Afacerea zilei

Zilele Culturale Maghiare iau amploare: mai multe activitati in strada si vedete din Ungaria, de la Koncz Zsuzsa la Republic, Magashegyi Underground sau Bikini

Scris de 1,507

Editia a sasea a Zilelor Culturale Maghiare se arata plina de suprize: de la dublarea si diversificarea zonei de standuri stradale, la o cafenea in Piata Unirii, la concerte cu artistic Republic, Bikini, Ossian, Lajkó Félix, Budapest Klezmer Band, Nightlosers, Jazzybirds, Vizi Imre sau Koncz Zsuzsa.  Clujenii vor avea ocazia sa vada in premiera biserica de pe Kogalniceanu in varianta renovata, o expozitie cu Manufactura de Portelan de la Herend sau niste statui misterioase de la Muzeul de Arta. Organizatorii promit ca vor avea grija cu decibelii la concertele din Piata Unirii.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj, editia a sasea sunt programate pentru perioada 16-23 august. Vor aduce ca noutate mai multe evenimente muzicale (si nu numai) dedicate tinerilor: numarul mare al concertelor cu trupe actuale,  cu audienta formata preponderent din tineri cum ar fi Magna cum Laude,  Magashegyi Underground in Piata Unirii. Tot celor tineri le este dedicat evenimentul Continental Music Event, de muzica electronica, la Conti.
Tot premiere vor fi si targul vintage si de artizanat pe strada I. M. Klein, cafeneaua din Piata Unirii, precum si cele mai multe din trupele si artistii invitati. 

“Am crescut in dimensiuni – strada Potaissa care din 21 pana in 23 august va fi strada Medievala – include un numar dublu de activitati (prezentare de costume, targ mestesugaresc etc), strada Vinului – Em. de Martonne, 17 standuri, cu 50% mai multe decat in 2014, iar la food-court vor veni trei firme, intre care si Papa la Sanyi (Soni) – cunoscuta din Vama Veche si din Bucuresti. 

Multi din artistii care vor canta in Piata Unirii, pe strada Kogalniceanu si la Continental  au fani romani: Republic, Bikini, Ossian, Lajkó Félix, Budapest Klezmer Band, (unii sunt chiar ex-locali) Nightlosers, (sau locali) Jazzybirds, Vizi Imre (Vocea Romaniei), iar unii din ei, precum Koncz Zsuzsa, sunt de-a dreptul idoli ai multor romani (ardeleni) care le-au ascultat muzica de ani buni”, au dezvaluit organizatorii, pentru Ziar de Cluj.

11 concerte vor avea loc numai Piata Unirii (plus Gala Festivalului International de Folclor Sf. stefan), 16 concerte vor avea loc pe strada Kogalniceanu, plus un festival de tango, 10 concerte Continental ‘ 2 seri de DJi – Continental Music Event. 

Un alt moment special este concertul Virtuozii – castigatori ai unui prestigios concurs de muzica clasica din Ungaria, adresat copiilor talentati, competitie televizata, concurs prin votul publicului. Ei vor fi acompaniati de orchestra Operei Maghiare sambata, 22 august, de la ora 18, la Opera Maghiara. 

“Una dintre expozitiile speciale din cadrul Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj va fi prezentarea produselor unice, lucrate de mana in Manufactura de Portelan de la Herend, fondata cu 189 de ani in urma. Acest tip de prelucrare a ceramicii este un Hungaricum – produs de patrimoniu, tezaur national, specific si unic. “Trademark” maghiar. 

Vernisajul festiv va avea loc sambata, 15 august, la ora 18:00. 

Cu aceasta ocazie, istoricul de arta Murádin Jenő va tine o prelegere despre filiala de excelenta a Manufacturii de Portelan de la Herend, fondata la sfarsitul secolului al XIX-lea, la Cluj, de Farkasházy Fischer Vilmos (1839–1921), fiul fondatorului fabricii-mama. Expunerea se va concentra si asupra activitatii acestuia. Gratie amabilitatii lui Murádin Jenő si a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, expozitia va cuprinde si piese produse la inceputul secolului al XX-lea in filiala de excelenta de odinioara, de la Cluj.

O completare valoroasa a selectiei de exponate ale Manufacturii de Portelan de la Herend va fi supriza pregatita de Muzeul de Arta din Cluj. Dupa ce au fost ascunse de ochii publicului timp de decenii, vor putea fi vazute si busturile cuplului imparatesc format de regina Elisabeta a Ungariei si Francisc Iosif I, imparat al Austriei si rege al Ungariei. Originea „motivului Gödöllő” aminteste de palatul regal din acest oras si este unul dintre cele mai populare elemente decorative folosite in cazul portelanurilor de Herend. De vreme ce ansamblul de motive a fost pictat pentru prima data pe un set primit cadou de regina Elisabeta a Ungariei din partea imparatului Francisc Iosif, prezentarea busturilor cuplului regal in cadrul expozitiei este adecvata din punct de vedere tematic si, in plus, evoca atmosfera acelor vremuri”, au mai aratat organizatorii festivalului.

Cu ocazia vernisajului, Lucian Nastasa-Kovács (directorul Muzeului de Arta din Cluj), Simon Attila (directorul general al Manufacturii de Portelan de la Herend) si Mile Lajos (consulul general al Ungariei la Cluj) vor rosti discursuri de bun-venit.

Toate manifestarile vor avea loc in  peste 30 de locuri de desfasurare: Piata Unirii, str. Kogalniceanu, str. Potaissa, str. I.M. Klein, str. Emm de Martonne, Manastirea Franciscana, Muzeul de Arta, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, fostul Hotel Continental, BCU, Universitatea Sapientia, Casa Tranzit, Cafe Bulgakov, Casa TIFF sau Sala Polivalenta.

Organizatorii au subliniat ca unul din punctele forte ale evenimentului il constituie parteneriatele cu administrația locala si  judeteana, institutii de invatamant si biblioteci instituții culturale, ONG respectiv cu bisericile maghiare din Cluj.

“Bugetul acestei editii este de 250.000 de euro, din care 75.000 de euro de la autoritatile locale si judetene: Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, precum si Consiliul Judetean Cluj, respectiv 50.000 de euro din fonduri culturale guvernamentale din Ungaria – fonduri obtinute prin concurs de proiecte. Restul fondurilor provin din surse private. Am muncit sase luni la atragerea de fonduri”, au mai aratat acestia. 

O tema prioritara a acestei editii este Transcarpatia, “atat cultura acestei zone, cat si situatia nefericita in care se afla din cauza razboiului”. 
Deschiderea oficiala a Zilelor Culturale Maghiare va avea loc luni, 17 august, de la ora 19:00, la Opera Maghiara, printr-un spectacol al Ansamblului Folcloric de Stat din Ungaria – ansamblu de dans si orchestra, intitulat “Transcarpatia invocata, Dincoace si dincolo de trecatori”, care prezinta, pentru prima data in istoria dansului popular maghiar de scena, in cadrul unei antologii, cultura traditionala variata si bogata a popoarelor – maghiari, ucrainieni, romani, ruteni, hutuli, tigani, evrei – care traiesc in Carpatii Orientali si la poalele acestora, in Transcarpatia. 

De asemenea, organizatorii Zilelor Culturale Maghiare  – Asociatia Clujul Comoara, initiaza in cadrul evenimentului o campanie de donatii prin SMS – 8843 – pentru a-i ajuta pe mai multi elevi din diverse asezari din Transcarpatia. Campania este implementata prin intermediul donatie.ro si va dura pana in luna octombrie. 

Un alt moment esential al editiei va fi marcarea renovarea si restaurarii bisericii reformate de pe strada Kogalniceanu sambata, 16 august, de la ora 11:30, printr-un eveniment festiv care va avea loc in interiorul bisericii. La eveniment vor participa atat inalte fete bisericesti, cat si reprezentanti ai echipei de restaurare. 

“Estimam 200.000 de participanti in acest an, atat din Cluj-Napoca, cat si din judet, din Transilvania, din toata tara, precum si din Ungaria si din alte tari – nu ar fi prima data cand clujeni plecati de ani buni in alte tari s-ar intoarce in orasul natal special pentru acest eveniment”, au spus organizatorii. 
Afisele festivalulu se afla pe garduri si case in zone rurale din judetul Cluj. 

“Am raspandit afise si anul trecut in intreg judetul, e un obicei pe care dorim sa il pastram pentru ca suntem interesati si de informarea si invitarea la eveniment a oamenilor care traiesc in afara municipiului Cluj-Napoca”, au aratat acestia. 

In privinta scandalului iscat de caderea unei bucati de tencuiala din Biserica Sfantul Mihail dupa cel mai recent festival din Piata Unirii, reprezentantii festivalului asigura vor lua masuri.

“Inca de la prima ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj – in august ne vom afla la cea de-a șasea, am dorit sa nu poluam centrul orașului, nici vizual/estetic, nici fonic. Ne-am impus reguli inca de la inceput pentru a ocroti moștenirea istorica, pentru a nu pune in pericol aceasta zona care este foarte valoroasa pentru Cluj. 

De asemenea, ne-am consultat și am colaborat fructuos cu reprezentanții Parohiei Sf. Mihail și speram sa o facem și de acum inainte. 
Sper ca, in urma acestui incident nefericit,  municipalitatea sa ia masuri. Daca va fi nevoie, voi susține categoric reglementarea stricta, oficiala, pentru a se limita numarul de decibeli in centru”, a precizat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj

Astfel, scena Zilelor Maghiare este amplasata pe latura vestica a Pieței Unirii, la 80 de metri de Biserica Sf. Mihail. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 11 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 12 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 13 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 14 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 1 day Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 2 days Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 2 days Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE