia cu privire la faptul ca acoperisul cladirii a fost desfiintat.

Inspectorii Politiei Locale de la Serviciul Control Urbanism si Disciplina in Constructii au constatat ca “se executau lucrari de desfiintare imobil in baza autorizatiei de desfiintare nr.39 din 04.06.2014. Lucrarile erau in desfasurare, fiind desfiintate acoperisul total si partial tavanul de la ultimul nivel” si au dispus “oprirea imediata a lucrarilor pana la clarificarea situatiei imobilului, avand in vedere ca statutul a fost schimbat”.

Administratorul societatii Szabi & Bogi Construct din Sic, Ioan Biro, a semnat procesul verbal de constatare, iar o zi mai tarziu jumatate de cladire a fost daramata.

Proprietarii nu au tinut cont nici de comunicarea facuta catre Primarie, potrivit careia trebuiau sa inceapa lucrarea astazi, nici de masurile impuse de Politia Locala vineri, iar sambata au demolat jumatate din casa. Pe cand a ajuns din nou politia la fata locului, nu mai era nimeni acolo.
Sursele Ziar de Cluj spun ca proprietarii s-ar fi grabit sa demoleze casa pentru ca au aflat de procedura de clasarea imobilului ca monument istoric. O adresa in acest sens a fost trimisa catre Dumitru Rodean din partea Directiei Judetene de Cultura joi, cu o zi inainte de inceperea demolarii. Cel mai probabil, arata sursele, s-a dorit demolarea cladirii inaintea primirii adresei, pentru ca potrivit legii “de la data comunicarii si pana la publicarea ordinului de clasare sau pana la comunicarea neclasarii, dupa caz, dar nu mai mult de 12 luni, bunului imobil in cauza i se aplica regimul juridic al monumentelor istorice”, prin urmare nu se mai putea demola.

“Ma asteptam sa conteste in contencios decizia de declansare a procedurii. Am facut constatarea a ceea ce s-a intamplat, urmeaza sa facem o plangere penala”, a declarat pentru Ziar de Cluj Victor Cublesan, directorul Directiei Judetene de Cultura.

Reprezentantii Primariei promit masuri dure in acest caz, mai ales ca lucrarile au fost oprite de Politia Locala, iar a doua zi reluate fara nicio problema.

“Sunt indignata de situatie, nu poate fi sub nicio forma un precedent. Tocmai de aceea trebuie sa intervenim la modul cel mai strict in limitele legii, ceea ce inseamna ca atat Primaria, care a impus suspendarea imediata a lucrarilor, cat si Comisia Zonala a Monumentelor Istorice trebuie sa faca o plangere penala, iar dupa aceea justitia sa isi faca treaba. Daca nu, maine, poimaine oricine poate face ce vrea. Asa nu putem fi Capitala Culturala Europeana. Trebuie sa colaboram, nu este treaba unei singure institutii, trebuie sa colaboram ca sa statuam un exemplu si sa putem spune “Pana aici!”, a declarat viceprimarul Anna Horvath.

Foto: actualdecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *