Din oras

"Ciolacu îngroapă definitiv PSD Cluj! Ghiță Șimon, un păcălici ce minte că face alegeri interne. Nu vrea! Vrea doar un mandat de deputat pentru sine!" // Liviu Alexa – interviu fulminant!

Când lucrurile începeau să meargă bine în cea mai slabă filială din istoria PSD, adică la Cluj, a venit buzoianul Marcel Ciolacu, interimarul de la PSD, și și-a înfipt ghearele direct în beregata organizației, tocmind un prieten de șprițuri aterizat din Maramureș pe post de „coordonator” la PSD Cluj. Gheorghe Șimon, politician fără realizări, se apucă și dă interviuri prin presa locală despre „strategii”, despre „haosul” din filiala, mințind ca o mazetă că e preocupat de binele organizatiei. În fapt, de la „numire”, Șimon este absent din viață partidului în plan local, ba, mai mult, în loc să curețe partidul de trădători și sulfe, negociază venirea înapoi în filiala a lui Lăpușan, a Aureliei Cristea, a tuturor celor care au scuipat PSD și l-au trădat.

 

Rep: Cum comentezi ultimele evoluții din PSD Cluj?

Liviu Alexa: Evoluții? Poate involuții, fiindcă numirea amicului de sprițuri al domnului Ciolacu pe post de coordonator la Cluj, asta înseamnă! Iar tot ce a făcut Gheorghe Șimon în ultimele două săptămâni însemană un mare pas înapoi. Să mă explic.

La prima mea întâlnire și singura cu domnul Șimon, și am martori pentru asta, domnul Șimon mi-a povestit despre cum o să organizăm noi alegeri libere, fiindcă de aceea a fost trimis la Cluj, ca să fie un bun arbitru. Șimon a fluturat tema alegerilor sub nasul nostru și la singura ședință de Birou Permanent Județean, o întâlnire la care au participat câțiva dintre primari. Un amănunt interesant: și la întâlnirea cu mine, și la ședința de BPJ, Șimon s-a jurat țigănește ba pe viața nepoatei, ba pe viața mamei sale. Sigur, pe mine mă amuză că, în 2020, discursurile de genul lui Șimon se duc atât de jos, de parcă am fi la o taraba din Piața Ferentari, dar acesta e omul!

Timp de două săptămâni am stat să privesc ce vrea să facă acest domn, să văd cum vrea să acționeze, și acum pot să vă spun următoarele: tot ce se întâmplă la Cluj este un abuz politic, Marcel Ciolacu și Gheorghe Șimon nu au de gând să facă niciun fel de alegeri până după anticipate și locale. În fapt, acest lucru a fost rostit in CEx-ul de vineri, in fata liderilor PSD, fara ca Simon sa le poata argumenta celor din conducere de ce nu vrea sa faca alegeri interne, pe ce se bazeaza cand spune asta daca nu cumva pe discutiile avute cu Lapusan si nu cu Biroul permanent Judetean, in care tocmai intrasera si primarii, devenind practic Comitetul executiv Judetean.

Asistăm la ultimul act de batjocorire a filialei Cluj de către București. Ciolacu dorește control total pe delegații clujeni ce vor participa la congres. Șimon i-a promis că pune batista pe țambal și că nu vor fi alegeri, cerându-i la schimb lui Ciolacu să-i ofere locul întâi la Camera Deputaților pe Cluj, adică să avem un implantat din alt județ care să reprezinte Clujul în Parlament. Ei bine, eu nu voi permite asta și vreau să îi conving și pe colegii mei primari și președinți de organizații locale să nu permită acest lucru.

S-a mai întâmplat în trecut ca Bucureștiul să pătrundă cu bocancii în viața filialei clujene și eu nu mă feresc să recunosc că și numirea mea de către Viorica Dăncilă poate fi citită în aceeași cheie. Însă e o mare diferență între a-l pune pe Alexa președinte interimar, mai ales că eu am demonstrat în patru luni că pot face împreună cu colegii mei treabă și alta e să pui un vemetic ca Gheorghe Șimon stăpân peste filială numai ca să își bată joc de clujenii din PSD și să-i fure bijuteriile: posturile de parlamentari. 

 

Rep.: Ce a făcut domnul Șimon în aceste două săptămâni din câte cunoști?

 

Liviu Alexa: Păi, din câte știu domnul Șimon nu a stat prea mult pe aici, dar cât timp a stat, în loc să vorbească cu Anca Ciubăncan, președintele Orgnizației Muncipale, în loc să vorbească cu Marius Farcas de la Huedin, cu Mihai Șandru de la Câmpia Turzii, Sebastian Câmpean de la Florești sau Răzvan Ciortea de la Turda, cu contabilul PSD Cluj, mai bine a preferat să vorbească cu trădătorii PSD-ului: cu Remus Lăpușan, cu Aurelia Cristea. A preferat să constituie o organizație paralelă cu PSD Cluj, lucru pe care eu îl consider profund greșit.

Cei care au plecat din PSD, trădându-l și scuipându-l, nu au ce să mai caute înapoi în partid, mai ales că ei sunt vinovații principali pentru starea în care a ajuns partidul la Cluj. Ghiță Șimon are tupeul să dea interviuri în presa locală și națională mimând implicarea: într-un interviu de săptămâna trecută spunea că a găsit haos în filială, ceea ce e o minciună sfruntată.

Acest om ne insultă inteligența și mie și primarilor PSD și membrilor simpli ai partidului. Să vă spun de ce. El este acelasi păcălici care în prima parte a anului 2019 a fost trimis de Liviu Dragnea ”să coordoneze” tot filiala clujeană în vederea organizării europarlamentarelor. Așa de bine le-a organizat că PSD Cluj a scos cel mai slab scor din istoria sa.

Țin minte că vorbeam cu primarii PSD din filială, și eram ziarist atunci, nu președintele partidului și îmi aduc bine aminte cum mulți dintre aceștia îl luau la mișto pe Șimon considerându-l un om slab. Văzând interviul de săptămâna trecută, pur și simplu nu vreau să îi permit acestui păcălici să șteargă cu radiera munca și realizările noastre din ultimele patru luni. Haos era când am ajuns eu în filială. Organizația Municipală era inexistentă, am refăcut-o. Organizațiile Locale nu avuseseră alegeri organizate în ultimii patru ani, le-am făcut. PSD Cluj avea datorii de 50.000 de euro, am inițiat un audit economic. PSD nu mai primise membri în organizație de multă vreme, am adus-o o grămadă de noi adeziuni în partid. În turul doi al alegerilor prezidențiale, în ciuda trendului puternic pro Iohannis, PSD Cluj cu mine la conducere a luat 70.000 de voturi.

Șimon își permite să vorbească despre haos? El care toate viața nu a condus nici macar o filială și și-a câștigat mandatele numai prin prieteniile de șprițuri pe care le-a avut cu securiștii și slugile lor??!

 

Rep.: De ce tot pomeneşti de șprițurile lui Șimon cu Ciolacu?

Liviu Alexa: Fiindcă sunt niște realități. De prin 2012 încoace, s-a constituit un grup de ”prieteni” compus din Șimon, Ciolacu, Sorin Grindeanu și mulți alții care au devenit în timp o haită dornică să acapareze PSD. Să ne spună domnul Șimon cu cine și-a petrecut Revelioanele în ultimii ani, dacă nu cumva tot cu Ciolacu și Grindeanu. Inclusiv pretinsa adversitate de azi între Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu trebuie privită în această nota. Sorin Grindeanu nu e altceva decât Marcel Ciolacu, dar cu alți stăpâni.

Poate mă enervez într-o zi și vă spun și numele stăpânilor pentru fiecare dintre aceștia ca să înțelegeți mai bine că ce face Sorin Grindeanu acum e doar un teatru de provincie, un teatru jucat ieftin. Ciolacu și Grindeanu sunt ghidonati de securiști: Ciolacu are niște schelete grele de tot în dulap, în timp ce Grindeanu se ascunde el în dulap, dacă e să ne aducem aminte de momentul ală penibil de la Palatul Victoria. 

 

Rep.: Cum ai caracteriza lunile petrecute în fruntea PSD Cluj?

Liviu Alexa: Nu am început prea bine, recunosc, cel puțin în relația cu primarii. O parte dintre ei au reacționat imediat împotriva numirii mele. Eu am luat-o puțin personal și regret, însă vreau să vă spun ceva. E o mare diferență între Liviu Alexa din septembrie și cel de acum din punct de vedere politic. Eu am intrat în această poziție ca jurnalist, nu știam limba politicienilor, însă acum, înțeleg mult mai bine inclusiv supărarea primarilor din septembrie. Ei nu au reacționat împotriva mea, ci ca un gest de revoltă împotriva intromisiunilor permanente ale Bucureștiului în viața filialei.

La fel au procedat primarii și când a fost numit Nasra.

Însă eu am decis să îmi asum lupta pentru independența Clujului cu mai multă tărie ca și predecesorii mei. Cred că în ultimele trei săptămâni am demonstrat prin gesturile, prin acțiunile și discursul meu că sunt bărbat și am curajul să nu mai las Bucureștiul să privească Clujul ca pe un vasal.

PSD Cluj a fost timp destul vasalul grupului de la Cluj și prea mul timp vasalul Bucureștiului. PSD Cluj are în interior primari, consilieri județeni, șefi de organizații foarte deștepți, nu e nevoie să ne spună Ciolacu cum să ne organizăm și nici să ne trimită coordonatori care să ne fure locurile în Parlament. Vedeți asta mi se pare mie îngrijorător și asta le-am spus-o și colegilor în mod public. Toți se gândesc să se rezolve mai repede problema nominalizărilor pentru Camera Deputaților și Senat, probabil ca să se mai pună niște oameni slabi care să ne reprezinte prost. Eu am întrebat și întreb din nou: mandatele de parlamentar sunt problema noastră? La organizația aceasta se mai gândește cineva? Acum patru luni am început un drum solid de refacere a structurilor interne de partid. În ultimele luni am redat speranța actualilor membri de partid, dar și simpatizanților că, la Cluj, lucrurile sunt pe care să se schimbe. Fac un apel public către primari și către președinții de organizații să gândească matur și să nu permită distrugerea PSD Cluj. 

 

Rep.: Cu primarii cum te înțelegei?

Liviu Alexa: Haideți să mărturisesc ceva: când am ajuns în această organizație, realitatea pe care nu o poate contesta nimeni este că primarii erau împărțiți în găști, în grupulețe, mulți dintre ei nu vorbeau unii cu alții, nu colaborau, ba chiar nici nu aveau numerele de telefon ale colegilor. În această filială, în loc să existe unitate și grup de presiune pe București, unii primari și-au construit relații personale la București, tragând bani publici și proiecte în defavoarea altor colegi de partid, iar lucru acesta a creat, pe bună dreptate, frustrare. Deputații pe care îi avea Clujul au ajutat doar anumiți primari să aplice pentru PNDL și FDI, iar alții au rămas de izbeliște ceea ce a creat încă un nivel de frustrare.

Cel mai probabil undeva între 8 și 11 primari vor pleca din PSD spre PNL în curând și, să fie clar, nu pentru că au ceva cu Alexa. Ci pentru că nu mai vor să fie ignorați de partidul pentru care au muncit și căruia i-au adus faima prin mandatele lor. Nu mai vor să fie ignorati de propriul partid cand ditamai guvernul PSD a acordat finantari mai mari penelistilor, nu mai vor sa fie ignorati cand se iau deciziile, supararile lor sunt profunde istorice și cronice. Mi-as dori din inima sa ii conving sa ramana, nu ma voi opri sa incerc acest lucru.

Apoi, mai este o categorie de primari foarte buni gospodari care iubesc acest partid și cu care am vorbit mult în ultimele luni. Oamenii aștia au proiecte europene, au schimbat radical fața comunităților, dar ei nu au fost niciodată incluși în deciziile județene. Pe ei nu i-a întrebat nimeni niciodată nimic și cred că are avea ce să spună.

În fine, mai există un grupuscul mic, foarte mic, de doi-trei primari eterni nemulțumiți cum e doamna Lucia Suciu, primărița de la Chinteni care este permanent în fruntea revoltelor sau a jocurilor de culise, inclusiv a poreclelor pe care le pune colegilor. Ea este ce care l-a poreclit pe deputatul Nasra ”Isis”, ea este cea care plânge cu lacrimi de crocodil spunând că își iubește colegii, pentru ca mai apoi să îi ponegrească. Cum o face si cu primarul Dejului, un edil cu multă forță politică și destoinic, pe care Suciu îl poreclește Năcăjel.

La ultima ședință, Lucia Suciu a avut tupeul să se strâmbe și să facă bruiaj în timpul discursului ținut de prefesorul Grigore Zanc pe care l-a făcut ”mort”, in conditiile in care Zanc a lansat-o pe Suciu in PSD si in cariera politica, iar Zanc este primul presedinte al filialei! Cand l-am rugat sa revina activ in viata politica, ma gandeam sa dau un semnal de respect pentru predecesorii nostri, nu ma gandeam ca va fi jignit de catre cei carora Zanc le-a desenat cariera! NU putem continua în felul asta. Nu putem continua cu hâra pe care unii o implementează în filială! 

Lucia Suciu este focarul de infecție al PSD Cluj, știu că o să se isterizeze că spun asta, dar consider că este decentă exprimarea, și ii transmit public că nu voi fi eu cel care să extirpe focarul de infecție, ci votul din iunie de la locale care îi va fi potrivnic și o va scoate din primărie. Am făcut tot ce am putut ca să discut cu această femeie. Mi-a cerut inclusiv să șterg un articol pe care îl scrisesem despre ea, pe care îl considera ofensator. Mi-am trecut peste inimă și am făcut-o doar ca să o conving să se concentreze pe viața de partid.

În fapt, Lucia Suciu este extrem de stresată, știe că va pierde în iunie la primărie și vrea să negocieze tare pentru un post de deputat, visul ei de peste un deceniu. Cred că Lucia Suciu nu este potrivită pentru Parlamentul României, dar asta este opinia mea de simplu membru.

Mesajul meu către primari nu s-a schimbat de acum o lună și până azi. Haideți să muncim pentru PSD, să renunțăm la șantaje și bârfe între noi și să construim ceva odată, pentru numele lui Dumnezeu, până acum doar s-a distrus. 

 

Rep.: Domnul Șimon spunea că pregătește liste da candidați pentru Consilii județene și locale, candidat la primărie și la CJ Cluj. Are soluții?

Liviu Alexa: Nu știu unde pregătește domnul Șimon aceste liste, știu că a fost doar o zi sau două la partid și că, în rest, s-a întâlnit mai mult cu trădători ai PSD decât cu membri.

Domnul Șimon nu e pregătit și nici nu vrea să reformeze filiala. Domnul Șimon l-ar vrea pe Remus Lăpușan adus înapoi pe post de candidat la Consiliul Județean Cluj. Între timp îl aburește pe Dan Tămaș, șeful DGASPC Cluj, că el va fi candidatul. Dar Șimon comite greșeli.

La finele săptămânii trecute i-a ordonat lui Dan Tămaș să participe la conferința de alegeri a Organizației PSD Ciurila, expunându-l în mod gratuit. Dan Tămaș nu este un funcționar oarecare, este un funcționar ce conduce una dintre cele mai importnate instituții din județ și o face foarte bine. Nu prezența lui acolo a fost o greșeală, ci faptul că, fără niciun fel de autorizare a unui for general PSD, și-a anunțat candidatura la Consiliul Județean PSD în fața colegilor, iar asta nu e bine deloc.

Eu consider că Dan Tămaș nu poate să facă afirmații cu angajament politic câtă vreme e funcționar acolo, iar eu o spun transparent, nu îl bârfesc ca restul colegilor mei. Nu consider că Dan Tămaș poate să fie impus de cineva filialei fără o minimă evaluare sociologică. Vă spun ceva, și pentru echipa mea de conducere compusă din Adrian Mlădinoiu și Mihai Mocanu, Dan Tămaș era o soluție pentru conducerea CJ, dar nu singura.

Personal, aș opta oricînd pentru candidatura lui Valentin Cuibus pe care îl consider mai matur politic și mai notoriu. Ca să nu existe discuții în acest sens, am propus ca, spre finele lunii martie, să facem o sondare sociologică și să vedem cum stă fiecare. Văd că nu s-a mai așteptat acest lucru. Oricum ar fi, o revenire în partid a lui Lăpușan și o eventuală candidatură la CJ din partea PSD ar însemna finalul oricărei inițiative de reformă a partidului.

Gheorghe Șimon și cu Remus Lăpușan se cunosc de multă vreme au avut o relație foarte… lucrativă. Știți cine l-a pus pe Lăpușan la Transgaz pe ordonanta 109 dându-i un salariu imens și posibilitatea de a nu fi demis decât la finalul mandatului? Chiar domnul Ghiță Șimon în calitate de ministru al economiei. 

De asta zic, nu îmi place să mă ia nimeni de prost. Prost e Gheorghe Șimon că face afirmații publice fără acoperire rușinându-se pe el și rușinând filiala. Săptamana trecuta, în același interviu, Șimon se împopoțona afirmând că o va aduce negreșit înapoi pe trădătoarea Cristina Burciu, care a trădat pentru PNL. Trei ore mai tîrziu, Burciu și-a bătut joc de Șimon negând obraznic afirmațiile lui și facându-l de cacao.

Tot Șimon s-a lăudat cu negocierile de a-l aduce înapoi pe trădătorul Cristian Matei. Îl anunț pe domnul Șimon că, încă din 24 ianuarie, domnul Matei este membru cu acte în regulă la PNL.

M-am tot întrebat care este intenția reala a acestui maramureșan care, la aproape 60 de ani, cu grave probleme de sănătate pentru care îi doresc rezolvare rapidă, dorește el, așa dintr-o dată să se ocupe de Cluj??!! Și am aflat. Domnul Șimon a avut o discuție dură cu domnul Gabriel Zetea, președintele PSD Maramureș și al CJ Maramureș, aflând de la acesta că, datorită rezultatelor proaste pe care le-a avut filiala de acolo la europarlamentare și prezidențiale, nu i se poate garanta un nou mandat de deputat, pentru ca domnul Șimon să se poată pensiona liniștit din Parlament în următorul ciclu și să incaseze bine mersi o pensie babană specială.

Cu largul concurs a lui Zetea care și-a simtit amenintat mandatul de la CJ, Șimon a obținut de la Ciolacu o feudă, Clujul. Ca asa vede Ciolacu Clujul, ca pe o feuda.

Planul lui Șimon este să se jure pe nepoti sau familie ca vrea să facă treabă la Cluj, dar, de fapt, adevaratul plan este să se pună singur numărul 1 la Camera Deputaților și să nu organizeze alegeri decât după locale.

Încă odată, aici nu este o chestie despre Alexa, sau despre Y sau X. Este o chestie despre PSD Cluj, iar eu mă voi bate cu toți cei care îmi vor fi alături în această filială, și sunt câțiva, pentru ca Clujul să fie în față. Eu am rezolvat asta, în PSD-ul mare se vorbește numai despre Cluj, dar nu pot face totul singur.

Putem fi primii care să ne asumăm independența politică reală față de București, să le dăm un mesaj clar și răspicat: ca nu mai suntem sclavii lor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *