In vizor

Zidul de sprijin al centurii Vâlcele – Apahida s-a prăbușit fix în luna recepției. Nici măcar nu se știe cine trebuie să facă lucrările de reparații

În 25 mai, în urma unor ploi abundente o parte din zidul de sprijin al centurii ocolitoare Vâlcele – Apahida, cunoscută și sub numele de centura de diamant, s-a prăbușit peste carosabil. Atât de bine a fost făcut zidul din pământ bătătorit, numit pompos green terramesh încât a luat-o la vale exact în luna recepției lucrărilor.

La aproape 3 săptămâni de când o porțiune din zidul de sprijin s-a prăvălit pe șosea, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj încă se gândește cine ar trebui să facă lucrările de reparații. Abia acum se face o expertiză tehnică pentru a afla cine se face vinovat de dezastrul produs la această lucrare. În funcție de rezultat, care nu se știe când va fi gata, reparațiile vor fi făcute ori de executantul centurii Impresa Pizzarotti & Tirena Scavi ori de beneficiar, DRDP Cluj.

„Recepția zidului de sprijin a avut loc în luna mai 2019. Potrivit Legii 10/1995, timp de 10 ani de la recepție lucrarea este în garanție, iar în cazul necesității unor lucrări de reparații, sarcina revine antreprenorului. În acest moment, o sumă este blocată la constructor și poate fi folosită în cazul apariției unor lucrări sau defecțiuni neprevăzute”, au declarat reprezentanții DRDP Cluj.

Potrivit reprezentanților DRDP Cluj acum se face o expertiză tehnică, iar în cazul în care se constată că este vorba despre vicii ascunse, reparațiile se vor face de către antreprenor. Dacă, în urma expertizei rezultă că fenomenele meteo sunt vinovate pentru alunecarea de teren, atunci lucrările trebuie făcute și suportate financiar de către beneficiar, respectiv Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

Zidul a început să se prăbușească în 25 mai, iar de atunci o mai ia la vale câte o bucată de pământ. Ca măsură provizorie au fost montați niște piloni de susținere, urmând ca lucrarea „pe bune” să fie făcută după încheierea expertizei tehnice.

Conform reprezentanților DRDP Cluj, zidul din pământ tasat se numește green terra mesh, o soluție acceptată la nivel mondial.

Citește și:

Zidul de sprijin al centurii de diamant se surpă. Dovada VIDEO că lucrările au fost făcute în bătaie de joc și că ceea ce se întâmplă este un pericol public. Alo, DNA și CNAIR, se vede sau nici măcar nu se aude?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *