Din oras

ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare

Ministrul Culturii din Ungaria, János Csák, și nunțiul apostolic în România, Miguel Maury Buendía, vor participa, sâmbătă, începând cu ora 11, alături de alți invitați de marcă, la slujba de sfințire a Bisericii Romano-Catolice ”Sf. Mihail” din Cluj-Napoca, la finalul unui amplu proces de restaurare care a durat peste 3 ani.

La finalul slujbei, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Gergely Kovács, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, va vorbi protopopul bisericii, Attila László, viceprimarul Emese Oláh, secretarul de stat responsabil de politici naționale în Guvernul Ungariei, Árpád János Potápi, care va citi mesajul premierului Viktor Orbán, ministrul Culturii din Ungaria, János Csák, ministrul Dezvoltării din Guvernul României, Attila Cseke și secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi.

Nunțiul apostolic în România, Miguel Maury Buendía, va fi cel care va sfinți și va unge cu mir masa altarului bisericii.

Sfințirea bisericii are loc cu o zi înainte de începerea Zilelor Culturii Maghiare din Cluj-Napoca iar începând de luni va fi redeschis și turnul lăcașului de cult, care va putea fi vizitat de turiști.

În anul 2018, lăcașul de cult a intrat într-un amplu proces de restaurare, inclusiv orga din 1753, lucrările costând peste 5 milioane de euro, din fonduri europene, ale Guvernelor României și Ungariei și ale autorităților locale.